Elektroniikkajätti Foxconn aikoo avata kokoomatehtaan Yhdysvalloissa – Trump ottaa kunniaa itselleen

Uusi tehdas on tarkoitus avata Wisconsiniin, joka kärsii aiempin tehdastyöpaikkojen kadosta.

Presidentti Trump ja Foxconnin perustaja Terry Gou kättelivät Valkoisessa talossa keskiviikkona. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Maailman suurimpiin elektroniikkayhtiöihin kuuluva Foxconn aikoo avata suuren tehtaan Wisconsinissa Yhdysvalloissa. Foxconnin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Terry Gou vahvisti asian vierailullaan presidentti Donald Trumpin luona Valkoisessa talossa.

Tehtaan saamisesta kilpaili joukko Yhdysvaltojen osavaltioita.

Gou ei kertonut tehtaan rakentamisen tarkkaa ajankohtaa tai suunnitelmaa, mutta sen on määrä avautua vuonna 2020. Peräti kahden ja puolen neliökilometrin alalle ulottuva tehdas tuottaisi mm. nestekidenäyttöjä tietokoneita ja televisioita varten.

Trump laskee tehdashankkeen osin omaksi ansiokseen.

– Jos minua ei olisi valittu presidentiksi, hän (Terry Gou) ei varmasti olisi valmis käyttämään miljardia dollaria, Trump sanoi Valkoisessa talossa pitämässään puheessa.

Tehdashankkeen takana ovat kuitenkin myös Wisconsinin maakunnan kannustinohjelmat. Osavaltio on luvannut tukea Foxconnia kolmella miljardilla dollarilla, jos yhtiö sijoittaa osavaltioon kymmenen miljardia viidentoista vuoden sisällä.

Tuki maksetaan vain sillä lisäehdolla, että Foxconn saa luotua yhteensä 13 000 työpaikkaa, ja maksaa heille keskimäärin 46 000 euron vuosipalkkaa.

Lisäksi tehtaan saamisesta Yhdysvaltoihin on neuvotellut muun muassa Trumpin vävy Jared Kushner.

Trump kaipaa myönteisiä uutisia

Ilmoitus tehtaan rakentamisesta on Trumpille tärkeä, sillä presidentti lupasi vaalikampanjassaan etenkin uusia työpaikkoja.

Hän ei ole kuitenkaan onnistunut toteuttamaan lupauksiaan nopeasti. Lisäksi hänen suosionsa kärsii terveydenhuollon uudistamisen vaikeuksista ja alati paisuvasta Venäjä-kohusta.

Yhdysvaltojen pohjoisosassa sijaitseva Wisconsinin osavaltio kärsii yhä General Motorsin tehtaan sulkemisesta vuonna 2008.

Foxconnilla on osin synkkä maine

Taiwanilainen Foxconn tunnetaan parhaiten Applen iPhone-puhelimien kokoamisesta suurissa tehtaissa Kiinassa. Foxconn kokoaa myös HDM Globalin uusia Nokia-puhelimia.

Jotkut yhtiön muistavat myös synkistä uutisista, joissa kerrottiin itsemurhiin ajautuneista pitkiä työvuoroja ahtaissa oloissa tehneistä kokoomatehtaiden työntekijöistä. Selvityksessa ei ole kuitenkaan saatu tukea sille, että itsemurhien suhteellinen määrä yhtiön tehtaissa olisi erityisen suuri.

Foxconn on maailman suurimpia elektroniikkavalmistajia ja sillä on maailmanlaajuisesti miljoona työntekijää.

Foxconnilla on tällä hetkellä 3 000 työntekijää Yhdysvalloissa. Uusi tehdas Wisconsinissa olisi sen toistaiseksi suurin hanke Yhdysvalloissa.

Epäilijät ovat varoittaneet liiasta optimismista tehdashankkeen suhteen – yhtiö on luvannut avata tehtaan muun muassa Pennsylvaniaan, mutta suunnitelma ei toteutunut.

Lähteet: AP, AFP