Muslimeja kehotetaan palaamaan Al Aqsan moskeijaan – Israel poisti ylimääräiset turvalaitteet

Palestiinalaisten kerrotaan juhlivan Israelin päätöstä, joka tehtiin ennen tärkeitä perjantairukouksia.

Israel
Muslimeja rukoilemassa. Israelin poliiseja katsomassa vieressä.
Palestiinalaiset rukoilivat usean päivän ajan protestiksi Al Aqsan moskeijan ulkopuolella. Abit Sultan / EPA

Muslimivaikuttajat ovat kehottaneet Jerusalemin muslimeja rukoilemaan jälleen Al Aqsan moskeijassa Temppelivuorella. Israelin palestiinalaiset ja arabit rukoilivat useiden päivien ajan moskeijan ulkopuolella vastalauseena Israelin asettamille turva- ja valvontalaitteille.

Israel asensi muslimien kolmanneksi pyhimmän moskeijan ulkopuoelle muun muassa metallinpaljastimia sen jälkeen, kun kaksi Israelin poliisi oli ammuttu paikalla kuoliaaksi aiemmin heinäkuussa.

Muslimivanhempien mukaan Israel on nyt palauttanut moskeijan turvajärjestelyt entiselleen, kuten Al Aqsan hallinto oli vaatinut.

– Tekninen tarkastus osoittaa, että kaikki miehitysvallan laitteet on poistettu, sanoi moskeijan hallinnon edustaja Abdel-Azeem Salhab, viitaten Israelin toimiin.

Israel poisti viimeiset turvalaitteet torstai-aamuna.

Kriisi ehti kärjistyä väkivaltaisuuksiksi Jerusalemissa ja palestiinalaisten asuttamalla Länsirannalla. Useita ihmisiä kuoli.

Jännitys uhkasi kärjistyä entisestään ennen huomista, joka on muslimien rukouspäivä.

Israel perusteli turvajärjestelylä tarpeella estää aseiden kuljetus Temppelivuorelle. Palestiinalaiset sanovat kokeneensa, että Israel haluaa lisätä Jerusalemin vanhan kaupungin pyhien paikkojen yleistä kontrollia.

Paikka on pyhä muslimeille, juutalaisille ja kristityille.

Lähteet: AP, Reuters