1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilman epäpuhtaudet

Leena Helin joutuu käyttämään hengityssuojainta, kun astuu kotiovesta ulos – Rakennuspöly piinaa keskellä Helsinkiä

Kalasatamassa asuva Leena Helin verhoutuu aina ulkona liikkuessaan suusuojaan. Kauppakeskus Redin työmaalla yritetään torjua rakennuspölyä kastelemalla maata.

ilman epäpuhtaudet
Leena Helin kulkee Kalasataman alueella hengityssuoja kasvoillaan.
Leena Helin joutuu käyttämään hengityssuojainta Kalasatamassa liikkuessaan. Muuten hengitys voi salpautua täysin, hän sanoo.Kari Ahotupa / Yle

– Kurkku on kipeä. Yskittää koko ajan.

Näin vastaa helsinkiläinen Leena Helin, kun häntä pyytää kuvailemaan oireita, joita hänellä on viime kuukausien aikana ilmennyt.

Helin on asunut Helsingin Kalasatamassa nyt seitsemän ja puoli kuukautta. Aluetta rakennetaan kovaa vauhtia, ja tuulisella säällä työmailta ja kaduilta saattaa nousta ilmaan paljon hiekkaa ja muuta rakennuspölyä.

Juuri se – rakennustyömaiden hienojakoinen pöly – saa Helinin oirehtimaan.

– Se alkoi keväällä, kun alkoi tulla lämpimämpää ilmaa ja kaikki pöly ja hiekka alkoi lentää ilmassa.

– Muutaman viime kuukauden aikana tilanne on ollut todella paha. Kaikki mahdollinen tuulee silmille ja parvekkeille.

Erityisen ongelmallisena Helin pitää kauppakeskus Redin työmaata. Se sijaitsee metroasemalle vievän reitin varrella. Helin ohittaa sen käytännössä joka päivä.

– Muualla Kalasatamassa on minimoitu kaikki häiriö ympäristölle, mutta Redin alue on kuin villissä lännessä olisi.

– Minulla on samanlainen suusuoja kuin Michael Jacksonilla oli aikoinaan. Muuten hengitys voi salpautua täysin, Helin kertoo arjestaan.

Helsingin Kalasataman rakennustyömaa.
Kalasataman alue levittäytyy nyt joka suuntaan.Kari Ahotupa / Yle

Urakoitsija: Valitettavaa ja erittäin ikävä asia

Miten laajasti työmaapöly haittaa Kalasataman asukkaita?

Leena Helinin mukaan moni naapuri on valitellut samaa asiaa. Alueen asukasyhdistykselle asiasta ei kuitenkaan ole kantautunut viestiä.

– Mutta en epäile, etteikö joku voi kokea tällaista pölyä häiritseväksi, huomauttaa Kalasataman asukasyhdistyksen puheenjohtaja Juhana Harju.

Kalasatamassa asuu hänen mukaansa yli 2 000 ihmistä eikä kaikki tieto välttämättä kulkeudu yhdistykseen asti.

– Kalasatama levittäytyy nyt kaikkiin suuntiin. Siitä aiheutuu tietenkin jonkinlaista haittaa niille, jotka ovat jo ehtineet muuttaa tänne.

Redin hankkeen urakoitsijana toimii SRV-konserni. SRV:n Suomen liiketoiminnan johtaja Juha Toimela sanoo kuulleensa, että alueella on ollut valitusta katujen pölyämisestä.

SRV:n Suomen liiketoiminnan johtaja Juha Toimela
SRV:n Suomen liiketoiminnan johtaja Juha Toimela.Kari Ahotupa / Yle

Isoilla rakennustyömailla kuten Kalasatamassa pöllyää hänen mukaansa aina.

– Se on valitettavaa ja erittäin ikävä asia. Teemme kuitenkin parhaamme. Kalasataman alueella on menossa useita mittavia talon- ja kadunrakentamisen hankkeita. On tärkeää, että kommunikointi ympäristön ja työmaiden välillä pelaa, jotta saamme palautetta ja pystymme tekemään korjaavia toimenpiteitä.

Yksi tällaisista toimenpiteistä on maanpinnan kastelu. Sitä on tehty myös Redin alueella.

– Se on erittäin isokokoinen työmaa. Saattaa olla, että jokin alue pääsee välillä kuivumaan eikä sitä ehditä kastella koko aikaa, Toimela toteaa.

Kalasataman ilmanlaadusta ei ole tutkittua tietoa

Helsingin kaupungin mukaan Helsinkiä rakennetaan nyt vilkkaammin kuin koskaan (siirryt toiseen palveluun). Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kaupungissa olisi enemmän rakennuspölyä kuin koskaan aiemmin.

Rakentamisen laatu on mennyt yhä parempaan suuntaan, selittää ympäristönsuojeluyksikön päällikkö Päivi Kippo-Edlund Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

– En halua yhtään vähätellä rakennustyömaiden aiheuttamaa pölyhaittaa – ymmärrän, että yksittäisille henkilöille se voi olla hyvin häiritsevää. Yleisesti ottaen se ei kuitenkaan ole ollenkaan samaa mittaluokkaa kuin esimerkiksi hiekoitushiekasta aiheutuva pölyäminen keväisin.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut eli HSY tarkkailee pääkaupunkiseudun ilmanlaatua 11 mittausasemalla (siirryt toiseen palveluun). Esimerkiksi Kalasataman ilmanlaadusta ei ole kuitenkaan tutkittua tietoa, sillä siellä mittausasemaa ei ole. Myöskään sitä, millainen vaikutus juuri työmaapölyllä on Helsingin ilmanlaatuun, ei ole tutkittu systemaattisesti – ei ainakaan vielä.

Kaupungin uuteen ilmansuojelusuunnitelmaan (siirryt toiseen palveluun) on nimittäin kirjattu, että tulevina vuosina tavoitteena on kehittää työmaiden pölyvaikutusten mittaus- ja seurantamenetelmiä ja muun muassa siten vähentää työmaa- sekä katupölyä rakennustyömaiden läheisyydessä.

– Kohdennettua seurantaa rakennustyömailla ei ole vielä tehty, mutta se on suunnitelmissa tulevaisuudessa. HSY tekisi mittauksia, ja kaupunki olisi heidän kanssaan yhteistyössä, Kippo-Edlund valottaa.

Työmaat voivat heikentää ilmanlaatua paikallisesti

Mitä rakennustyömaiden vaikutuksesta ilmanlaatuun yleisesti tiedetään?

Rakennustyömaat – mukaan lukien tietyömaat – voivat heikentää ilmanlaatua paikallisesti pölyämisen vuoksi, kerrotaan sekä HSY:ltä että Ilmatieteen laitokselta.

Helsingin Kalasataman työmaa-alueen kartta.
Redin kauppakeskuksen alueella isot pölyävät työt alkavat olla enimmäkseen tehty.Kari Ahotupa / Yle

– Ilmanlaatuvaikutukset riippuvat rakentamisen luonteesta ja laajuudesta. Lisäksi säällä on vaikutusta pölyämiseen: kuivalla säällä pölyäminen on voimakkaampaa, toteaa ryhmäpäällikkö Jenni Latikka Ilmatieteen laitoksen ilmanlaatu ja energia -ryhmästä sähköpostitse.

Hänen mukaansa pölyämistä aiheuttavat etenkin maanrakennustyöt sekä työmaalle kulkeva raskas liikenne. Ilmanlaatuvaikutuksia ja pölyämistä voidaan kuitenkin pyrkiä rajoittamaan erilaisilla pölynsidontatekniikoilla kuten kastelemalla tai peittämällä pölyävä aines.

Yleisesti ottaen pöly ärsyttää hengitysteitä ja silmiä samaan tapaan kuten keväinen katupöly, kommentoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eli THL:n ympäristöterveysyksikön tutkija Kaisa Jalkanen rakennuspölyn terveysvaikutuksia.

– Silmien kutinaa ja kirvelyä esiintyy yleisesti, osalle ihmisistä tulee silmätulehduskin. Monilla on epäpuhtauksien vuoksi myös nenän ja kurkun kirvelyä, yskää sekä lisääntynyttä ylähengitysteiden ja keuhkoputkien limaneritystä.

Ärsytysoireet ilmaantuvat yleensä nopeasti, useimmille jo pölylle altistumisen yhteydessä. Alle viisivuotiaat lapset, kroonisia hengitys- ja sydänsairauksia sairastavat sekä vanhukset voivat saada vakavampia oireita ja bakteeriperäisen keuhkotulehduksenkin, jos altistuminen on usein toistuvaa, THL:stä kerrotaan.

Helsinkiläinen Leena Helin sanoo, että hänellä on diagnosoitu aiemmin homesairaus ja sen takia hän reagoi rakennuspölyynkin niin herkästi.

Helpotusta ei kuitenkaan ole luvassa aivan heti: Kalasatamaa on tarkoitus rakentaa vielä vuosikausia, jopa vuosikymmeniä (siirryt toiseen palveluun).

"Luulisi, että täällä tehtäisiin hiukan enemmän töitä"

Helin toivoo, että rakennustyömaita suojattaisiin tulevaisuudessa nykyistä paremmin.

Helsingin Kalasatamassa asuva Leena Helin.
Helsinkiläinen Leena Helin toivoo, että rakentamisessa muistettaisiin kolme asiaa: terveys, turvallisuus ja miellyttävyys.Kari Ahotupa / Yle

– Olen asunut Lontoossa kaksikymmentä vuotta. Kun siellä rakennettiin, työmaa oli aina täysin paketissa. Täällä niin ei ole.

– Kalasatamasta on tulossa Helsingin halutuimpia alueita. Luulisi, että täällä tehtäisiin hiukan enemmän töitä sen eteen, että alue pidettäisiin puhtaana rakennustöidenkin aikana; että suu ja silmät eivät olisi täynnä hiekkaa joka kerta, kun kävelee ulkona.

SRV:n Juha Toimelan mukaan ainakin Redin kauppakeskuksen alueella isot pölyävät työt alkavat olla enimmäkseen tehty ja nyt ollaan jo kauppakeskuksen sisävalmistusvaiheessa.

Juttuun on haastateltu lisäksi vs. ympäristötarkastaja Elina Airaksista Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta ja mittausinsinööri Kati Loukkolaa HSY:ltä.

Lue seuraavaksi