Konna kipitti karkuun, mutta lapset auttoivat etsinnässä – "Kilpikonnat kiipeävät hyvin, vaikka ei heti uskoisi"

Eläinbiologin mukaan maakilpikonnat ovat uteliaita ja voivat lähteä helposti karkumatkalle esteistä huolimatta. Oululainen kreikankilpikonna Hanna kiipesi ehkä puolimetrisen aidan yli ja ehti muutaman sadan metrin päähän kotipihalta.

kilpikonnat
Kreikankilpikonna Hanna oli karkuteillä ja aiheutti etsintäoperaation
Kreikankilpikonna Hanna kiipesi Marko Siekkinen / Yle

Oulun Kastellin kaupunginosassa koettiin suurta huolta, kun Erkinaron perheen yhteinen lemmikki, kreikankilpikonna Hanna yllättäen katosi. Perheenjäsen näki sattumalta Facebookin Oulun Puskaradiossa ilmoituksen lähialueella havaitusta kilpikonnasta. Katoamisilmoituksia jaettiin lähialueen postilaatikoihin. Siitä alkoivat äkkilähdön ottaneen Hannan etsinnät.

Tarina sai kuitenkin onnellisen lopun, kun ilmoituksen nähneet ja etsintöihin osallistuneet naapuruston lapset havahtuivat outoon ääntelyyn pusikossa. Siellähän se Hanna lymysi. 19-vuotias Itävallassa syntynyt killpikonna oli ehtinyt lähes 300 metrin päähän kotipihaltaan.

Mikäli sitä ei olisi etsitty, se olisi luultavasti kaukana jossain tiellä litistyneenä.

Konsta Raesalmi

Pihapiirin lapset nousivat lopulta ylimääräisiä sydämenlyöntejä nostattaneen tapahtumasarjan sankareiksi.

– Elli kuuli puskasta ääntä, ja sitten katsoimme sinne. Nappasin sen vain käteen ja otin mukaan. Mikäli sitä ei olisi etsitty, se olisi luultavasti kaukana jossain tiellä litistyneenä, Konsta Raesalmi, 14 kertoo.

Ilman tuota sosiaalisen median viestiä Hannan lähtöä tuskin olisi hetkeen noteerattu.

Viisi lasta käytti kilpikonnan etsintään tunnin ja onnistui löytämää kadonneen lemmmikin.
Kuvassa vasemmalta lähtien tehoetsijät Mikael Soini, 13, Olavi Heikura, 11, Konsta Raesalmi, 14, Elli Heikura, 9 ja Sara Raesalmi, 11.Marko Siekkinen / Yle

Kilpikonnan ostanut Eino Erkinaro paljastaa, että Hanna on itseasiassa uros. Se hankittiin alun perin perheeseen, koska se on lemmikkinä hiljainen.

Lähdön syy hämärän peitossa

Hannan lähtöä ei pidätellyt edes noin puolimetrinen tiiliaita. Sen arvellaan kiivenneen aidan yli tai pääseen jostain raosta.

Jarmo Perälä, fiilosofian tohtori biologian alalta on väitellyt maakilpikonnista. Perälä kertoo, että maakilpikonnat karkaavat helposti, jos niillä ei ole kunnollista aitausta.

– Seinärakennelmiin kannattaa satsata, sillä ne kiipeävät hyvin, vaikka ei heti uskoisi. Ne ovat kokoonsa nähden voimakkaita. Niille täytyy myös taata varjoinen paikka. Näillä helteillä ne ylikuumenevat nopeasti ja joutuvat paniikkiin. Ne tekevät kaikkensa päästäkseen viileään.

Se on saattanut ihan huvikseen kiivetä aitauksen yli.

Jarmo Perälä

Perälä uskoo, että Hanna olisi pärjännyt kesän hyvin. Kasvissyöjänä se löytää luonnosta helposti kaiken tarvittavan, ja kilpi suojaa sitä muilta eläimiltä. Talvehtiminen ei kuitenkaan olisi kreikankilpikonnalle kaikista optimaalisin tilanne.

– Maakilpikonnat ovat uteliaita, ja ne tutkivat paikkoja. Kiipeily on niille virike, ja se on saattanut ihan huvikseen kiivetä aitauksen yli.