1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. levät

Köyliönjärvellä ja Someron Halkjärvellä jo runsaasti sinilevää

Sinilevien määrä on kasvanut Lounais-Suomen järvissä; merellä levän määrä on jo runsasta.

Kuva: Paula Koskinen / Yle

Sinilevien määrä Lounais-Suomen järvissä on lähtenyt kasvuun tällä viikolla. Sinileväpitoista vettä ei pidä käyttää, ja myös uimista siinä on syytä välttää.

Ely-keskuksen mukaan Köyliönjärvellä ja Someron Halkjärvellä on tehty havaintoja runsaista leväesiintymistä. Euran Turajärvessä ja Kiskon Kirkkojärvessä on vähäisiä määriä sinilevää.

Sinilevien määrät järvissä ovat vähäisempiä kuin normaalisti heinäkuun lopussa. Lämpimät ja tyynet säät voivat kuitenkin lisätä levän määrää nopeasti.

Merellä levää paljon

Sinilevää on myös merialueilla lähes koko merialueella. Havaintoja runsaista levähavainnoista on tehty Kustavin Iniönaukon ja Uudenkaupungin Mannerveden vakiohavaintopaikoilla.

Vähäisiä sinileväesiintymiä on Kustavin Ströömin, Merimaskun Kirkonsalmen, Nauvon Seilin, Korppoon Utön ja Rauman Otanlahden vakiohavaintopaikoilta.

Kansalaishavaintoja vähäisistä sinileväesiintymistä on ilmoitettu Uudenkaupungin edustalta ja Kemiönsaaren eteläpuolelta.

Itiöt värjäävät vettä

Monin paikoin Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa on havaittu vettä värjääviä suopursuruostesienen itiöitä.

Ely-keskuksen mukaan itiöt ovat ihmiselle vaarattomia, mutta runsaasti itiöitä sisältävä vesi voi aiheuttaa uimareille samankaltaisia silmäoireita kuin siitepöly.