1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. säästäminen

Pankkikirjan omistava säästäjä voi menettää rahat, jos tili on ollut pitkään käyttämättä

Pankissa voi odottaa yllätys, jos pankkikirjaa ja tiliä ei ole käytty vuoden 1980 jälkeen. Silloin rahat voivat jäädä saamatta.

säästäminen
Pankkikirjat
Vanhaan säästötiliin ei voi liittää nykyaikaisia pankkipalveluita.Kimmo Hiltunen / Yle

PaltamoJos edesmenneen mummon tai papan jäämistöstä löytyy säästökirja, jolla epäilee olevan säästöjä, kannattaa marssia pankkiin tarkistamaan tilanne. Ainakin tilillä olevan pääoman saa pankista nostettua. Luottolaitoslaki (siirryt toiseen palveluun) määrittelee sen, milloin pankin ei tarvitse maksaa korkoja.

– Talletus ei sinänsä vanhene, mutta laki sallii pankille koronmaksun lopettamisen 10 vuoden määräajan jälkeen ja korkoa ei välttämättä makseta takautuvasti koko siltä ajalta, kun tili on ollut käyttämättä, kertoo Kainuun Osuuspankin toimitusjohtaja Teuvo Perätalo.

Eri pankkien välillä käytännöissä on eroja. Kun kyseessä on oikein vanha tili, voi olla, ettei pankki maksa takaisin edes pääomaa.

– Tällöin puhutaan sellaisista tileistä, joita on käytetty viimeisen kerran vuoden 1980 lopussa tai sitä aikaisemmin, Perätalo sanoo.

Vielä tänäkin päivänä pankkikirjoja eli säästökirjoja löytyy monelta suomalaiselta, vaikka pankkiasiointi on uudistunut. Finanssivalvonnasta kerrotaan, että unohdettujen tilien lukumääristä ei ole kuitenkaan julkista arviota.

Pankki ei kaadu vaikka kaikki maksettaisiin takasin.

Jorma Niemi

Velkakirjan luonteiseen säästökirjaan liittyy aina myös säästötili, jota voi käyttää ainoastaan sellainen henkilö, joka esittää säästökirjan pankkitiskillä. Edellytyksenä on, että tilin haltija on elossa.

– Valtaosa jäljellä olevista säästökirjoista on iäkkäillä asiakkailla. Se on arvopaperi, ja juridisesti jokainen, jolla on hallussa säästökirja, voi käyttää siihen kohdistuvaa tiliä, kertoo Perätalo.

Alle 3 500 asukkaan Paltamossa paikallisen pankin tiskillä säästökirjaa käyttävä asiakas on myös tuttu näky.

– Ei ihan päivittäin, mutta pankkikirja-asiakkaita tulee viikoittain useamman kerran, sanoo Paltamon Osuuspankin toimitusjohtaja Jorma Niemi.

Kallis ja työläs tili

Säästökirjaan liittyvä tili on mielenkiintoinen, sillä siihen ei voi liittää mitään maksupalvelua, suoraveloituksia, verkkopankkitunnuksia tai kortteja. Säästötiliä ei siis voi käyttää nykyaikaisiin pankkipalveluihin. Niiden käyttöön on olemassa vastakirjattomat käyttötilit.

– Suurin osa pankkiasioinnista tapahtuu nykypäivänä sähköisesti. Palvelutapoja sekä välineitä tulee koko ajan lisää. Perinteiset palvelumallit supistuvat ja poistuvat osin käytöstä, sanoo Perätalo.

vanhoja pankkikirjoja
Perinteisiä uusia säästötilejä, joissa on pankkikirja ei enää avataKlaudia Käkelä / Yle

Vastakirjallisia säästötilejä on käytössä vielä runsaasti, mutta esimerkiksi Kainuun Osuuspankissa perinteisiä säästötilejä ei ole viime vuoden jälkeen enää avattu.

– Pyrimme aktiivisesti tarjoamaan tällaisille asiakkaille uudenlaisia palveluja, koska maksujen välityksessä nykyaikaiset käyttötilit ovat asiakkaalle säästötiliä edullisempia ja tämä vähentäisi myös pankissa tapahtuvaa työtä, kertoo Perätalo.

Pankkikirja-asiakkaita tulee viikoittain useamman kerran.

Jorma Niemi

Myös Paltamon paikallisessa Osuuspankissa säästökirjan omistajille esitetään mahdollisuutta modernimpaan pankkitiliin, jossa pankkikirjaa ei tarvita.

– Pankkikirjan omistavat asiakkaat ovat usein ikääntyneitä ihmisiä, väkisin emme vaihtoja tee. Meillä voi edelleen asioida tuttuun tapaan pankkikirjan kanssa, sanoo Jorma Niemi.

Pankkikirjamarkat takaisin euroina

Markat ovat historiaa, joten vanhan säästökirjan markkamääräiset varat saa takaisin euroina.

– Ne vaihdetaan euroiksi eli markkoja ei enää saa, hymähtää Niemi.

Pankkikirjat ja Jorma Niemi
Pankkitiskillä säästökirjoja tulee vastaan muutamia viikossa, kertoo Jorma Niemi.Kimmo Hiltunen / Yle

Pitkään käyttämättömänä olleita säästökirjoja tulee vastaan silloin, kun tilinomistaja kuolee ja ryhdytään selvittämään asioita perunkirjoitusta varten.

– Perinteinen tarina on usein sellainen, että pankkikirja on löytynyt jostakin piirongin laatikosta ja on ollut mahdollisesti kymmeniä vuosia käyttämättä, sanoo Niemi.

Väkisin emme vaihtoja tee.

Jorma Niemi

Tällaisessa tilanteessa asia tutkitaan ja katsotaan, löytyykö pankin omista tiedostoista tilin historiatietoja. Paltamolaisessa pankissa rahat yleensä annetaan, jos vanhassa säästökirjassa on varoja. Summat ovat yleensä pieniä, kun markat muutetaan euroiksi.

– Pankki ei kaadu, vaikka kaikki maksettaisiin takasin. Kymmenien vuosien takaisiin etsintöihin ei kannata työskennellä kovin paljoa, vaan maksetaan pois ja sillä selvä, kertoo toimitusjohtaja Jorma Niemi Paltamon Osuuspankista.

Lue seuraavaksi