1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsin politiikka

Analyysi: Ruotsin pääministeri työnsi hallituskriisin eteenpäin – ja piti kiinni suosikkiministeristään

Löfven joutui luopumaan kahdesta uhatusta ministeristä, mutta onnistui pitämään suosikkinsa lähellään, kirjoittaa tuleva Pohjoismaiden-kirjeenvaihtaja Riikka Uosukainen.

Ruotsin politiikka
Peter Hultqvist ja Stefan Löfven
Peter Hultqvist ja Stefan LöfvenStefan Mattsson / AOP

– Näinkö Ruotsia hallitaan? kysyi tuskastuneelta näyttävä Ruotsin vähemmistöhallituksen pääministeri tiedotustilaisuudessa.

Epäluottamusuhalla nurkkaan ajettu Stefan Löfven löysi luovan ratkaisun akuuttiin hallituskriisiin, mutta kriisi ei ole ohi – se vain työntyi eteenpäin. Löfvenin on elettävä epävarmuudessa.

Ministerien vastuita kierrätettiin, kolme erosi ja uusia, tosin kokeneita kasvoja nousi tilalle.

Löfvenin varsinainen rubikinkuutio oli ratkaista illan tunteina mitä tehdä kun porvarioppositio on uhannut tietoturvaskandaalin takia kolmea ministeriä epäluottamuksella.

Löfven luopui heistä kahdesta: sisäministeri Anders Ygemanista ja infrastruktuuriministeri Anna Johanssonista.

Molemmilla on suora yhteys ja vastuusuhde kuljetushallituksen rekisterien ulkoistamiseen. Kuljetushallitus on Johanssonin alaisuudessa ja Ygemanin peukalon alla on poliisihallinto, kuten turvallisuuspoliisi Säpo.

Puolustusministeri Peter Hultqvistista Löfven piti kiinni uhmaten päätöksellä Hultqvistin eroa vaatinutta oppositiota. Tiedotustilaisuudessa ei jäänyt epäselväksi miten vahvasti Löfven ministeriään arvostaa “tässä vakavassa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa”.

Tiedossa on, että myös porvarioppositiossa on oltu tyytyväisiä Hultqvistin tapaan hoitaa puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa. Pääministeri käytti tätä hyväkseen tiedotustilaisuudessa sanomalla, että “on jokaisen kansanedustajan vastuulla miettiä saako Hultqvist jatkaa”.

Löfven tietää, että syntyneessä kriisissä ei ole kysymys yksittäisten ministerien pätevyydestä. Epäluottamukseen ei tarvita juridisia näyttöjä vaan poliittinen epäluottamus riittää.

Tätä kirjoittaessa porvariopposition vastauksia vielä odotetaan, mutta ruotsidemokraatit ovat pysyneet kannassaan, että Hultqvistin pitää erota.

Poliittinen turbulenssi siis jatkuu.

Hultqvist alistetaan todennäköisesti epäluottamusäänestykseen parin viikon kuluessa. Pääministerin taktiikka näyttää olevan se, että eduskunta joutuu ottamaan vastuun yhden avainministerin erottamisesta. Turvallisuuspolitiikka, Venäjän uhka ja puolustuksen vahvistaminen ovat kuumia puheenaiheita Ruotsissa.

Pääministeri jatkaa uusitun ministerijoukkueensa kanssa kohti uusia vaikeuksia kuten syksyn ilmeisen kiivaita budjettikiistoja. Samalla jatkuu tutkinta tietoturvaskandaalin yksityiskohdista, joita oppositio varmasti hyödyntää.

Löfven sai kolhuja, mutta hän onnistui toistaiseksi pitämään kaksi suosikkiaan lähellään. Hultqvistin kohtalo on vielä auki ja hallituksesta pudonnut Anders Ygeman sijoitettiin syksyn mittelöitä varten strategisesti tärkeälle paikalle, eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi.