Kirjepostin määrä vähenee, Postin tappio syvenee

Postin liikevaihtoa kasvattivat huhti-kesäkuussa paketti- ja logistiikkapalvelut.

Tulostiedot
postinkantaja pitelee postinippua
Emmi Korhonen / Lehtikuva

Posti-konsernin liikevaihto kasvoi huhti–kesäkuussa muutaman prosentin reiluun 400 miljoonaan euroon, mutta tappio syveni yli seitsemään miljoonaan. Vuotta aiemmin postin tappio oli lähes kolme miljoonaa euroa.

Posti-, paketti- ja logistiikkapalvelut olivat voitollisia, mutta Venäjän-toiminnot, sähköiseen laskutukseen keskittynyt tytäryhtiö OpusCapita ja muut toiminnot vetivät Postin tappiolle.

– Posti jatkaa strategian mukaisesti uusien tukijalkojen rakentamista kasvavilla markkinoilla; kasvun suunta on paketti- ja logistiikkapalveluissa, joiden kysyntää myönteinen talousvire ja verkkokaupan kasvu toisella neljänneksellä siivittivät, toimitusjohtaja Heikki Malinen sanoo tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Posti on hakenut kasvua yritysostoilla muun muassa sisälogistiikasta, henkilökohtaisesta avustamisesta ja lehtijakelusta. Logistiikkapalvelujen liikevaihto kasvoikin huhti–kesäkuussa viidenneksellä.

Tappiollisessa OpusCapitassa on meneillään rakennejärjestely, jonka seurauksena osa liiketoiminnasta myydään ja osa ulkoistetaan. Yhtiö vähensi OpusCapitasta 15 työntekijää yt-neuvotteluiden jälkeen.

"Uusi postilaki myönteinen ja tärkeä päätös"

Postin jakamien osoitteellisten kirjeiden määrä laski huhti–kesäkuussa 10 prosenttia. Määrän vähenemisestä huolimatta Postilla on ollut jakeluongelmia.

Uusi postilaki, joka voi muuttaa kaupunkien kirjejakelun kolmipäiväiseksi, on mietityttänyt kansalaisia. Postille se on kuitenkin myönteinen ja tärkeä päätös, sanoo Heikki Malinen tiedotteessa.

– Se parantaa Postin toimintaedellytyksiä vapaassa kilpailussa sekä edistää uusien liiketoimintakonseptien ja teknologioiden käyttöönottoa. Uudistuksen tavoitteena on osaltaan varmistaa, että kustannustehokas yleispalvelu voidaan ylläpitää koko maassa seuraavien vuosien aikana ilman julkista tukea, Malinen sanoo.