Kattotyöt sujuvat paahteisessakin säässä – hellerajana toimii terve järki

Kemiläisen yrityksen urakkakohteessa työskentelee lähes parikymmentä työntekijää. Vettä kuluu ja taukoja on tiheään, mutta silti helle koetaan sadetta paremmaksi katontekosääksi.

lämpötila
Kattotyöntekijät työssään
Antti Ullakko / Yle

Tällä viikolla koetut hellepäivät ovat katontekijälle mieluisampia kuin sadesäät. Työteko onnistuu paahteisenakin päivänä, kun muistaa huolehtia nesteytyksestä. Varsinaisia hellerajoja ei ole koettu tarpeelliseksi asettaa, vaikka hellepäivät työtahtia hidastavatkin.

– Kyllä näistä vähän on haittaa, työtahti hidastuu ja pitää tauottaa enemmän kuin normaalikelillä – ja vettä kuluu paljon, sanoo yrittäjä Piia Kinnunen Kemin Kate Oy:stä.

Työturvallisuuslaki edellyttääkin kuumassa työskentelyn helpottamiseksi tiettyjä toimenpiteitä. Jos työpaikan lämpötila ylittää 28 astetta, on työtä ryhdyttävä keventämään jokaiseen tuntiin sisältyvällä tauolla.

– Katsomme ihan oman järjen mukaan, miten miehistö jaksaa ja tauotetaan tarvittaessa tiheämpään, Kinnunen sanoo.

Vaikka katolla lämmittää höyryävä pikikattila ja uusia huopia liimaillaan kiinni polttavan kuumalla kaasupolttimella, ollaan kattohommissa silti mieluummin helteellä kuin sadesäällä.

– Katontekijän unelmasää olisi puolipilvinen ja lämmintä olisi noin 15 astetta. Ainakin tämmöisissä työkohteissa, jossa tehdään myös kattopurkuja, niin pelkkä sateen uhka on ikävää. Siinä mielessä helle on kyllä mieluisampi vaihtoehto, Kinnunen toteaa.