Hyppää sisältöön

Turun turistikesä on vilkas: ohikiitäviä kiinalaisia, innokkaasti retkeileviä risteilyvieraita ja pitkään viihtyviä eteläeurooppalaisia

Lukuisat tapahtumat ja kansainväliset risteilyvieraat kansoittavat Turun kesäkatuja. Kiinalaisturistit käväisevät vain syömässä, eteläeurooppalaiset viihtyvät pitempään.

Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Turun turistikesä on sujunut hyvin. Tilastokeskuksen mukaan jo toukokuun 2017 majoittautumisissa näkyy neljän prosentin nousua vuoden takaiseen.

Turun turistimäärät saattavat olla jopa tilastoja suuremmat. Matkailujohtaja Anne-Marget Hellénin mukaan muun muassa Airbnb-majoituksia ei kirjata tilastoihin. Kirjaamatta jäävät myös tapahtumien aikaiset koulumajoitukset.

– Europeaden aikana tuhansia osallistujia majoitetaan kouluihin. Näitä ei merkata mihinkään tilastoihin.

Heinäkuun Europeade kansanmusiikki- ja tanssitapahtumaan osallistui lähes 300 ryhmää 24 maasta. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Tilastoissa eivät näy myös läpikulkijat, jotka eivät majoitu kaupungissa. Näiden joukossa on muun muassa tuhansia, jopa toistakymmentä tuhatta kiinalaisturistia.

– He lentävät Helsinkiin ja tulevat Turkuun syömään kiinalaiseen ravintolaan. Yöpyminen tapahtuu ruotsinlaivalla, Hellén listaa.

Risteilyturisteja jopa Atlantin takaa

Ohikiitävät kiinalaiset eivät jätä Turkuun juurikaan euroja. Myös risteilyturistit shoppailevat kaupungissa vain pikaisesti.

Heinäkuun viimeisenä lauantaina satamaan saapui Isosta-Britanniasta Island Sky. Brittituristien lisäksi merentuomia turisteja on saapunut erityisesti Saksasta. Jonkin verran matkustajia on ollut myös Yhdysvalloista ja Meksikosta.

Tall Ships Races oli yksi kesän 2017 vetonauloista Turussa. Kuva: Mari Kahila / Yle

Risteilijät tuovat Turkuun kaikkiaan reilut 3 000 matkustajaa ja joitain satoja alusten henkilökuntaa. Vieraille on järjestetty retkiä Turun perinteisiin matkailukohteisiin, telakalle ja saaristoon.

Laivamatkustajien määrä on kasvanut vuoden takaiseen verrattuna kaksi prosenttia.

Ruotsalaiset tulivat kaupunkiin taiteen perässä

Turun kesäkadut ovat tänä kesänä täyttyneet erityisesti eteläeurooppalaisista turisteista. Matkailujohtaja Anne-Marget Hellén kertoo usein kuulevansa turistikohteissa italiaa ja espanjaa.

Naapuristakin on uskaltauduttu meren yli. Helene Schjerfbeckin näyttely kiinnosti ruotsalaisturisteja.

Tilastokeskuksen mukaan toukokuussa kirjattiin yli 62 000 yöpymistä turkulaissängyissä. Hotelliyöt maittoivat makeimmin saksalaisille, joita yöpyi Turussa ulkomaalaisista eniten.