Findan uusi johto ei suunnittele fuusiota eikä alasajoa – luvassa reippaampaa osingonjakoa

Noin kolmasosan DNA:n osakkeista omistava Finda selvittää parhaillaan, miten yksityiset osakkeenomistajat hyötyisivät osingoista mahdollisimman pienellä verotuksella.

osingot
Findan yhtiökokous Turussa 27.2.2017
Findan johto vaihtui helmikuussa pidetyssä yhtiökokouksessa.Samuli Holopainen / Yle

Finda lupaa hyviä, mutta maltillisia osinkoja omistajilleen. Alkuvuonna keskusteluun nousseista fuusiosta DNA:n kanssa ja yhtiön alasajosta ei ole nyt tietoakaan.

– Suunnittelemme tulevaa pitkäjänteisesti, eikä meillä ole kiire mihinkään. Findaa ei aiota laittaa lihoiksi, toimitusjohtaja Tommi Aurejärvi vakuuttaa.

Noin kolmasosan DNA:n osakkeista omistava Finda on keskittynyt nyt vahvasti verosuunnitteluun. Sen 40 000 osakkaasta noin 95 prosenttia on yksityisiä sijoittajia – niitä, joiden osakkeet ovat vanhan puhelinliittymän peruja. Heidän kannaltaan ei olisi kannattavaa jakaa osinkoja suurella rytinällä.

– DNA:n jakaminen suoraan osakkeenomistajille ei palvelisi yksityishenkilöiden etuja. Viimeksi maksoimme osinkoa 5 euroa osaketta kohti. Jos pysymme tuolla tasolla, on yksityishenkilöiden verotus kevyttä ja valtaosa jää sijoittajalle itselleen.

Linjaukset tehty, päätökset odottavat

Useista lounaissuomalaisista puhelinyhtiöistä aikanaan syntyneen Findan tulevaisuus nousi keskusteluun helmikuussa, kun yhtiön johto vaihtui Turussa pidetyssä yhtiökokouksessa. Toimitusjohtaja Tommi Aurejärvi kertoo, että lopullisia päätöksiä tulevasta ei ole tehty, mutta linjaukset ohjaavat maltillisempaan riskinottoon kuin edellisen hallituksen aikana.

– Hallitus varmaankin linjaa seuraavaksi reippaampaa osingonjakoa, eikä rahoja laiteta ylimääräisiin riskipitoisiin sijoituksiin. Lisäosingostakin oli jossain vaiheessa puhetta, mutta se ei ole ollut verosuunnittelun jälkeen enää tälle vuodelle esillä.

"En myisi"

Puhelinosakkeet ovat olleet kysyttyä kauppatavaraa ja yksityisille omistajille on tarjottu niistä noin 30 euroa kappaleelta.

Satakunnan Puhelimen entinen toimitusjohtaja Veikko Naire pitää hintaa varsin alhaisena. Hänen arvioidensa mukaan Findan osakkeen arvo on jo lähempänä 60 euroa. Kun useimmilla vanha puhelinosake vaihtui sadaksi Findan osakkeeksi, on 3 000 ja 6 000 euron välinen ero melkoinen.

– En myisi niitä 30 eurolla. Tuolla hinnalla ne kannattaisi mielestäni ehdottomasti pitää itsellään ja jopa ostaa lisää, Naire toteaa.

Naire on pettynyt siihen, missä tilanteessa Findan osakkeenomistajat nyt ovat.

– Puhelinosakkeen omistajat ovat tässä kuin panttivankeja. Heidät pitäisi vapauttaa ja päästää irti osakkeistaan kohtuullisella arvolla.

Finda perustettiin aikoinaan väliaikaiseksi toimijaksi. Tämä osakkeenomistajille annettu lupaus ei ole Naireen mukaan toteutunut, mutta reilu osingonjako saattaa kompensoida tätä harmitusta.