Hyppää sisältöön

Hittituote syntyi rakkaudesta lavatansseihin – Laviksen kehittäjä irtisanoitui työstään ja haluaa viedä lajin Espanjaan

Sirkku Pusa toi lavatanssit liikuntasaleihin ja loi intohimosta itselleen työn.

Liikunnanohjaaja Sirkku Pusa Kallioniemen tanssilavan kulmalla Korialla Kouvolassa. Kuva: Ville Pisto / Yle

50-luvun tienoilla rakennetussa salissa oli lava, ja tilaa muutamalle kymmenelle henkilölle. Sirkku Pusa oli kutsuttu Huddingeen Ruotsissa vetämään lavatanssijumppa- eli Lavis-tuntia suomea puhuville. Pusa näki, miten osanottajista iäkkäimmät saapuivat paikalle rollaattoreihin nojaten.

– Kun musiikki alkoi soida he alkoivat eläytymään musiikkiin ja se rollaatori unohtui ja he pääsivät tunnelmaan mukaan. Näin heillä kyyneliä silmissä. Siinä varmaan tulivat nuoruuden muistot mieleen, sanoo Lavis-yrittäjä Sirkku Pusa.

– Sitten he kävivät välillä huilaamassa, ottivat nitroja ja palasivat tanssimaan, hän lisää.

Lavis-lavatanssijumppa on ryhmäliikuntaa, johon on yhdistetty lavatanssiaskeleita esimerkiksi humpasta, tangosta ja jenkasta. Liikunnanohjaaja Sirkku Pusa kehitti Laviksen Kouvolassa yhdessä fysioterapeutti Johanna Partasen kanssa.

Tällä hetkellä Lavis-ohjaajia on yli 400. He vetävät Lavis-ryhmiä ympäri Suomen ja myös Ruotsissa. Harrastajia lajilla on parisenkymmentätuhatta. Suomen Tanssiurheiluliitossa on huomattu Laviksen kehittäjien työ suomalaisten liikuntatottumuksien edistäjinä.

– Ihmiset tarvitsevat iloa tässä ajassa. Lavis antaa harrastajille positiivisia mielleyhtymiä musiikin ja tanssin kautta. Lajina se sijoittuu ryhmä- ja tanssiliikunnan välimaastoon. Lavis on ilmeisen hyvä tuote aikuisen kansanosan liikuttamiseksi, sanoo Suomen Tanssiurheiluliiton puheenjohtaja Leena Liusvaara.

"Tämä on intohimoni ja unelmatyöni"

Vaikka Laviksen suosio kasvaa edelleen, on innostuksen kestoa vaikea ennustaa. Liikunta-alalla trendilajeja tulee ja menee. Esimerkiksi jumppaa ja latinalaisrytmejä yhdistäneen zumban suurin suosio on ohitse.

– Toisaalta ryhmätanssiliikuntalaji bailatino on aikaa kestävä. Se on säilynyt lähes samankaltaisena toistakymmentä vuotta eikä ole niin muotilaji kuten zumba. Se vähän tuli ja meni, sanoo Leena Liusvaara Tanssiurheiluliitosta.

Lavatanssijumppatunnilla Kallioniemen tanssilavalla Korialla Kouvolassa. Kuva: Ville Pisto / Yle

Näyttäisi siltä, että kotimaassa kehitetyt ryhmäliikuntalajit kestävät aikaa paremmin kuin ulkomailta tuodut. Bailatino on Suomen tanssiurheiluliiton oma ryhmätanssiliikuntalaji.

– Tiedän, että liikunta-ala on ailahtelevaista. Toivoisin, että Laviksen elinkaari kestäisi mahdollisimman pitkälle. Tämä on intohimoni ja unelmatyöni, sanoo Sirkku Pusa.

Vuoden alussa hän irtisanoutui liikunnanohjaajan työstä Kouvolan kaupungilla. Tällä hetkellä hän elättää itsensä Laviksella. Innostus lavatansseihin syttyi nuorena vanhempien matkassa.

Muut menivät discoon, Sirkku lavatansseihin

Sirkku Pusan vanhemmat ottivat hänet mukaansa lavatansseihin, koska eivät aina löytäneet lapsenvahtia. Pieni tyttö heilui tanssilattialla vanhempien jaloissa, kunnes uni tuli silmään.

– Muistan vielä kuinka minut laitettiin myrkynvihreän Datsunin takapenkille nukkumaan. Silloin lapsuusvuosina rakastuin lavatansseihin, sanoo Sirkku Pusa.

Hän alkoi itse käydä lavatansseissa 13-vuotiaana. Elettiin 1990-luvun alkua. Muut kaverit kävivät diskoissa, kun Sirkku Pusa tanssahteli lavoilla. Laviksen ensiaskeleet oli otettu.

– Opiskelin liikunnanohjaajaksi, ja aloin vetämään ryhmäliikuntatunteja. Oli hirveän luonnollista tuoda ryhmäliikuntaan tanssillisuutta. Sitten perustin Kouvolassa tanssijumpparyhmän, hän kertoo.

Heti ensimmäiselle tunnille tuli melkein seitsemänkymmentä ihmistä. Vuoden päästä maksaneita oli jopa 140.

– Tuntui, että heitä tuli ovista ja ikkunoista. Salissa ei tila enää riittänyt. Kollega Johanna Partasen kanssa ajattelimme, että tässä on jotain todella rautaista.

Vuonna 2014 he rekisteröivät Laviksen tuotemerkiksi ja ryhtyivät oman työn ohessa yrittäjiksi.

Sirkku Pusa vetämässä Lavis-tuntia. Kuva: Ville Pisto / Yle

Suomi-yhteisöt Euroopassa

Lavatanssijumppatuntien vetäminen vie Sirkku Pusaa ympäri Suomen. Hän myös kouluttaa Lavis-ohjaajia.

– Vähänkö olisi mahtavaa, jos saisimme Lavista vietyä vähän laajemmallekin. Arvelisin, että Suomi-yhteisöt etenkin Espanjassa voisivat tarttua tähän. Tavoitteenamme on aloittaa Euroopasta ja Espanjan aurinkorannikolta, sanoo Pusa.

Maailmanvalloituksesta hän ei kuitenkaan unelmoi.

– Lavis perustuu suomalaiseen lavatanssikulttuuriin ja suomalaiseen musiikkiin. Sen vuoksi on vaikea nähdä sitä kansainvälisenä lajina.

Humppa vie väsymyksen

Yrittäjän arki on kiireistä. Pusa kertoo, että hän on joutunut luopumaan harrastuksistaan, jotta aikaa jäisi enemmän perheelle. Välillä Lavis-tuntien vetäminen käy työstä.

– Joskus tulee tunnille ja vähän väsyttää. Ensimmäisten humppien aikana se väsymys on unohtunut ja musiikki vie mukanaan.

Laji sopii kaikenikäisille, mutta kävijät Lavis-tunneilla ovat pääasiassa aikuisia naisia. Ensimmäiset tanssijumppatunnit Sirkku Pusa piti vuonna 2010.

– Minun mielestäni hyvät ideat tulevat vahingossa. Jos tätä olisi työryhmän kanssa lähdetty kehittelemään pöydässä istuen, niin ei tästä olisi tullut niin hyvää, sanoo Sirkku Pusa.