1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vladimir Putin

Putin Savonlinnassa: USA:ssa on vallalla venäläisvastaista hysteriaa

Presidentti Vladimir Putin ei ollut halukas arvioimaan Suomen-vierailullaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin toimintaa.

Vladimir Putin
Presidentti Vladimir Putin.
Venäjän presidentti Vladimir Putin tiedostustilaisuudessa Savonlinnassa 27. heinäkuuta 2017.Mikko Stig / Lehtikuva

Presidentti Putin, kadutteko päivää, jolloin Donald Trump valittiin Yhdysvaltain presidentiksi?

Kysymyksen esitti amerikkalaisen televisioyhtiön CNN:n toimittaja Matthew Chance Savonlinnassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Chance viittasi Yhdysvalloissa käynnissä oleviin Venäjä-tutkimuksiin ja mahdollisesti tulossa oleviin kovennettuihin Venäjä-pakotteisiin.

Venäjän presidentti ei provosoitunut kysymyksestä.

– Meidän asiamme ei ole arvioida, miten herra Trump toimii presidenttinä. Se on Yhdysvaltain kansalaisten asia, Putin vastasi.

Venäjän ja Yhdysvaltain huonontuneet suhteet ovat Putinin mielestä kuitenkin "erittäin valitettava asia". Syypään nykytilanteeseen hän löysi Atlantin toiselta puolelta.

– Näyttää siltä, Yhdysvalloissa käytetään venäläisvastaista mielialaa sisäpoliittisiin tarkoituksiin. On säälittävää, että maiden suhteet uhrattaisiin sisäpoliittisista syistä.

Toivottomana Putin ei kuitenkaan nykyistä tilannetta pidä.

– Me tiedämme, että Yhdysvalloissa paljon Venäjän ystäviä ja järkeviä ihmisiä. Olen varma, että kun tämä aika jää taakse, pystymme toimimaan yhdessä kansalaistemme etujen turvaamiseksi.

Vastatoimia luvassa

Putin teki selväksi, että Venäjä ei aio seurata Yhdysvaltain pakotepolitiikkaa toimettomana.

Venäjä aikoo kuitenkin ensin rauhassa katsoa, mitä kaikkea pakotteet pitävät sisällään.

– Pakotteet ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia ja jossakin vaiheessa joudumme vastaamaan niihin. Emme voi jatkuvasti sietää moista röyhkeyttä, presidentti Putin sanoi.

Lue seuraavaksi