Vanhanen ja Tuomioja ihmettelevät muutosta Putinissa: Halusi puhua mustasta hiilestä ja Pietarin jätteistä

Pietarin jätevedenpuhdistamot saivat aikoinaan Putinilta kalsean vastaanoton.

politiikka
Venäjän presidentti Vladimir Putin autossa Savonlinnan lentokentällä.
Mikhail Metzel / AOP

Presidentti Sauli Niinistö nosti torstaina Savonlinnassa esille Pietarin läheisen Krasnyi Borin ongelmajätealueen ja mustasta hiilestä lähtevät päästöt. Ympäristöstä puhuminen on järkevää silloin, kun turvallisuuspolitiikasta on tullut hankala aihe.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) on tyytyväinen Niinistön valintaan. Putinin myönteinen reaktio tiedotustilaisuudessa osoittaa, että kehitystä on tapahtunut.

– Kun vertaa, millaisia kommentteja saimme aikanaan, kun ehdotimme Pietarin jätevesien puhdistamista, tulkitsen tämä positiiviksesi, Vanhanen muistelee pääministeriaikojaan.

Suomen kannattaa neuvotella ympäristöasioista, koska Itämeren tilanne on jännittynyt eikä Krimin kriisissä näy ratkaisua. Suuressa Krasnyi Borin ongelmajätelaitoksessa jäte on sijoitettu savikuoppiin. Se on uhka sekä Venäjälle että Suomelle.

Presidentti Niinistö oli esittänyt Putinille myös uusia toimia arktisten mustahiilipäästöjen poistamiseksi.

– Oli merkillepantavaa, että Putin suhtautui näihin kysymyksiin positiivisesti, koska ympäristöasiat eivät ole olleet Putinille ja Venäjälle ensisijaisia, sanoo kansanedustaja ja entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Sapelin kalistelua vai ei?

Itämerellä lisääntyneet sotaharjoitukset koetaan sekä lännessä että Venäjällä voiman näyttönä. Näin siitä huolimatta, että Putin totesi, että Kiinan ja Venäjän tämänviikkoiset harjoitukset Itämerellä eivät ole sapelin kalistelua.

– Tätä on tarkkaan seurattava, mutta ei näitä harjoituksia ole suunnattu ketään ulkopuolista vastaan, Vanhanen sanoo.

Myös Suomi on osallistumassa Ruotsin ja Yhdysvaltojen kanssa Itämerellä Aurora-sotaharjoituksiin.

– Tosiasia kuitenkin on, että isojen sotaharjoitusten järjestäminen Itämerellä on lisännyt jännitteitä, Erkki Tuomioja toteaa.

Sekä Tuomioja että Vanhanen pitävät tärkeänä, että Suomen ja Venäjän presidentit tapaavat säännöllisesti. Mitä harvemmin tavataan, sitä korkeammaksi nousee kohtaamisen kynnys.

*Lue myös *

Myrkkyaltaat jäämässä toiseksi – Jopa pahempi ympäristöuhka Pietarista huolettaa Suomen viranomaisia

Analyysi: Kovanaamat kohtasivat ja olivat monesta asiasta yhtä mieltä