Hyppää sisältöön

Turkuun annettu vaaratiedote: Orikedolla palaa hake- ja jätekasa

Palosta nousee ilmaan lähes pään kokoisia paperikappaleita.

Yle Uutiset Lounais-Suomi: Ekopartnerilla Orikedolla palaa suuri jätekasa
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Ekopartnerilla Orikedolla palaa suuri jätekasa

Turussa Orikedolla Ekopartnerilla palaa hake- ja jätekasa. Paikalla Ravurinkadulla on noin 30 pelastuslaitoksen yksikköä.

– Kun tulimme tänne, ensimmäinen painopiste oli palon leviämisen rajoittamisessa. Kasa on valtava, aluetta jatkuu toista sataa metriä. Olemme tehneet neljän kaivinkoneen kanssa töitä, estäneet leviämistä ja sammuttaneet kasaa, kertoo päivystävä päällikkö Kari Alanko Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta.

Kasasta nousee ilmaan hiiltyneitä jätteen kappaleita.

– Sieltä tulee lähes pään kokoisia paperikappaleita, joten leviämisvaara on todellinen.

Kari Alanko kertoo, että palavassa kasassa on hyötyjätettä. Mukana on muovia, puuta ja oikeastaan kaikkea mitä kotitaloudessa käytetään. Ne on hakattu pieneksi silpuksi.

Kuva: Eino Kossila / Yle

Vaaratiedote terveydelle haitallisen savun vuoksi

Palon takia on annettu myös vaaratiedote. Pelastuslaitoksen mukaan savu ei aiheuta hengenvaaraa, mutta on haitallista herkimmille ihmisille. Aluksi savu levisi kaupungin suuntaan, mutta nyt tuuli on kääntynyt.

Suurinta haittaa aiheutuu tällä hetkellä Halisten ja Orikedon alueelle. Tuulen suunta vaihtelee koko ajan, ja savua leviää myös Runosmäen, Kärsämäen ja Saramäen suuntaan. Pelastuslaitokselta kerrotaan, että savua on runsaasti myös maan tasossa.

Alueen ihmisiä kehotetaan pysymään sisätiloissa ja sulkemaan ilmanvaihto, sekä odottamaan tiedotetta vaaratilanteen päättymisestä.

Sammutustyöt jatkuvat pitkälle päivään ja iltaan. Myös savua arvioidaan olevan ilmassa vielä pitkään.

Palo on Kari Alangon mukaan hankala sammutettava, koska kasan korkeus on 5-6 metriä korkeimmillaan. Se on levitettävä kaivinkoneella.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ekopartnerin hake- ja jätekasassa syttyi tulipalo jo viime yönä. Kari Alanko kertoo, että yöllä pelastuslaitos sammutti paloa aivan toisella puolella kasaa.

– Aamulla, kun tänne tultiin, palo oli sadan metrin päässä yöllisestä. Syttymissyy on mysteeri, mutta poliisi sitä varmasti tutkii, Alanko sanoo.

Keskiviikkona Topinojan jäteasemalla paloi suuri jätekasa. Alangon mukaan paloilla ei ole yhteyttä. Varsinais-Suomessa on ollut viime päviinä runsaasti tulipaloja. Liedossa kerrostaloasunnun tulipalo vaati torstai-iltana yhden kuolonuhrin.

_Juttua päivitetty klo 8.27: Lisätty pelastuslaitoksen kommentit. _

.
.