Hyppää sisältöön

"Missä voit rehellisesti rutistaa toista ilman, että joudut siitä oikeuteen?" – Lavat vetävät nyt nuoria ja tanssiharrastajia

Tanssilavakulttuuri kukkii yhä Suomen kesässä. Alkoholi on lavoilla nykyään sivuosassa ja pääroolissa loistaa tanssi.

Kuva: Matti Myller / Yle

Esimerkiksi Kuikan lava Tikkakosken kupeessa Jyväskylässä kerää lomakaudella esiintyjästä riippuen 400-600 tanssijaa illassa. Merkkejä lavakulttuurin hiipumisesta ei kuluvan kesän mittaan ole ollut havaittavissa.

Tanssiessa tulee flow-tunnelma, ei huomaakaan kun aika kulkee.

Timo Kyllönen

Väkeä vetää lavalle liikunnan ilo, mahdollisuus olla kanssaihmistä lähellä ja ravintoloita väljemmät tilat. Rohkaisuryyppyjä otetaan, mutta alkoholin nauttiminen ei kuulu enää takavuosien tapaan lavailtoihin.

Kuva: Matti Myller / Yle

Kymmenisen vuotta tanssia harrastanut Timo Kyllönen saapui heinäkuisena arki-iltana Jyväskylään pyörähtelemään Ruotsista asti. Perhe viettää kesälomaa Suomessa ja Keski-Suomen hyvät tanssiapajat ovat tuttuja. Tanssimassa Kyllönen käy kesäaikaan jopa viikoittain.

– Muistan, että jo lukiolaisena huomasin, että tanssiminen on hauskaa. Yliopistoaikana vähän kurssitin itseäni, aloin tanssia ja sillä tiellä olen. Tänne vetää lavatunnelma, kesän lämpö, on energiaa, ilmaa ja tilaa ympärillä enemmän kuin ravintoloissa, tiivistää Kyllönen.

En ole baari-ihminen, niin tämä on mukava välimuoto päästä tapaamaan ihmisiä, liikkumaan ja nauttimaan musiikista.

Mirja

Mies kertoo nauttivansa lavalla ennen kaikkea ihmisistä, musiikista ja liikunnasta.

– Tanssiessa tulee flow-tunnelma, ettei  huomaakaan kun aika kulkee. Tanssipartnerin valinnassa olen helppo: mitä leveämpi hymy, niin sen paremmat mahdollisuudet tulla haetuksi.

Illan aikana tanssikengät tömisevät, helmat heiluvat, korvakorut kimaltavat ja moni on satsannut meikkiin ja kampaukseen. Pieni pilke silmäkulmassa kuuluu sekin asiaan.

Kuvituskuva. Kuva: Matti Myller / Yle

– Tottakai tänne tullaan viihtymään ja osa sitä on, että ollaan puhtaissa vaatteissa, tuoksutaan hyvälle, hymyillään toiselle ja katsotaan toista silmiin, pohtii Kyllönen.

Tanssitaito pysyy hänen mukaansa yllä vain tanssimalla ja samalla saa aimo annoksen kuntoliikuntaa.

– Jos on hyvä tanssi-ilta, niin kolme paitaa menee hikiseksi. Kyllä tämä käy liikunnasta, mies nauraa.

Jyväskyläläinen 25-vuotias Mirja ei ole keskiviikkoiltana ainoa lavalle saapunut nuori aikuinen.

– Tiesin, että täällä on tänään nuorempaa porukkaa, niin halusin tulla fiilistemään. Rock'n'Swing-tansseja olen harrastanut pari kolme vuotta, mutta vasta tänä kesänä olen käynyt lavatansseja treenaamassa Laukaassa. Ehkä pieni tanssikärpänen on puraissut.

Lavalla on Mirjankin mielestä toisenlainen tunnelma kuin ravintoloissa.

– En ole baari-ihminen, joten tämä on mukava välimuoto – tapaa ihmisiä, pääsee liikkumaan ja nauttimaan musiikista. Olen varattu ja ihan vaan tanssimielessä täällä. Tärkeää on se tanssin ja musiikin ilo, mikä jaetaan parin kanssa, se pieni yhteinen hetki, hän summaa.

Kuva: Matti Myller / Yle

Yli 40 vuotta tanssikansaa seurannut Kuikan lavaisäntä Jari Colliander sanoo, että ainakin Jyväskylän seudulla tanssin suosio on pysynyt viime vuodet vakaana. Kesä saa tanssijalan vipattamaan.

Kuikan lavalla kävijöiden ikähaitari on Collianderin mukaan laaja, 18-vuotiaista yli 60-vuotiaisiin. Tansseihin tullaan pitkien matkojen takaa autolla, eikä alkoholi näyttele enää samanalaista roolia kuin vielä 1970-luvulla.

Ihmisiä kiinnostaa liikunta, jotkut fanittavat yhtyeitä, osa tykkää seurustella kanssaihmisten kanssa, laulaa karaokea tai kahvitella.

Paljon käy sinkkuja, mutta tulee myös pariskuntia ja työ- tai polttariporukoita viettämään hauskaa iltaa.

Lavaisäntä Jari Colliander

– Palvelut ovat monipuolistuneet, ihmiset lavoilla nuorentuneet ja kyllä vanhemmatkin käyvät edelleen tanssimassa. Koetamme tarjota kaikille tanssin riemua. Paljon käy sinkkuja, mutta tulee myös pariskuntia ja työ- tai polttariporukoita viettämään hauskaa iltaa, kertoo lavakonkari.

Lavaisännälle on vuosien saatossa syntynyt kirkas näkemys lavojen suosion salaisuudesta.

Kuva: Matti Myller / Yle

– Missä voit ottaa rehellisesti naista hyvin läheltä kiinni, rutistaa ja tanssia hänen kanssaan, ilman, että joudut siitä oikeuteen? Tanssipaikoilla tämän voi tehdä ja se on varmaan perimmäinen syy lavasuosioon, arvelee Colliander.

Tositanssijan Colliander kertoo myös erottavansa ihan tietyistä jutuista.

– Sen näkee siitä, millaisella asenteella rivissä ollaan ja millaiset kengät on jalassa. Jos naisella on iso käsilaukku, niin se on jo vaaran merkki, ettei ehkä olla tanssin suhteen kaikkein aktiivisimpia. Ja kyllä sen silmien ilosta ja pilkkeestäkin näkee, kuka on tulossa tosissaan tanssimaan.

Kuva: Matti Myller / Yle