Trumpin uusi viestintäjohtaja aloitti vauhdikkaasti: soitti toimittajalle ja haukkui Trumpin esikunnan johtokaksikon alatyyliin

Entinen sijoituspankkiiri Anthony Scaramucci valittiin möläytyksistään tutun Sean Spicerin tilalle viime viikolla.

Ulkomaat
Tummahiuksinen Anthony Scaramucci osoittaa sormellaan kohti kameraa, silmillä peilipintaiset aurinkolasit.
Valkoisen talon tuore tiedotuspäällikkö Anthony ScaramucciJim Lo Scalzo / EPA

Valkoisen talon länsisiivessä on viime aikoina ollut tuulista. Mutta viimeisen vuorokauden aikana tuuli on yltynyt ennennäkemättömään puhuriin.

Puhurin takana on Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin viestintäjohtajakseen viikko sitten nostama Anthony Scaramucci, Wall Streetillä kannuksensa hankkinut liikemies.

Viime viikonloppuna julkisuudessa viihtyvä Scaramucci lähetteli vielä toimittajille lentosuukkoja ja vitsaili turhaimaisuudestaan.

Nyt Scaramucci näyttää luottavan pomonsa Trumpin tavoin Twitteriin, jossa hän kirjoittaa tehneensä virheen luottaessaan toimittajaan. "Se ei tapahdu toiste", tviitti jatkuu. Mistä oikein on kyse?

"Kuka vuoti tiedon sinulle?"

New Yorker -lehden jutun otsikko tiivistää melko tarkasti puhurin ytimen: "Anthony Scaramucci soitti minulle höyrytäkseen Valkoisen talon vuotajista, Reince Priebusista ja Steve Bannonista."

Artikkelissa toimittaja Ryan Lizza kertoo Scaramuccilta saamastaan puhelusta (siirryt toiseen palveluun), joka on Lizzan kertoman perusteella varsin värikäs.

Aiemmin illalla Lizza oli tviitannut Scaramuccin illastavan presidentin, ensimmäisen naisen ja Fox Newsin entisen ja nykyisen toimittajan kanssa. Twiittinsä lähteeksi Lizza kertoi Valkoisen talon vanhemman virkamiehen. Siinä missä Lizzaa kiinnosti illallisryhmän keskustelunaihe, oli Scaramuccilla hänelle puhelimessa vain yksi kysymys:

– Kuka vuoti tiedon sinulle?

Lizza kieltäytyi kertomasta, mikä sai Scaramuccin uhkaamaan koko Valkoisen talon viestintäosaston erottamisella. Lizzan mukaan Scaramucci näki tämän todisteena valtakamppailusta Valkoisessa talossa, ja erityisesti todisteena siitä, että kansliapäällikkö Priebus juonii häntä vastaan – ja vuotaa tietoja.

Mahtailtuaan hetken aikeillaan "erottaa kolme tai neljä ihmistä huomenna", Scaramucci pääsi vauhtiin:

– Reince on saatanan paranoidi skitsofreenikko, vainoharhainen.

Scaramuccin raivo hänet Valkoisesta talosta kuudeksi kuukaudeksi torpannutta Priebusia että vuotajia kohtaan kävi puhelussa selväksi. Tuleva viestintäjohtaja muotoili sanansa varsin jyrkästi todetessaan haluavansa tappaa vuotajat.

Osansa värikkäistä puheista sai myös Trumpin pääneuvonantaja Steve Bannon, joka Scaramuccin mukaan rakentaa presidentin kustannuksella omaa brändiään. (Toinen, värikkäämpi kuvailu Bannonista on viisainta jättää soveliaisuussyistä kääntämättä.)

Sekä Priebus että Bannon kieltäytyivät kommentoimasta New Yorkerin juttua.

Kain ja Abel

Muutama tunti kiivaan keskustelun jälkeen puhelun vastaanottanut toimittaja Ryan Lizza oli CNN:n haastateltavana, kun Scaramucci oli jälleen puhelimen toisessa päässä.

Äänessä oli Lizzan kertomusta maltillisempi mies. Taitavaksi esiintyjäksi nimityksensä yhteydessä kuvailtu Scaramucci korosti haluavansa tehdä yhteistyötä Priebusin kanssa (siirryt toiseen palveluun) vuotajien kiinni saamiseksi, siinä missä aiemmin kansliapäällikkö Priebus oli selvästi ollut Scaramuccin mielestä vuotojen takana.

– Olen haastatellut valtaosan presidentin avustajista, olen haastatellut valtaosan viestintäväestä. Haluamme presidentin kanssa tehdä selväksi, että meillä on tarkka käsitys siitä, ketkä ovat vuotojen takana. Siitä, ketkä ovat "korkea-arvoisia" vuotajia Valkoisessa talossa.

Tämän lisäksi Scaramucci muun muassa lainasi italialaista sananlaskua haisevista kaloista ja painotti hänen ja presidentin olevan kaksi hajutonta kalaa. Kielikuvat eivät kuitenkaan jääneet tähän.

Seuraavaksi Scaramucci vertasi hänen ja Valkoisen talon kansliapäällikön Reince Priebusin suhdetta Kainin ja Abelin veljessuhteeseen. Melkoinen vertaus kun muistetaan, että Kainin ja Abelin veljessuhde oli verinen, kun kilvoittelu Jumalan suosiosta sai Kainin tappamaan Abelin.

Jos kommentti ei olisi värikäs jo yksinään, tekee siitä vielä kiinnostavamman se, että Priebusin kerrotaan vastustaneen (siirryt toiseen palveluun) Scaramuccin palkkaamista ja onnistuneen torppaamaan tämän nimityksen kerran aiemmin.

"Intohimoinen tyyppi"

Fox Newsin haastattelema Valkoisen talon tiedottaja Sarah Huckabee Sanders sanoi toivovansa (siirryt toiseen palveluun), että Scaramucci pitää kielensä kurissa.

– Anthony on myöntänyt olevansa välillä intohimoinen tyyppi ja hän on tehnyt selväksi, että se intohimo saa hänestä välillä turhan tiukan otteen.

Vuodot Valkoisen talon sisältä eivät, tietenkään, loppuneet tähän.

Fox Newsille "yksinoikeudella" puhunut Valkoisen talon virkamies sanoi pelkäävänsä turvallisuutensa puolesta.

– Tällainen käytös on käsittämätöntä.

Itsekin kielenkäyttöään värikkääksi kuvaillut tuore tiedotuspäällikkö aloittaa työnsä varsinaisesti vasta elokuun puolivälissä.

Tuulinen sää Valkoisen talon länsisiivessä tuskin on ohi.

Lue tästä New Yorkerin juttu: Anthony Scaramucci Called Me to Unload About White House Leakers, Reince Priebus, and Steve Bannon (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös: Rikas pankkiiri, pidetty mediaesiintyjä, entinen Obaman ja Hillaryn tukija – Tällainen on Trumpin uusi viestintäjohtaja Anthony Scaramucci