Hyppää sisältöön

Terrafame kasvatti tuotantoa ja kutisti tappiota – Nikkelin hinnan lasku varjostaa näkymiä

Terrafamen tavoitteena on nostaa koko tuotannon jalostusastetta paremman tuoton saavuttamiseksi.

Terrafamen kaivos. Kuva: Pasi Peiponen / Yle

Kaivosyhtiö Terrafamen metallitehtaalla tehtiin huhti–kesäkuussa tuotantoennätyksiä, yhtiö riemuitsee (siirryt toiseen palveluun). Nikkeliä tuotettiin yli 5 000 tonnia ja sinkkiä yli 11 000 tonnia.

Kaivosyhtiö kasvatti myös liikevaihtoaan viime vuoden huhti–kesäkuusta reiluun 47 miljoonaan euroon. Vuotta aiemmin se oli 18 miljoonaa euroa.

Toiminta oli kuitenkin edelleen raskaasti tappiollista. Huhti–kesäkuussa tappio oli yli 37 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 48 miljoonaa euroa.

Terrafamen tulosta heikensivät nikkelin maailmanmarkkinahinnan lasku ja Yhdysvaltain dollarin heikentyminen. Tammi–maaliskuuhun verrattuna nikkelin keskihinta maailmanmarkkinoilla laski huhti–kesäkuussa 10,2 prosenttia, yhtö kertoo.

– Kun saamme ajettua tuotannon ylös, niin meidän kustannustaso on noin 8300 dollaria tonnilta. Kun hinta on tämän yli, niin sillloin ollaan käyttökatteella positiivisessa tuloksessa, toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen sanoo.

Täyden tuotantovauhdin yhtiö arvioi saavuttavansa ensi vuoden heinä–syyskuuhun mennessä. Parempaan tuottoon pyritään myös nostamalla metallitehtaan jalostusastetta.

– Jalostusasteen nosto on hyvin merkittävä tekijä. Lähtökohtana on, että pystyisimme muuttamaan koko tuotannon korkeamman jalostusasteen tuotteeksi, Lukkaroinen kertoo.

Lisätuottoja yhtiö etsii myös malmissa esiintyvien harvinaisten maametallien ottamisesta mukaan tuotantoon. Myös lupaprosessi uraanin talteenottoon etenee. Uutta ympäristölupaa Terrafame hakee koko toiminnalleen elokuun loppuun mennessä.

Valtion erityisyhtiö Terrafame osti vaikeuksissa olleen Talvivaaran kaivostoiminnan syksyllä 2015. Viime talvena osaomistajaksi tuli monikansallinen Trafigura-yhtiö, jolle Terrafame myys kaiken tuottamansa nikkelin ja suurimman osan sinkistäkin.