1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lentoliikenne

Drone-kuvat antavat nyt tarkkaa tietoa ilmasta käsin maanviljelijöille – "Viljelijä tunnistaa, mikä siellä mättää"

Lintuperspektiivistä drone-kopterilla kuvattu pelto antaa maanviljelijöille satelliittikuvausta tarkempaa tietoa pelloista. Kopterikuvausta on alettu hyödyntämään viime vuosina.

Lintuperspektiivistä kuvattu pelto tuo esiin asioita, joita maanpinnalta viljelijä ei ole ennen huomannut. Kuva: Janne Heikkinen

Lintuperspektiivistä kuvattu materiaali tuo esiin asioita, joita maanviljelijä ei ole havainnut maanpinnasta käsin. Drone-kuvauskopterit näyttävät satelliittikuvausta tarkempaa ja laadukkaampaa kuvaa, jota maanviljelijät pystyvät hyödyntämään.

– Peltojen kasvustokuvaus antaa viljelijöille paikkakohtaista tietoa maaperän olosuhteista, kasvuston kunnosta, kasvitaudeista, ravinnepuutoksista, maan tiivistymisongelmista ja salaojien paikoista, kertoo maanviljelijä Timo Jarmunen kasvustokuvausta markkinoivasta Coetus-osuuskunnasta.

Kopterit antavat tarkempaa tietoa pelloista

Aikaisemmin kuvat ovat olleet epätarkkoja, mutta kehitys on nyt mennyt eteenpäin.

Jarmusella itsellään on kasvuviljelytila Hattulassa, jossa hän on hyödyntänyt drone-kuvauskoptereita kasvustokuvauksessa jo kolmen vuoden ajan.

Drone-kuvauksen avulla pystytään tulkitsemaan kuvaa pellosta ja tekemään sen perusteella lannoitussuunnitelma.

– Sen pohjalta voidaan tehdä paikkakohtainen typpilannoitus. Tällä kasvukaudella ollaan vähän myöhässä typen lisälannoituksen suhteen. Kun vehnäsadon määrää halutaan lisätä, lisätään peltoon mahdollisimman paljon typpeä ja valkuaista. Myöhemmin sinne laitetaan lisälannoitusta.

Suurin hyöty koptereista tulee jatkuvan seurannan kautta. Märkään ja kuivaan aikaan voidaan tehdä kopterilla otettujen kuvien avulla pellon todellinen kuntokartoitus.

– Viljelijä näkee kuvan ja tunnistaa, mikä siellä mättää, kun ei kasva. Tai kun liian aikaisessa vaiheessa kasvukautta vilja menee lakoon tai jää kokonaan kuivurin alle.

Jarmunen kertoo, että drone-koptereilla kuvaamisessa ei ole samaa ongelmaa kuin satelliittikuvauksessa.

– Satelliittikuvissa on ollut pilviä edessä tai kuvausajankohta ei ole ollut sopiva. Suurin ero verrattaessa satelliitti- ja drone-kuvia toisiinsa, on niistä saatu tarkkuus. Moni prosessoitava indeksi vaatii sentin tarkkaa pikseli-tarkkuutta ja tätä satelliiteista ei saada.

Maanviljelijät ovat kiinnostuneita

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen VILKKU-hankkeen projektipäällikkö Janne Heikkinen kertoo, että maanviljelijät ovat kysyneet drone-kuvauksesta ja kaipaavat sen hyödyntämisestä maanviljelyssä lisätietoa.

Kopterikuvaus maanviljelyssä on yksi Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen VILKKU-hankkeen osa-alueista.

– Drone on puhuttanut viljelijöitä. Se nostaa pikku hiljaa päätään.

Heikkisen mukaan drone-kopterikuvaus on tullut esille parin vuoden sisällä. Esimerkiksi maatalous- ja metsäpuolella drone-kuvausta hyödynnetään jo kasvustokuvauksessa. Lisäksi Turun yliopistolla on alkanut hanke, jossa tutkitaan miten hukkakauraa pystytään etsimään dronen ottamasta kuvasta.

_Juttua muokattu 31.7. klo 14.43. Jutussa oli virheellinen nimi. Korjattu Janne Heikkiseksi. _