Hyppää sisältöön

Näin peset ikkunat oikein ja ilman rantuja – ikkunanpesun maailmanmestarin simppeli ohje

Syksyn ikkunanpesukauden lähestyessä kysyimme kaksinkertaiselta maailmanmestarilta ohjeet helppoon ikkunanpesuun ilman ärsyttäviä pesujälkiä.

Kuva: Arja Lento / Yle

Pesuaineet

Erikoisaineilla keikarointi on täysin turhaa, siitä kiittää vain saippuakauppias. Hyvä sekoitus perusvesiämpäriin on suunnilleen ruokalusikallinen tavallista Fairya tai muuta astianpesuainetta ja teelusikallinen etikkaa, joka nopeuttaa kuivumista. Mutta pelkkä astianpesuainekin riittää. On kuitenkin hyvin tärkeää, että astianpesuainetta ei laiteta sekoitukseen liikaa. Sen irrottaminen ikkunasta vaatii melkein uuden pesukierroksen.

Välineet

Tärkein väline on hyvä lasta, jolla ikkuna kuivataan. Kumiosa ei saa olla liian kova, mutta siinä pitää olla jämäkkyyttä. Lastaan kannattaa vähän satsatakin, eikä välttämättä ostaa laarin halvinta mallia. Hyvä ikkunanpesulasta kestää  vuosikausia ja tekee elämisestä rahtusen verran helpompaa. Lisäksi tarvitset kolme rättiä ja kaksi ämpäriä. Yhdellä rätillä levität pesuveden, toisella huuhteluveden ja kolmatta, kuivaa rättiä käytät lastan pyyhkäisyyn.

Tekniikka

Levitä ensin rätillä pesuainevesi ja hankaa lasi puhtaaksi. Pidä toista rättiä toisessa ämpärissä, jossa on huuhteluvettä. Pyyhi ikkuna huuhteluvedellä ja kuivaa lastalla. Kuivaavat vedot voivat olla yhtä hyvin pysty- kuin vaakasuuntaisiakin. Rannuttoman pesujäljen kannalta oleellisinta on riittävän laadukas lasta, joka pitää pyyhkäistä kuivaksi jokaisen vedon jälkeen. Tärkeää on myös pestä ikkuna silloin, kun sää on pilvinen.Auringon helotus aiheuttaa paitsi tuskanhikeä myös rantuja, kun pesuneste kuivuu liian nopeasti kiinni ikkunaan.

Fiilis

Kuten lähes kaikessa, asenne ratkaisee. Jos ikkunoita ryhtyy pesemään ärräpää suupielessä, toinen käsi lastassa ja toinen nyrkissä, ei mistään tule mitään. Ikkunoita pestessä voi vaikka laulaa tai laatia etukäteen soittolistan, jossa on omat lempparibiisit tuomassa hyvää mieltä. Muista, että likaisten ikkunoiden peseminen on iloista raadantaa, joka kirjaimellisesti tekee maailmasta valoisamman paikan.

Ohjeet perustuvat ikkunanpesun maailmanmestaruuden vuosina 2002 ja 2003 voittaneen Jouni Ketolan haastatteluun.