Loppukesä on pesisfanin juhla-aikaa – ”Lajiin kuuluu se, että pelaajia korvennetaan katsomosta”

Pelaajatkin ovat vinkanneet faneille keitä vastustajissa kannattaa hiillostaa

Urheilufanit
Kouvolan Pallonlyöjien faniryhmä pesäpallokatsomossa, pitelevät banderollia ja heiluttaat lippuja
Mustakeltaiset ry / Tuija Kivikko

Siinä he ovat. Mies ja nainen mustakeltaiset leit kaulassaan. Nyt ei olla kuitenkaan Havaijilla, ei edes lähellä. Ei edes lähellä havaijilaistunnelmia.

Aija Sydänmaanlakka ja Tarmo Aavaluoma seisovat tukevasti kotimaan kamaralla, pesäpallokentän laidalla. Vieressä jyrisee bussi, johon nousee Suomen kansallispelin pesäpallon huippupelaajia. Alaosan tavaratila täyttyy mailoista, räpylöistä ja muista isoihin kasseihin pakatuista pelivarusteista.

Kun bussi lähtee liikkeelle, Aijan peukku nousee kohti bussin ikkunoista katselevia pelaajia. Onnea vieraspeliin.

Aija ja Tarmo ovat pesisfaneja, mutta ennen kaikkea he ovat Kouvolan Pallonlyöjien, kavereiden kesken Koplan, faneja.

– Värin tunnustaminen on kaiken a & o. Peleissä monilla faneilla on pelipaidat päällä, selventää Aija Sydänmaanlakka, kokemusta pesiskatsomosta jo pikkutytöstä 1960-luvulta lähtien.

Omista pidetään huolta

Aija Sydänmaanlakan ja Tarmo Aavaluoman pesisfanitus ei rajoitu pelkästään värin tunnustamiseen kotikatsomossa.

Itse asiassa pesäpallon fanitoiminta Kouvolassa on viety suomalaisittain poikkeuksellisen pitkälle.

Miesten superpesisjoukkueista Kouvolan Pallonlyöjien kannattajat ovat maan ainoa yhdistykseksi rekisteröity faniporukka. Tarmo Aavaluoma on Mustakeltaiset ry:n puheenjohtaja ja Aija Sydänmaanlakka sihteeri.

– Tällä tavalla ollaan saatu faniporukkaa tiiviimmäksi. Me halutaan olla Suomen positiivisin kannattajajoukko. Muuallakin on oltu kiinnostuneita tällaisesta. Esimerkiksi Joensuun Mailan fanien kanssa ollaan vaihdettu ajatuksia kannattajayhdistyksestä, kertoo Tarmo Aavaluoma.

– Pidämme yhteyttä edustusjoukkueen pelaajiin, joilla kaikilla on oma kummi Mustakeltaiset ry:ssä. Meillä on erilaisia tapaamisia kuten tietovisailuja ja pelaajan fanikummi voi vaikka kutsua pelaajan syömään tai tehdä jotain muuta mikä vain pelaajalle sopii. Tavoitteena on viettää yhteistä aikaa kouvolalaisena pesisperheenä, luonnehtivat faniaktiivit yhdistyksensä toimintaa.

Neuvottelemme muiden urheiluseurojen kanssa mahdollisesta koripallo- ja jääkiekkofanien yhteistyöstä.

Tarmo Aavaluoma

– Itse esimerkiksi olen Anssi Lammilan kummi ja siksi sonnustaudun otteluissa Lammilan pelipaitaan, lisää Aija Sydänmaanlakka.

Anssi Lammila tuulettaa lyömäänsä juoksua.
Anssi Lammila on tuulettanut fanien iloksi Kouvolassa jo usean kauden ajan.Raine Martikainen

Pesisfaneja löytyy muodossa tai toisessa tietenkin kaikista pesäpallokatsomoista, mutta esimerkiksi miesten superpesisjoukkueiden internetsivuilla valtaosalla fanien olemassaolo loistaa poissaolollaan.

Näkyvimmin joukkueen kannattajat tuodaan esiin Kouvolan lisäksi Alajärven, Hyvinkään ja Vimpelin superpesisjoukkueiden kotisivuilla.

Kouvolassa puolenkymmentä vuotta toimineella Mustakeltaiset ry:llä (siirryt toiseen palveluun)on tätä nykyä runsaat 150 jäsentä.

– Olemme pitäneet esimerkiksi arpajaisia, joiden tuotto on luovutettu KPL:n junioritoimintaan. Tänä kesänä saimme kasaan 1000 euroa, kertoo Aija Sydänmaanlakka.

– Pidämme siis yhteyttä muihinkin seuran joukkueisiin, emme vain edustuksen pelaajiin. Ja äskettäin neuvottelimme alustavasti muiden kouvolalaisten urheiluseurojen kanssa mahdollisesta koripallo- ja jääkiekkofanien yhteistyöstä, lisää Tarmo Aavaluoma.

Mutta jos fanitoiminta on rekisteröiytyä yhdistystoimintaa, niin onko vaarana, että homma vakavoituu tai jäykistyy?

Aija Sydänmaanlakkaa kysymys huvittaa.

– No ei todellakaan! Kyllä tässä ollaan aina ilo pinnassa.

Vastustajia hiillostetaan

Miesten superpesiksessä kausi on edennyt vaiheeseen, jossa valmistaudutaan jo kohti pudotuspelejä, mitalit tai sarjapaikan säilyttäminen tavoitteena.

Pelaajien lisäksi tiukkoja tunnelmia ja kovia aikoja on luvassa myös kentän laidalla.

– Kyllä fanikatsomossa alkaa nyt lämpö nousta, kuvailee odotuksiaan Aija Sydänmaanlakka.

– Ja vieraspeleissä käydään myös, täydentää Tarmo Aavaluoma.

Molemmat nimeävät vieraskenttien suosikikseen Vimpelin. Kuuluisa Saarikenttä saa kouvolalaisilta kehuja kauneudestaan ja tunnelmastaan.

– Tosin vuonna 2010 kun taisteltiin mestaruudesta, se ei ollut minun lempipaikkani. Sanoin, että en mene enää ikinä sinne, nauraa Aija Sydänmaanlakka kokemuksilleen.

– Mutta nyt Saarikenttä sytyttää taas.

Meteli fanikatsomoissa äityy usein varsin hurjaksi. Väriä uskollisesti tunnustavat uskaltavat myös tunnelmaan heittäytyä – ja myös valmistautua.

Pelin kiihkeydessä katsomosta kentälle lentävät kommentit kuuluvat molempien kouvolalaisfanien mukaan pesäpallon luonteeseen.

– Aina jotain pientä pitää heittää, mutta ei mitään pahaa, tuumailee Aija.

– Joo kyllä se kuuluu tähän. Ennen peliä kun kokoonnutaan, niin vähän etsitäänkin vastustajista sellaisia pelaajia, joita kannattaisi yrittää korventaa, että peli sekoaisi, lisää Tarmo.

Parempi kun ei huutele Kohoselle mitään.

Aija Sydänmaanlakka ja Tarmo Aavaluoma
Kouvolan Pallolyöjien pesisfanit Aija Sydänmaanlakka ja Tarmo Aavaluoma leit kaulassa Kouvolan pesäpallostadionilla
Lämpö nousee pesiskatsomoissa, toteavat KPL-fanit Aija Sydänmaanlakka ja Tarmo Aavaluoma.Vesa Grekula / Yle

Pelaajien tunteminen voi vaikuttaa katsomossa myös päinvastoin. Molemmilla on yhteinen kokemus yhdestä Suomen tunnetuimmasta ja menestyneimmästä pesäpalloilijasta.

– Sotkamon Toni Kohonen on semmoinen, että sehän vaan innostuu ja pelaa paremmin, jos sille heittää jotain legendaa. Parempi kun ei huutele Kohoselle mitään, luonnehtivat kokeneet fanit pelajaa, joka pelasi Superpesistä KPL:n riveissä vuosina 2007 – 2010.

Katsomoissa käydään sanasotaa myös fanien välillä.

– Mutta me ei lähdetä siihen mukaan – vaikka meitä provosoidaankin, kertoo Aija Sydänmaanlakka.

Kiihkeää fanikulttuuria on ollut aina

1960-luvulta lähtien Kouvolan Pallonlyöjien pelejä seurannut Aija Sydänmaanlakka muistaa vielä yhden esimerkin pelaajien korventamisesta.

– Joskus saattoi tulla omilta pelaajiltakin ennen ottelua fanikatsomoon vinkkiä siitä, että ketä voisi vastustajan joukkueessa painostaa.

– Ja mehän tietysti tehtiin työtä käskettyä, nauraa Aija Sydänmaanlakka ja lähtee yhdessä Tarmo Aavaluoman ja muiden fanien kanssa kohti loppukesän pelejä. Tarkoitus on huutaa runkosarjassa kolmanneksi sijoittuneet omat suosikit tämän kauden Suomen mestareiksi.

Muista pelillisistä tavoitteista taitaakin olla turha yrittää puhua näiden mustakeltaisten Kopla –fanien kanssa.