1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjallisuus

Katso lista: Nämä suosikkikirjailijat julkaisevat syksyllä

Syksyn kirjasesonki alkaa ensi viikolla. Kokosimme listaan kirjailjoita, joiden teoksia odotetaan.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kjell Westö: Rikinkeltainen taivas (suom. Laura Beck)

Palkittu kirjailija julkaisee neljän vuoden tauon jälkeen. Uusi romaani sijoittuu tällä kertaa lähihistoriaan. Se on kolmen sukupolven kuvaus 1960-luvulta tähän päivään. Teemoina ovat ystävyys ja petos. Westö voitti Finlandia-palkinnon teoksellaan Missä kuljimme kerran. Finlandia-palkintoehdokkaana hän on ollut peräti viisi kertaa. Viimeisimmällä romaanillaan Kangastus 38 Westö sai Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon. Teoksesta on tulossa syksyllä näytelmäsovitus Kansallisteatteriin.

Kjell Westön uusin teos julkaistaan yhtäaikaa suomeksi ja ruotsiksi. Kuva: Marica Rosengård / Otava

Rosa Liksom: Everstinna

Rosa Liksomin neljäs romaani on sukellus  fasismiin ja perheväkivaltaan.  Tarinassa eletään sotaan valmistautuvassa Suomessa, jossa ollaan kallellaan natsi-Saksaan. Liksomin edellinen romaani Hytti nro 6 sai Finlandia-palkinnon. Romaanien lisäksi Liksom on julkaissut myös novellikokoelmia ja sarjakuvia.

Lapista kotoisin oleva Rosa Liksom käyttää kirjoissaan aika ajoin myös meän-kieltä. Kuva: Pekka Mustonen / Like

Ilkka Remes: Vapauden risti

Ilkka Remes julkaisee uskollisesti kerran vuodessa menestystrillerin. Vapauden risti päättää Horna-sarjan. Remes kirjoittaa jälleen ajankohtaisesta aiheesta: uutuuskirjassa Venäjä manipuloi vaaleja ja kiristää otettaan Suomesta. Remeksen trillerit nousevat lähes aina vuoden myydyimmiksi kirjoiksi. Viime syksynä hänen teostensa myynti ylitti kahden miljoonan rajan. Salanimellä kirjoittava Remes aloitti uransa 20 vuotta sitten. Kirjailijan yksityiselämästä ei tiedetä juuri mitään, sillä hän karttaa julkisuutta.

Tämä vanha kuva on ainut, joka on käytettävissä salaperäisestä kirjailijasta. Kuva: Milla von Konow / WSOY

Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittajan Suomi

Uudessa kirjassa Mielensäpahoittaja kertoo oman tarinansa kaiken muun filosofoinnin ohessa. Tuomas Kyrö nousi kansansuosikiksi Mielensäpahoittaja-hahmolla, joka sai alkunsa Ylen tilaamasta kuunnelmasarjasta. Nykyään Mielensäpahoittaja on paitsi kirjallinen myyntimenestys myös valkokankaan ja teatterilavat valloittanut hahmo. Mielensäpahoittaja-kirjojen lisäksi Tuomas Kyrö on kirjoittanut useita romaaneja. Vuonna 2005 julkaistu Liitto oli Finlandia-ehdokas.

Tuomas Kyrö on tullut tutuksi myös monista tv-ohjelmista. Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle

Leena Lehtolainen: Viattomuuden loppu

Maria Kallio fanit voivat huokaista helpotuksesta, sillä Lehtolainen on palannut rakastetun hahmonsa pariin. Tällä kertaa Kallio tutkii seksuaalirikollisen surmaa. Uusin kirja on 14. Maria Kallio -dekkari. Lehtolainen on hyvin suosittu myös Saksassa. Lehtolaisen kirjailijanura on kestänyt jo 40 vuotta, sillä hän debytoi 12-vuotiaana.

Leena Lehtolainen on kirjoittanut lähes 30 teosta. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Peter Franzén: Särkyneen pyörän karjatila

Näyttelijänä tunnettu Peter Franzén on kirjoittanut kaksi omaelämäkerrallista kasvutarinaa, mutta uusimmassa romaanissa hän vaihtaa tyylilajia. Särkyneen pyörän karjatila kertoo isoäidin syntymäpäivistä, joita juhlitaan koko suvun voimin. Tarinasta kehkeytyy kansanomainen kyläkomedia. Osittain Ranskassa asuva Franzén on viimeksi näytellyt kansainvälisessä Viking-sarjassa.

Peter Franzén vaihtaa uudessa kirjassaan tyylilajia. Kuva: Yle

Asko Sahlberg: Amandan maailmat

Tuottelias Asko Sahlberg julkaisee vuorotellen historiallisia tiiliskiviä ja pienoisromaaneja. Viime vuonna ilmestyneen Pilatuksen jälkeen on vuorossa sivumäärältään kevyempi teos. Amandan maailmat on trillerimäinen kertomus ajankohtaisesta aiheesta: lähimmäisenrakkaudesta ja moraalista. Päähenkilö auttaa pakolaispoikaa, mutta samalla hänen oma elämänsä joutuu vaakalaudalle.

Asko Sahlberg asuu Göteborgissa. Kuva: Like

Juha Hurme: Niemi

Ennen kaikkea teatterimiehenä tunnettu Juha Hurme tarttuu viidennessä romaanissaan jälleen mahdottomaan: maailmankaikkeuden kulttuurihistoriaan. Niemi kuvaa Hurmeelle tyypillisellä rönsyilevällä tavalla Suomen muotoutumista. Hurmeen laaja sivistys vetreyttää yleensä myös lukijan aivoja. Hurmeen tunnetuin kirjallinen teos on vuonna 2012 ilmestynyt Hullu, jossa hän kuvaa oman mielensä sairastumista.

Juha Hurmeen teoksissa sivistys, taide ja historia yhdistyvät kansanomaisuuteen. Kuva: Juha Kivioja / Yle