Halla-aho haluaa Perussuomalaisten Etelä-Pohjanmaan piirin kuriin – Vistbackaan kohdistuu syytöksiä

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on lähettänyt Etelä-Pohjanmaan piirille ja paikallisyhdistyksille kirjeen, jossa arvioidaan piirin puheenjohtajan Raimo Vistbackan toimintaa ja lojaalisuutta.

Perussuomalaiset
Raimo Vistbacka
Yle

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon lähettämä "paimenkirje" Etelä-Pohjanmaan piirille on aiheuttanut hämmennystä puolueen riveissä.

Sanomalehtien Ilkka ja Pohjalainen (siirryt toiseen palveluun) mukaan kirje lähetettiin heinäkuun seitsemäs päivä piirin paikallisyhdistyksille ja piirin puheenjohtajalle. Kirjeen mukaan puolueen puheenjohtaja haluaa selvittää, tuetaanko piirissä kesäkuussa eduskuntaryhmästä erkaantunutta Uutta vaihtoehtoa/Sinistä tulevaisuutta.

Kirjeen teksti viittaa Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtajaan, joka on puolueen entinen kansanedustaja ja pitkäaikainen vaikuttaja, valtiopäiväneuvos Raimo Vistbacka. Etenkin hänen lojaalisuuttaan epäillään. Häntä pidetään Timo Soinin poliittiseen lähipiiriin kuuluvana. Vistbacka itse kuitenkin sanoo, ettei ole julkisesti tukenut "soinilaisia" muuten kuin puhumalla Perussuomalaisten tukisäätiön rahojen käytöstä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon kirjeestä paikallisyhdistyksille uutisoivat sanomalehdet Ilkka ja Pohjalainen 28.7.2017.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon kirjeestä paikallisyhdistyksille uutisoivat sanomalehdet Ilkka ja Pohjalainen 28.7.2017.Hanne Leiwo/Yle

Vistbacka ja Halla-aho tapaavat sunnuntaina

Vistbacka ei ole aikonut erota perussuomalaisista. Hän sanoo Yle Pohjanmaalle, että haluaa nähdä perustelut ja ennen kaikkea keskustella kasvotusten. Vistbacka ja Halla-aho tapaavat sunnuntaina Etelä-Pohjanmaan piirihallituksen kokouksessa Seinäjoella.

– Haluan nyt kuunnella, mitä puheenjohtaja sanoo silmätysten ja mitä hän tarkoittaa, kommentoi Vistbacka.

Hän arvioi tosin, että häntä halutaan savustaa ulos puolueesta. Kirjeestäkin kuvastaa, että osa kritiikistä ja epäilystä tulee nimenomaan Etelä-Pohjanmaan piirin sisäpuolelta, sillä kirjeessä viitataan myös piirin johtamisongelmiin. Jo Jyväskylän puoluekokouksesta tiedetään, että Etelä-Pohjanmaan piiristä tuli puoluevaltuuston valintaan kaksi nimilistaa. Toinen oli piirin työvaliokunnan lista ja toinen oli joidenkin jäsenten tekemä lista.

Etelä-Pohjanmaan piirin hajaannus

Jo kesäkuussa Uuden vaihtoehdon erkaannuttua puolueesta pohdittiin, mitä tapahtuu piiritasolla. Piireissä ja paikallisjärjestöissä on silti ollut rauhallista. Viime aikojen tapahtumat viittaavat kuitenkin siihen, että Etelä-Pohjanmaan piirissä on kuppikuntia.

Ilmajokelainen Juha Mäenpää oli yksi, joka oli tekemässä vaihtoehtoista listaa puoluevaltuuston jäsenvaaliin. Mäenpään mukaan omien esitysten tekeminen on sääntöjen mukaista ja niin on tehty ennenkin.

Mäenpää sanoo, että piirin sisällä on tyytymättömyyttä Vistbackaan, mikä liittyy lähinnä Vistbackan auktoriteettiin.

– Vistbackalla on iso auktoriteetti, jolla hän runnoo läpi luottamuspaikoille ihmisiä, jotka eivät vaalituloksen perusteella niihin kuuluisi. Se on ollut räikeää, sanoo Mäenpää.

Etelä-Pohjanmaan piirin tiedottaja ja vaalipäällikkö Juha Rantala myöntää, että piirin sisällä on mielipide-eroja, mutta ei hajaannusta.

– Tähän mennessä minkäänlaista hajaannusta ei ole ollut nähtävissä. Yllättävän hyvin piiri on pysynyt kasassa, sanoo Rantala.

Kirjeen tarkoitus

Jussi Halla-aho pitää iltapäivällä (28.7.) Vaasassa tiedotustilaisuuden, jossa hän todennäköisesti avaa syitä kirjeen lähettämiseen. Perussuomalaisten Etelä-Pohjanmaan piirin vaalipäällikkö Juha Rantala arvioi asiaa näin:

– Lähinnä tarkotus on ollut selvittää, mikä tilanne on eri yhdistyksissä. Se on hyvin ymmärrettävää, että puheenjohtajan on tehtävä selkoa. Ei voi toimia niin, että toimitaan perussuomalaisten hyväksi, jos takataskussa on toisen puolueen paperit. Kartoitusta täytyy tehdä, että pystytään jatkamaan työtä, sanoo Rantala.

Lue lisää: Halla-aho lähettää paimenkirjeitä perussuomalaisille: “Puheet ovat uskomattomia röyhkeydessään”