Mitta täyttyy Kroatiassakin – törttöileviä turisteja uhkaavat satojen eurojen sakot

Adrianmeren suositulla Hvarin saarella halutaan suitsia yltiöpäistä juhlintaa. Myös monet muut matkailijoiden ykköskohteet toivovat vierailijoilta siivoa käytöstä.

matkailu
Krizni Ratin uimaranta Hvarin saarella Kroatiassa.
Krizni Ratin uimaranta Hvarin saarella Kroatiassa.Victoria Simpson / AOP

Kroatian Hvarin rantabulevardilla kyltit kehottavat turisteja "nauttimaan ja säästämään rahaa".

Opasteissa neuvotaan vierailjoita käyttämään paitaa paljaan ylävartalon tai bikinien peittona. Julkisesta päihteiden käytöstä, roskavanan jälkeensä jättävistä piknikeistä tai ulkosalla nukkumisesta voidaan rangaista enimmillään 700 euron sakoilla. Häiriökäytöstä välttämällä loma tulee halvemmaksi.

Käytöskampanjan ideoiija on Hvarin uusi pormestari Rikardo Novak. Hän toivoo, että tulijat nauttisivat purjehtijoiden suosiman saaren kauneudesta ilman jätehuollon, poliisin tai sairaalahenkilökunnan kohtuutonta kuormittamista.

Brittinuoriso rellestää rantabulevardilla 

Hvarin kampanjaa on käsitelty kesän aikana erityisesti brittilehdistössä, sillä pormestari on kiinnittänyt huomionsa juuri saarivaltakunnasta saapuviin nuorisoryhmiin.

The Daily Mail -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan pormestari Novak sanoi, että brittinuoret oksentelevat, virtsaavat ja kävelevät kaupungilla ilman t-paitaa, kovaäänisinä tai lähes tiedottomassa tilassa.

Bilesaaren maineessa olevan Hvarin railakasta menoa on luonnehdittu kärkevän brittilehdistön otsikoissa Sodoman ja Gomorran kaaokseksi. Novakin mukaan maailmanlopun meiningin aiheuttavat nuoret itse, sillä heidän tulisi oppia käyttäytymään ulkomailla.

Kuuluisa suihkulähde Fontana di Trevi Roomassa.
Kuuluisa suihkulähde Fontana di Trevi Roomassa.Guido Montani / EPA

Ongelmia myös muissa Välimeren kohteissa   

Rooma puolestaan kielsi kesäkuussa pulikoinnin suihkulähteissä. Vierailijat ovat viilennelleet paahdetta monumenttien vesisuihkuissa.

Pormestari Virginia Raggi ilmoitti, että vastedes pulahtelusta seuraa 240 euron sakko. Barokin taidonnäytteet kuluvat, sillä vuosisatoja vanhat monumentit eivät kestä ilakointia.

Venetsia on maailman suosituimpiia turistikohteita. Turistivirta jatkuu ympäri vuoden. Pyhän Markuksen tori ja Huokausten silta houkuttelevat kaupunkiin vuosittain yli 30 miljoonaa matkailijaa.

Kaupungin kapeillla kujilla ja kanaaleissa parveilee matkailijoita. Lue tästä, millaisia vaikutuksia massaturisimilla on hauraassa Venetsiassa.

Ryhmä turisteja Plaza di Catalunyalla Barcelonassa.
Ryhmä turisteja Plaza di Catalunyalla Barcelonassa. Katalonia on Espanjan suosituinta matkailualuetta.Julian Martin / EPA

Laiton asunnonvuokraus lisää hulinointa Barcelonassa 

Myös Katalonian keskuksessa Barcelonassa turismin lieveilmiöt ovat asukkaiden mukaan lisääntyneet villinä rehottavan asuntovuokrauksen vuoksi. Kaupunginvaltuusto on määrännyt kaupungille partioita, jotka etsivät laittomia vuokrahuoneistoja ovelta ovelle -tekniikalla.

Myös yksityismajoitus Airbnb-palvelu on lisännyt yöllistä hälyä sekä asunnoissa että kaupungilla. Lue tästä lisää, miksi Airbnb:stä koituu paikoin riesaa barcelonalaisille.

Brittipoliisit partioivat yhdessä espanjalaisten kollegoidensa kanssa Ibizalla.
Brittipoliisit partioivat yhdessä espanjalaisten kollegoidensa kanssa Ibizalla. Myös Ibiza tunnetaan brittinuorten suosimana bilekohteena. Sergio G Canizares / EPA

Kroatia, Espanja ja Italia saavat rutkasti tuloja turismista. Siksi kaupunginisät ja asukkaat toivottavatkin turistit edelleen ilolla lomailemaan. Esimerkiksi 4,2 miljoonan asukkaan Kroatiassa vieraili vuonna 2016 kuusitoista miljoonaa matkailijaa.

Lähteet: Afp, Reuters