1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hyvinvointi

Ahdistaako loman loppuminen? Näillä viidellä vippaskonstilla virität itsesi tarmokkaaseen työkuntoon

Nuku hyvin, syö terveellisesti ja liiku riittävästi, neuvotaan perinteisesti. Vanhojen keinojen ohella mieltä ja kehoa pystyy piristämään psykologisilla tempuilla.

hyvinvointi
Tyttö makaa pellolla.
Mielentilalla on vahva yhteys hyvinvointiin.Pixabay

1. Uskottele itsellesi eläväsi terveellisesti

Jos esimerkiksi liikkuminen jää vähiin työkiireiden painaessa päälle, voi oloaan ehkä kohentaa uskottelemalla olevansa aktiivisempi kuin onkaan. Ainakaan ei ole syytä vähätellä suorituksiaan.

Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) havaittiin, että ihmiset, jotka luulivat liikkuvansa muita vähemmän, kuolivat verrokkeja nuorempina – vaikka kaikki olisivat todellisuudessa olleet yhtä aktiivisia.

Mielentilalla on vahva yhteys hyvinvointiin, sanovat Stanfordin yliopiston tutkijat. Heidän mukaansa kannattaisikin tuntea hyvää oloa arkisista asioista, kuten töihin pyöräilystä ja portaiden nousemisesta.

2. Pakkaa ongelmasi pois näkyviltä

Kirjekuoria.
Kun jokin vanha asia hiertää, kirjoita se ylös, sulje lappu kuoreen ja laita kuori pois.Snufkin / Pixabay

Tuliko töissä tehtyä moka, etkä saa sitä mielestäsi? Jatkuvan vatvomisen sijaan kannattaa kokeilla, jos henkinen taakka kevenisi konkreettisilla apuvälineillä.

Toronton yliopiston kokeissa (siirryt toiseen palveluun) huomattiin, että ikävistä asioista muistuttavien papereiden ja esineiden sulkeminen kirjekuoriin ja laatikoihin auttaa. Kielteiset tuntemukset vähenevät, ja tapahtunut on aiempaa helpompi käsitellä loppuun.

Kun jokin vanha asia hiertää, kirjoita se ylös, sulje lappu kuoreen ja laita kuori pois.

3. Puhu itsellesi kolmannessa persoonassa

Mikäli ahdistusta on vaikea paikantaa, tunteita pystyy työstämään puhumalla itsekseen – kolmannessa persoonassa.

Oletetaan, että Liisa on stressaantunut ja ahdistunut. Liisa voi kysyä mielessään itseltään, ”miksi minua ahdistaa”. Sen sijaan hänen kannattaisi kuitenkin tiedustella, ”miksi Liisaa ahdistaa”.

Kolmannen persoonan käyttäminen auttaa ottamaan etäisyyttä ongelmiin, mistä on puolestaan hyötyä tunteiden säätelyssä, havaitsivat michiganilaiset tutkijat (siirryt toiseen palveluun).

4. Tule iloiseksi kuuntelemalla musiikkia

Tyttö kuuntelee musiikkia.
Laita kuulokkeet korville, kuuntele iloista musiikkia ja ajattele positiivisesti.Adam Smith / Pixabay

Eikö olisi helppoa, jos voisi vain päättää tulla iloiseksi? Joidenkin tutkimusten perusteella väkinäinen yrittäminen saattaa johtaa entistä surkeampaan oloon, mutta joskus temppu näyttäisi toimivan.

Yhdysvaltalaiset tutkijat panivat merkille (siirryt toiseen palveluun), että positiivisen musiikin kuunteleminen yhdistettynä tietoiseen yritykseen tulla iloiseksi tepsi koehenkilöihin. Tulokset näkyivät jo 12 minuutin jälkeen.

Laita kuulokkeet korville, kuuntele iloista musiikkia ja ajattele positiivisesti.

5. Älä odota liikoja tulevaisuudelta

Myönteisestä asenteesta on paljon hyötyä, todistavat tutkimukset. Optimismi esimerkiksi vahvistaa vastustuskykyä (siirryt toiseen palveluun), kun taas pessimismi voi heikentää kykyä selvitä vakavista sydänsairauksista (siirryt toiseen palveluun). Mutta on pessimismissä hyvätkin puolensa.

Saksalaisen tutkimuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) nuorilla on taipumus yliarvioida ja iäkkäillä aliarvioida tulevaa tyytyväisyyttään. Samalla kävi ilmi, että pessimistinen suhtautuminen ennakoi muita pidempää ja terveempää elämää.

Ellei positiivinen ajattelu siis onnistu luonnostaan tai edes pakottamalla, älä huoli. Mitä alemmas riman virittää, sitä helpompaa se on ylittää.

Lue lisää:

Lomalainen, laskeudu ensimmäiseen työviikkoon lempeästi – Asiantuntijan vinkit lomaltapaluuseen

Lue seuraavaksi