Katto on kesäteatterin elinehto – Pohjalaiset kesäteatterit selvinneet koleasta kesästä hyvin

Kolea kesäsää ei ole vienyt katsojia pohjalaisista harrastajateattereista. Epävakaisena kesänä katto on kuitenkin kesäteatterien elinehto.

kesäteatterit
Katettu katsomo on yksi kesäteatterien elinehto.
Katettu katsomo on yksi kesäteatterien elinehto. Tänä kesänä katto on saatu myös Jyrkän kesäteatteriin Ylistaroon.Anne Elhaimer / Yle

Kylmästä kesästä huolimatta pohjalaisilla kesäteattereilla menee hyvin. Monissa harrastajateattereissa katsojia on ollut jopa enemmän kuin viime vuonna.

Onneakin on ollut tähän asti matkassa. Vaikka sateista on riittänyt, teatterit ovat säästyneet suurimmilta kuuroilta. Esimerkiksi Kauhajoella Teatteri Kajossa sadepilvet perinteisesti kiertävät Sotkanmäen.

– Hyvältä näyttää. Kaksikymmentä esitystä ja vettä ei ole vielä nähty, sanoo puheenjohtaja Jaakko Hallivuori.

Viime vuonna Kajossa vieraili noin 4000 katsojaa. Hallivuori uskoo, että tämänvuotinen komedia Ketoolan Jukan hurjempi elämä yltää samaan.

Myös Lapualla ollaan tyytyväisiä kauden puolivälissä "puolihankalisssa sääolosuhteissa".

– Jos viime vuoteen vertaa, oli vielä hankalampaa. Meillä ovat onnistuneet päivät sattumalta hyvin ja esitys on hieman viimevuotista edellä, iloitsee Hilman päivien katsojamääriä järjestäjä Reijo Vuorenmaa Luhurikan kesäteatterista.

Katto on oltava

Yhdeksi kesäteatterin elinehdoksi on kuitenkin osoittautunut katettu katsomo, jota moni lippuja varaava osaa myös kysyä. Näin kerrotaan muun muassa Lapualta, Aisamäen kesäteatterista Peräseinäjoelta sekä Kauhajoen Teatteri Kajosta.

Vaasan Rampissa kesäteatteria pyöritetään Tropiclandian rannassa. Katsojia on riittänyt, vaikka katto puuttuukin ja ihmiset joutuvat istumaan muovituoleilla.

Ylioppilasteatteri Rampin puheenjohtaja Kristian Kollár epäilee, että menekistä voi kiittää myös suosikkimusikaali Greasea, sillä kylmiä iltoja on Vaasassakin riittänyt.

Jyrkän kesäteatteriin Ylistaroon rakennettiin täksi kesäksi uusi katettu katsomo lähes 130 000 eurolla. Näytelmä ohjaajan ideasta rakennettiin vielä lisäksi pienimuotoinen pyörivä näyttämökin niin, että nyt näyttämöllä oleva lavastemökki saadaan pyörimään.

– Kyllä me uskotaan, että tämä homma kannattaa ja tähän kannattaa satsata, vakuuttaa Kainaston nuorisoseuran puheenjohtaja Asko Istolahti.

Katsomo Halkosaaren kesäteatterissa.
Halkosaaren kesäteatterin katsomoa (v. 2015)Mirva Ekman/Yle

Halkosaaressa kato

Sitä vastoin Halkosaaren kesäteatterissa Lappajärvellä kylmä ja kostea kesä on vienyt katsojat.

Teatterinjohtaja Antti Vartialan mukaan kesä on sujunut tähän mennessä kurjasti, kuten on kuulunut muualtakin päin Suomea.

– Hyvin hyvin heikosti on käynyt. Meillä on käynyt sanotaanko vättävästi porukkaa, ei edes tyydyttävästi.

Edes katto ei ammattilaisvoimin pyörivää teatteria ole auttanut. Osasyynä lienee Vartialankin mukaan ohjelmisto: Kivikasvot Show ei ole onnistunut täyttämään katsomoja kuin 40-prosenttisesti. Teatterin budjetti on laskettu 70 - 80 prosentin täyttöasteelle.

– Moni on sanonut, että he ovat jo nähneet Kivikasvot. Vaikka eivät he tätä Suomi Sata -ohjelmistoa ole nähneet.

Myös sääennusteet ovat osoittautuneet Lappajärvellä jatkuvasti paikkansapitämättömiksi, sateista lukuunottamatta:

– Tällekin päivälle on luvattu hellepäivää ja täytyy sanoa, että ei kovin helteeltä näytä. Siellä on pilveä ja 16 astetta lämmintä, Vartiala summaa.

Halkosaaren menetystä saattaa avittaa vielä elokuussa ohjelmistoon tuleva Hallasuon kukka, joka on myyty osin jopa sataprosenttisesti.