1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjän pakotteet

Ministeri Mykkänen uusista Venäjä-pakotteista: Yhdysvallat rikkoo yhteisiä periaatteita

Yhdysvaltain uudet Venäjä-pakotteet voivat vaikuttaa Venäjän kanssa energiayhteistyötä tekeviin eurooppalaisiin yrityksiin, välillisesti myös suomalaisiin. Suuria vaikutuksia Suomeen ei kuitenkaan olisi.

Venäjän pakotteet
Nostolaittaan nostama iso putki ilmassa.
Nord Stream kaasuputkeen tarkoitettuja osia lastataan Sassnitz-Mukranin satamassa Saksassa joulukuussa 2016Jens Büttner / EPA

Yhdysvalloissa sekä edustajainhuone että senaatti ovat hyväksyneet lain uusista Venäjän vastaisista pakotteista. Laki menee seuraavaksi presidentti Donald Trumpin hyväksyttäväksi.

Lakipaketti on puskettu kongressissa läpi Trumpin tahdon vastaisesti, mutta hän saattaa silti hyväksyä pakotteet. Joka tapauksessa kongressi voisi murtaa Trumpin veton, koska hankkeella on molempien valtapuolueiden vahva tuki.

Pakotteet merkitsevät aiemmin hyväksyttyjen pakotteiden koventamista. Niiden on tarkoitus lähettää Venäjälle viesti, että maan epäiltyä sekaantumista Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin ei hyväksytä.

Pakotteista on aiemmin sovittu yhdessä

Pakotteet voivat iskeä myös eurooppalaisiin yrityksiin, etenkin yrityksiin, jotka ovat mukana Venäjältä tulevan kaasun kuljetusinvestoinneissa ja ovat jo investoineet hankkeisiin.

– Yritykset voivat tulla sanktioiden piiriin, vaikka ne eivät ole mitenkään päässeet päättämään pakotteista, sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.).

Euroopan unioni on vastustanut Yhdysvaltojen uusia pakotteita, vaikka sillä on omiakin pakotteita Venäjää vastaan. Mykkänen selittää suuttumusta pelisääntöjen rikkomisella.

– Tällaiset yksipuoliset pakotteet rikkovat periaatteen, että sovitaan yhdessä, millä keinoilla Venäjän aggressioon vastataan ja millä tavalla Venäjää painostetaan.

Myös suomalaiset voivat joutua pakotteiden kohteeksi

Yksi pakotteiden kohteeksi mahdollisesti joutuva hanke on Nord Stream 2 -kaasuputki, jonka olisi määrä kuljettaa venäläistä maakaasua Itämeren pohjaa pitkin Saksaan.

Ensimmäinen Nord Stream -putkisto valmistui vuonna 2011. Sen rakennutti yhtiö, jonka suurin omistaja on venäläinen Gazprom. Uuden putkikaksikon rakentamisesta sovittiin vuonna 2015.

Hanketta on arvosteltu muun muassa Itämerelle aiheutuvien ympäristövaikutusten takia sekä siksi, että se voi kasvattaa riippuvuutta venäläisestä kaasusta.

EU:ssa hanketta ovat arvostelleet erityisesti Puola ja Baltian maat.

Nyt hanketta kannattavat EU-maat pelkäävät sen vaarantuvan Yhdysvaltain kongressin hyväksymien pakotteiden takia.

Myös suomalaiset voivat joutua kärsimään pakotteista Nord Streamin takia.

– Suomalaiset voivat joutua välillisesti pakotteiden kohteeksi. Näin tapahtuu, jos pakotteet lykkäävät tai keskeyttävät Nord Stream 2 -hankkeen, Mykkänen sanoo.

Pakotteiden kohteeksi voisivat joutua suomalaiset alihankkijat, jotka työstävät putkien osia. Mykkäsen mukaan pakotteilla ei kuitenkaan olisi suuria vaikutuksia Suomen kansantalouteen.

On spekuloitu, että pakotteet voisivat vaikuttaa myös Fennovoiman uuteen Hanhikivi-ydinvoimalahankkeeseen. Mykkäsen mukaan ydinvoimala-ala ei kuitenkaan olisi pakotteiden piirissä. Niitä ollaan suuntaamassa lähinnä öljy- ja kaasuteollisuuteen.

Lakiluonnokseen pieni myönnytys eurooppalaisille

Euroopan unioni on arvostellut uusia amerikkalaispakotteita kärkkäästi. Kantaa ovat ottaneet myös Saksa, Itävalta ja Ranska.

Euroopan johtajille antaa kuitenkin pientä lohtua se, että presidentin pöydälle meneviin pakotelakeihin lisättiin loppumetreillä täydennys, jonka mukaan presidentin olisi pakotelakeja toimeenpannessaan konsultoitava eurooppalaisia liittolaisia.

– Uskon, että eurooppalaisten painostus on vaikuttanut, ministeri Kai Mykkänen sanoo.

Uusien mahdollisesti hyväksyttävien lakien kokonaisvaikutuksia on vielä vaikea arvioida samoin kuin sitä, olisiko Trump valmis kuulemaan eurooppalaisten toiveita.

Vaikka Yhdysvaltojen ja EU:n suhdetta nyt koetellaan, on ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen kuitenkin toiveikas sen suhteen, että yhteinen sävel Atlantin yli voi vielä löytyä.

– Tähän asti on aina pystytty varsin yhtenäisesti sopimaan pakoterintamasta. Uskon, että nytkin karikoiden jälkeen huomataan, että olemme vahvoja Venäjän suuntaan vain, jos toimimme yhdessä.

Lue seuraavaksi