Herätys: Lapsikaappaukset lisääntyivät, Trump myöntymässä Venäjä-pakotteiden kiristämiseen ja syötäviä sirkkoja myydään keittiösomisteina

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Aikuisen ja lapsen jälkiä hiekassa.
Blaize Pascall / AOP

Lapsia kaapattiin Suomesta ulkomaille selvästi aiempia vuosia enemmän

Kaapattuna oli kaikkiaan 46 alle 16-vuotiasta lasta. Tämä on Kaapatut lapset ry:n laskelmien mukaan enemmän kuin koskaan vuonna 2006 tapahtuneen lapsikaappausten kriminalisoinnin jälkeen.

Lapsen kaappaa yleensä toinen vanhemmista. Verkkosivuillamme on julkaistu tarina suomalaisperheestä, jonka lapset ovat joutuneet isänsä kaappaamaksi.

Pohjois-Korea nostatti painetta uudella ohjuskokeella

Pohjois-Korean uusin ohjuskoe on tuomittu laajalti. Yhdysvaltain, Japanin ja Etelä-Korean mukaan kyseessä oli Pohjois-Korean toinen testi mannertenvälisellä ohjuksella. Eräiden asiantuntija-arvioiden mukaan nyt testatun kaltainen ohjus voisi jo yltää moniin osiin Yhdysvaltoja. Yhdysvaltain ja Etelä-Korean asevoimien johtajat ovat puhelimessa keskustelleet sotilaallisen vastauksen vaihtoehdoista.

Ohjus laukaisualustallaan.
Pohjois-Korea teki heinäkuun alussa kokeen mannertenvälisellä ohjuksella.KCNA / EPA

Lahteen aukeaa Evakkolasten muistopuisto

Evakkolasten kokemukset ovat jääneet Suomessa vähälle huomiolle. Esimerkiksi niiden vaikutuksia ihmisten myöhempään elämään on tutkittu hyvin vähän. Evakkolapset ovat itsekin alkaneet tuoda asiaansa enemmän julki vasta viime vuosikymmeninä. Lahteen tänään avattavalla Evakkolasten muistopuistolla halutaan kiinnittää huomiota lasten sotakokemuksiin. 83-vuotias Helli Seppälä joutui sota-aikana lähtemään kahdesti kodistaan Äyräpäästä. Evakkomatkojen vuoksi hän ei enää halua katsoa sotauutisia.

Muistokivi, jossa lukee "Miltä tuntui paeta kotoa sodan takia".
Evakkojen muistopuisto sijaitsee viheralueella Mukkulan kirkon vieressä.Suvi Turunen / Yle

Trump myöntymässä Venäjä-pakotteisiin

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump näyttää myöntyvän Venäjä-pakotteiden kiristämiseen. Valkoisen talon mukaan presidentti aikoo allekirjoittaa senaatin torstaina hyväksymän lakiesityksen, joka tiukentaa pakotteita. Alun perin Yhdysvallat asetti Venäjälle talouspakotteet Krimin niemimaan valtauksen takia.

Presidentit Putin ja Trump Hampurin G20-kokouksessa heinäkuussa 2017.
Presidentit Putin ja Trump Hampurin G20-kokouksessa heinäkuussa 2017.Michael Klimentjev / EPA

Syötävää sirkkaa kaupataan Suomessa keittiösomisteena

Ihmisruoaksi tarkoitettuja sirkkoja myydään Suomessa elintarvikkeiden sijaan keittiösomisteina. Espoolaisyrittäjän mukaan sirkkatuotteiden määrittely keittiösomisteiksi on tarpeetonta pelleilyä. Uusi EU-asetus voi tuoda sirkat laillisesti ruokapöytiin ensi vuonna.

Bangladeshin bloggarimurhat karkottivat vapaa-ajattelijat

Eteläaasialaisessa Bangladeshissa jyrkän linjan islamintulkinta on vallannut alaa sen jälkeen, kun maassa murhattiin useita uskontoon kriittisesti suhtautuvia bloggaajia ja kirjoittajia. Islamistiterroristit tappoivat yhdeksän vapaa-ajattelijaa Bangladeshissa helmikuusta 2013 toukokuuhun 2016. Murhien suma on ajanut monta vapaa-ajattelijaa Bangladeshista ulkomaille, ja maahan jääneitä kirjailijoita ja internet-aktivisteja huolestuttaa sananvapauden kaventuminen.

Lämmin kesäsää jatkuu

Lauantaista on luvassa lämmin päivä. Ylen meteorologin Joonas Koskelan mukaan lämpötilat ovat 20-25 välillä. Sadekuuroja voi tulla aamulla maan keskivaiheilla ja myöhemmin päivällä pohjoisessa. Lue lisää säästä yle.fi/saa.

Lauantain sääkartta.
Yle