Huono sää karkottaa turistit saaristosta – mökkiläisiä sade ei lannista

Huono sää heijastuu saaristoliikenteen matkustajamääriin.

M/s Klippan taittaa Sapokan ja Varissaaren välisen merimatkan kymmenessä minuutissa. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

M/s Klippan valmistautuu lähtemään Kotkansaarelta Varissaareen. Päivän ensimmäisen lähdön kyytiin hyppää ainoastaan saarella työskentelevää henkilökuntaa.

Yleensä matkustajien määrä lisääntyy päivän mittaan. Välillä lähtöjä jää kuitenkin jopa ajamatta kyytiläisten puuttuessa.

– Varsinkin alkukesästä sateinen ja kylmä sää vaikutti matkustajamääriin todella paljon. Tilausryhmät toki tulevat, oli sää mikä tahansa. Kaikki nämä saaret, joilla on yritystoimintaa kärsivät huonoista keleistä, M/s Klippanin kuljettaja Lauri Piensoho toteaa.

M/s Klippanin päivän ensimmäisellä vuorolla ei ollut ruuhkaa. Sään kirkastuessa retkeilijöitä ilmaantui. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Alus matkaa Kotkansaaren ja Varissaaren väliä kerran tunnissa. Arkisin lähtöjä kertyy vähintään kymmenen.

– Hyvällä kelillä kiirettä on arkisinkin. Viikonloppuisin porukkaa on yleensä aina paljon.

Tunnin päästä alus kaartaa takaisin Sapokan laituriin. Aurinko pilkahtelee pilvien lomasta ja laiturille on kerääntynyt alusta odottavia ihmisiä. Kotkalaisen Ronja Ruususen seurue on lähdössä päiväretkelle Varissaareen.

– Sää kyllä vaikuttaa lähtemiseen. Ei sitä vesisateella tulisi lähdettyä, pitää olla vähän paistetta. Käymme saaressa kerran kesässä retkeilemässä ja uimassa.

Sade ei lannista mökkiläisiä

Säällä ei ole yhtä dramaattisia vaikutuksia valtion rahoittamien Otava- ja Tekla -yhteysalusten matkustajamääriin. Alukset vievät matkustajat veloituksetta Kuutsaloon, Kirkonmaalle, Haapasaareen ja Kaunissaareen.

Matka Haapasaareen vie Otava - yhteysalukselta 1,5 tuntia. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Huono sää ei estä Anna-Kaisa Jennesiä lähtemästä mökilleen Haapasaareen. Matka on taittunut yli viidenkymmenen vuoden ajan yhteysaluksella.

– En pidä merisairaaksi tulosta, mutta nykyään alus kulkee onneksi todella tasaisesti. Ennen keikutti huomattavasti enemmän.

Otavan päällikön Jouni Pukin mukaan on tavallista, että mökkiläiset menevät saareen säällä kuin säällä. Turistien määrään sää vaikuttaa enemmän. Tavallisesti 100-paikkainen alus on ainakin puolillaan.

Kauniilla säällä on välitön vaikutus matkustusintoon.

– Keskiviikkona oli todella hyvä sää ja matkustajia oli niin paljon, etteivät kaikki mahtuneet Kaunissaaren aluksen kyytiin.