Suomalaistutkija: Trump ei pysty kumoamaan Obaman terveydenhuoltojärjestelmää

Republikaanien rivit hajosivat jälleen – jo kolmannen kerran.

Yhdysvaltain terveydenhuoltouudistus
Ihmiset osoittivat mieltään Obamacaren purkamista vastaan Washingtonissa 4. toukokuuta.
Ihmiset osoittivat mieltään Obamacaren purkamista vastaan Washingtonissa 4. toukokuuta. Alex Wong / AFP

Yhdysvalloissa senaatti hylkäsi lakiesityksen, joka olisi kumonnut osia nykyisestä terveydenhuoltojärjestelmästä, eli niin sanotusta Obamacaresta.

Yöhön venyneessä äänestyksessä republikaanipuolueen ehdotus kaatui niukimmalla mahdollisella enemmistöllä, yhdellä äänellä. Vaikka republikaanipuolue on senaatissa enemmistöasemassa, sen rivit eivät pitäneet ja kolme republikaanisenaattoria äänesti puolueensa ehdotusta vastaan.

Oliko tämä kuolinisku Trumpin haaveille Obamacaren kumoamisesta?

Presidentinvaalikampanjassaan Trump nosti yhdeksi pääteemakseen aikomuksensa kumota Obaman luoma terveydenhuoltojärjestelmä, viralliselta nimeltään The Affordable Care Act.

Viikko ennen vaaleja Philadephiassa pitämässään puheessa Trump sanoi, että Obamacaren kumoaminen ja korvaaminen tulisi tapahtumaan "hyvin, hyvin nopeasti". Hän lisäsi, että mikäli tässä epäonnistutaan, amerikkalainen terveydenhuolto tuhoutuu.

Turun yliopiston Yhdysvaltain tutkimuksen dosentti Benita Heiskanen arvioi, että Trump on epäonnistunut Obamacaren kumoamisessa nyt lopullisesti.

– Republikaaneilla oli seitsemän vuotta aikaa valmistella Obamacarea korvaavaa mallia, ja nyt se pyrittiin runnomaan läpi kolmessa päivässä. Tässä ei onnistuttu, ja Trump sanoikin pian äänestyksen jälkeen, että Obamacare jää voimaan, Heiskanen sanoo.

Hänen mukaansa Trumpin toiveena on nyt, että Obamacare räjähtää sisältä käsin, jonka jälkeen päästään rakentamaan korvaavaa järjestelmää.

– Trumpilla ei ole ollut konkreettista visiota vaihtoehtoiseksi terveydenhuoltomalliksi eikä hän ole ollut asian suhteen aktiivinen, Heiskanen sanoo.

Käytännössä ainoa mahdollisuus Obamacaren korvaamiseen on nyt se, että republikaanit ja demokraatit kehittävät yhdessä uuden mallin, jonka takana molemmat puolueet voivat seistä.

– Ehkä nyt otetaan ensimmäistä kertaa vakavasti keskusteluun julkisen terveydenhuoltojärjestelmän luominen Yhdysvaltoihin. Demokraateilla ja edistyksellisillä tahoilla olisi nyt hyvä mahdollisuus tähän, Heiskanen sanoo.

Tutkija: Myös Trumpin verouudistus vaarassa

Yhdysvalloissa senaatti ja edustajainhuone vetäytyvät nyt kesätauolle ja palaavat töihin syyskuussa.

Trumpin toiveissa on Heiskasen mukaan ollut, että syyskaudella päästäisiin viemään läpi hänen lupaamansa mittava verouudistus. Sen tarkoituksena on madaltaa merkittävästi tulo- ja yritysveroja.

– Nykyinen terveydenhuoltojärjestelmä vie suuren osan liittovaltion budjetista ja sen jääminen voimaan merkitsee sitä, ettei verouudistuksiin ole varaa. Tästä tulee hyvin kivinen ja kumpuinen tie, hän ennustaa.

Lue myös:

Republikaanien terveydenhuoltolaki hylättiin senaatissa – Obamacare jää voimaan toistaiseksi

Analyysi: Trumpin sote-uudistus kuin Suomessa – Nollapisteessä