Savonlinnassa jälleen uusi tuhkarokkotartunta – yhteyttä aiempiin tapauksiin ei tiedossa

Savonlinnan seudulla on kesän aikana todettu yhteensä viisi tuhkarokkotapausta. Kaksinkertainen MPR-rokote tai tuhkarokon sairastaminen suojaavat tartunnalta.

tuhkarokko
Laboratorio.
Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen virologian laboratorio varmisti perjantaina jälleen uuden tuhkarokkotapauksen Savonlinnassa. Tällä hetkellä tiedossa ei ole, että tapauksella olisi yhteys muihin aiemmin kesällä todettuihin Itä-Savon alueen tuhkarokkotapauksiin.

Tuhkarokkoon sairastunut henkilö on Rantasalmella pysyvästi asuva aikuinen, jota ei ole rokotettu tuhkarokkoa vastaan.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntahytymä Sosteri jäljittää parhaillaan rokolle altistuneita tartuntatautityönä. Savonlinnan keskussairaalan päivystyksessä tiistain ja keskiviikon välisenä aikana 25.–26. heinäkuuta asioineita pyydetään tarkistamaan rokotussuojansa tuhkarokkoa vastaan.

– Jos on varmuudella saanut kaksi MPR-rokotetta tai on sairastanut tuhkarokon, varotoimia ei tarvita. Suojaamattomien henkilöiden tulisi hakeutua rokotettaviksi mieluiten kolmen vuorokauden sisällä altistumisesta, tartuntataudeista vastaava lääkäri Mirkaleena Erkkilä Sosterista sanoo.

Savonlinnan seudulla on todettu kesäkuun jälkeen nyt yhteensä viisi tuhkarokkotapausta. Kaikki sairastuneet ovat olleet rokottamattomia.

Tuhkarokon ensioireita ovat korkea kuume, hengitystieoireet ja yleensä kurkkukipu sekä myöhemmin iho-oireet. Jos ensioireita ilmenee, tulee yhteyttä ottaa oman tai lomapaikkakunnan päivystykseen puhelimitse.

Korjattu 28.7.2017 kello 16:45: Tiistain ja keskiviikon välisenä aikana 25.–26. heinäkuuta päivystyksessä asioineita pyydetään tarkistamaan rokotussuojansa. Aiemmin jutussa luki virheellisesti, että maanantain ja tiistain välisenä aikana. Päivämäärät olivat oikeat.