Tampereen sadekesä oli liikaa: jätteenkäsittelyn sadevedet eivät mahtuneet viemäriin

Tarastenjärven jätteenkäsittelyalueen suoto- ja valumavesiä on jouduttu kuskaamaan säiliöautoilla putkiston pullonkaulan ohi. Autoliikenne on hermostuttanut purkupaikan lähistöllä asuvia ja asioivia.

Kotimaa
Tasanne ja Tarastenjärvi
Yle

Tampereen Tarastenjärven jätteenkäsittelyn vedet eivät ole viime viikkoina mahtuneet alueelta johtaviin viemäriputkiin.

Jätekeskuksen suoto- ja valumavesiä on tämän takia ajettu pumppuautoilla lähistölle Tasanteen alueelle, jossa ne on purettu viemäriin johdettavaksi edelleen puhdistamoon.

Tasanteelle tuotuja vesiä ei ole laskettu ojiin. Hämminkiä on kuitenkin aiheuttanut, että alueella on samanaikaisesti havaittu harmaata ojavettä. Kaupungin mukaan se on peräisin maalämpökaivon porauksesta. Harmaus johtuu tällöin veteen sekoittuneesta kiviainespölystä.

Viemäriputket vuotavat sisäänpäin

Tämän kesän sateet ovat tuoneet jätteenkäsittelyalueellekin runsaasti vettä, sanoo tiedottaja Sinikka Jalo Pirkanmaan Jätehuollosta:

– Viemäreissä on vuotoja. Niihin tulee kaikenlaisia hulevesiä varsinkin tällaisena sateisena kesänä niin runsaasti, että sitten ei meiltä mahdu vettä ylenmäärin.

Vuosittain Tarastenjärven jätteenkäsittelyalueella syntyy keskimäärin 200 000 kuutiometriä suoto- ja valumavesiä. Ennen viemäriputkea on tasausallas, johon mahtuu kerralla 25 000 kuutiota.

Parin viikon aikana pumppuautoilla pullonkaulan ohi kuskattu määrä on 3000 kuutiota. Tämä urakka on toistaiseksi ohi, sillä sateet ovat rauhoittuneet.

Voidaan tietysti kysyä, miksi ylimääräisten sateiden vaikutusta ei ole otettu huomioon, kun jätteenkäsittelyä ja viemäröintiä on suunniteltu. Tiettävästi Pirkanmaan Jätehuolto ja Tampereen Vesi aikovat kesän jälkeen paneutua asiaan.