Hyppää sisältöön

Saimaannorppa kuoli kalaverkkoon Luonterilla – Verkko oli luvallisella vesialueella

Tänä kesänä kaksi norppaa on kuollut takerruttuaan kalaverkkoon.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Saimaan Luonterilla 38-kiloinen urosnorppa löydettiin kalaverkosta kuolleena. Metsähallitus sai torstaina ilmoituksen hukkuneesta norpasta kalastajalta. Kalaverkko oli kalastusrajoitusalueen ulkopuolella, jossa verkkokalastaminen on sallittua ympäri vuoden.

Kalastaja oli kertonut nähneensä viime vuonna norpan samalla alueella useita kertoja, mutta ei lainkaan tänä vuonna.

Kyseessä on toinen tänä kesänä norppakannan seurannan tietoon tullut kalanpyydykseen kuollut saimaannorppa. Viime viikolla Savonrannan lähellä Pyyvedellä verkkoon kuoli 13,5-kiloinen uroskuutti. Kesämökkiläinen oli arvellut verkkokalastamisen olevan turvallista kesäkuun loppuun päättyneen kalastusrajoituksen jälkeen.

Molemmissa tapauksissa kalastajat olivat noudattaneet kalastusrajoituksia.

– Tämä tarkoittaa, että asetukset ovat turhan suppealla alueella. Tai sitten voidaan ajatella positiivisemmin, että norppa leviää alueille, joilla sitä ei ole ennen nähty, Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela sanoo.

Uhanalaisten saimaannorppien ruhot toimitetaan jatkotutkimuksiin.

Kalastuslain mukaan pyydykseen jääneestä hylkeestä on ilmoitettava viipymättä Luonnonvarakeskukselle. Pyydykseen kuolleesta saimaannorpasta ilmoituksen voi tehdä myös Metsähallitukselle. Saimaannorppia on tällä hetkellä noin 360.

.
.