1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat: Pohjois-Korea testasi mannertenvälistä ohjusta

Japanin mukaan ohjus vaikuttaa pudonneen mereen Japanin lähistöllä. Ohjus lensi pidemmälle ja korkeammalle kuin 4. heinäkuuta laukaistu ohjus.

Pohjois-Korea teki heinäkuun alussa kokeen mannertenvälisellä ohjuksella. Kuva: KCNA / EPA

Pohjois-Korea on tehnyt jälleen uuden ohjuskokeen. Yhdysvaltain puolustusministeriö arvioi, että Pohjois-Korea testasi mannertenvälistä ballistista ohjusta.

Ohjus laukaistiin 23.41 paikallista aikaa eli 18.41 Suomen aikaa pohjoisesta Jagangin provinssista, Etelä-Korean uutistoimisto Yonhap kertoo. Yölliset ohjuskokeet ovat olleet harvinaisia Pohjois-Koreassa.

Ohjus syöksyi Japaninmereen. Putoamispaikka oli 167 kilometriä Japanin Hokkaidon saaresta.

– Ohjus laukaistiin Mupyong-nistä ja se lensi noin 1 000 kilometriä ennen kuin putosi Japaninmereen, Pentagonin tiedottaja kapteeni Jeff Davis kertoi.

Kyseessä näyttäisi olevan toinen kerta, kun Pohjois-Korea on testannut onnistuneesti mannertenvälistä ohjusta.

Yonhapin lähteiden mukaan kyseessä oli nyt edistyneempi ohjus kuin 4. heinäkuuta, jolloin Pohjois-Korea teki edellisen ohjustestin.

Eristäytynyt Pohjois-Korea ei ole vielä itse vahvistanut ohjustestiä. Kyseessä on Pohjois-Korean 14. ohjustesti tänä vuonna. YK:n turvallisuusneuvosto on kieltänyt Pohjois-Koreaa tekemästä ydin- ja ohjuskokeita.

Davis sanoi, että laukaisua oli osattu odottaa eikä se uhannut Pohjois-Amerikkaa.

Venäjä puolestaan arvioi, että kyseessä olisi keskimatkan balllistinen ohjus.

Ohjus lensi 45 minuutin ajan

Japanin hallituksen edustajan mukaan ohjus lensi noin 45 minuutin ajan ja syöksyi mereen Japanin yksinomaiselle talousvyöhykkeelle.

Lentoaika oli noin viisi minuuttia pidempi kuin Pohjois-Korean 4. heinäkuuta laukaisemalla ohjuksella.

Ohjuksen ei tiedetä aiheuttaneen tuhoa. NHK:n mukaan rannikkovartiosto antoi varoituksen laivoille ja lentokoneille.

Ohjuksen tyypistä ei ole vielä varmuutta. NHK:n haastatteleman viranomaisen mukaan ohjus saattoi lentää yli 3 000 kilometrin korkeudessa. Eteläkorealaisen Yonhapin lähteiden mukaan ohjus saavutti 3 700 kilometrin korkeuden.

Pohjois-Korea teki heinäkuun alussa ohjuskokeen, jossa se kertoi testanneensa ensi kertaa menestyksekkäästi mannertenvälistä ohjusta. Asiantuntijat ovat esittäneet arvioita, että 4. heinäkuuta testatun ohjusmallin kantama voisi ulottua aina Alaskaan asti.

Yhdysvallat ja Etelä-Korea pohtivat vastatoimia

Yhdysvaltain ja Etelä-Korean asevoimien edustajat ovat käyneet puhelinkeskustelun, jossa he pohtivat mahdollisia sotilaallisia vastatoimia.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in puolestaan haluaa neuvotella Yhdysvaltain kanssa uusien THAAD-ohjuspuolustusjärjestelmän yksikköjen sijoittamisesta Etelä-Koreaan.

Etelä-Koreaan on sijoitettu jo kaksi Yhdysvaltain THAAD-yksikköä. Kiina ja Venäjä ovat syyttäneet ohjuspuolustusjärjestelmän horjuttavan alueellista voimatasapainoa.

Japanin pääministeri Shinzo Abe kertoi, että viranomaiset analysoivat tapausta. Abe kutsui laukaisun takia kansallisen turvallisuusneuvoston ylimääräiseen kokoukseen.

Abe sanoi ohjuksen laukaisun osoittavan, että Japaniin kohdistuu todellinen ja vakava uhka. Aben mukaan Japanin, Yhdysvaltain, Etelä-Korean, Kiinan ja Venäjän on kasvatettava painetta Pohjois-Koreaa kohtaan, jotta ohjustestit saataisiin loppumaan.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Korjattu kello 20.38, ohjus saattoi lentää yli 3 000 kilometrin korkeudessa, ei siis 3 kilometrin.

Aiheesta aiemmin:

Pelkäätkö Pohjois-Korean uhkaa? – Tahallaan aloitetun sodan riski on pieni, vahingon suurempi

Pohjois-Korean tilanne nousee otsikoihin viikosta toiseen – Miksei Korean konfliktia ole saatu ratkaistua?