1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kansainväliset pakotteet

Yhdysvallat lisää Iran-pakotteita

Iran testasi torstaina satelliitin kantorakettia, joka kiristi entisestään Yhdysvaltojen ja Iranin välisiä suhteita.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Yhdysvallat asetti perjantaina uusia pakotteita Iranille. Pakotteet kohdistuvat Iranin ballistiseen ohjusohjelmaan.

Pakotteet asetettiin vain päivä sen jälkeen, kun Iran testasi satelliitin kantorakettia. Washington on kutsunut testiä provokatiiviseksi.

Uudet pakotteet kohdistuvat Shahid Hemmat Industrial Groupiin (SHIG). SHIG on ollut jo YK:n, Yhdysvaltojen ja Euroopan Unionin pakotelistalla. Tällä kertaa pakotteet kohdistuvat kuuteen yhtiön tytäryhtiöön. Yhdysvaltain valtiovarainministeriö kuvailee tytäryhtiöitä ”keskeisiksi” tekijöiksi Iranin ballististen ohjusten ohjelmassa.

Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Steven Mnuchin sanoo, että pakotteet ”korostavat Yhdysvaltojen syvää huolta Iranin jatkuvasta kehityksestä, ballististen ohjusten testaamisesta ja muusta provokatiivisesta käytöksestä”.

Mnuchin varoitti, että Washington jatkaa ”aggressiivisesti Iranin ballististen ohjusten toiminan vastustamista”.

Iranin presidentti Hassan Rouhani on ilmoittanut, että maa tulee vastaamaan Yhdysvaltojen pakotteisiin, mikäli ne rikkovat vuonna 2015 tehtyä ydinsopimusta.

Yhdysvaltojen edustajainhuone hyväksyi tiistaina edelliset talouspakotteet, jotka kohdistuvat Iranin vallankumouskaartiin, kuten myös Venäjään ja Pohjois-Koreaan.

Lähteet: AFP, AP, Reuters