Kim Jong-un: "Uusin ohjustesti oli vakava varoitus Yhdysvalloille"

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un jatkaa kerskumistaan ohjuksen tehokkuudella.

Pohjois-Korea
Miehet kävelevät tv-screenin ohi, jossa näkyy Kim Jong-Unin kasvot.
Kimimasa Mayama / EPA

Pohjois-Korea sanoo tehneensä onnistuneen ohjuskokeen mannertenvälisellä ballistisella ohjuksella. Pohjois-Korean valtiollisen uutistoimiston KCNA:n mukaan Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un valvoi koetta henkilökohtaisesti.

Kyseessä on Hwasong-14-ohjus. KCNA:n mukaan ohjus saavutti yli 3 700 kilometrin korkeuden, josta se putosi Japaninmereen vajaan tuhannen kilometrin päähän laukaisupaikastaan 47 minuuttia laukaisustaan.

Perjantaina tehty ohjuskoe on jatkoa Pohjois-Korean hankkeelle kehittää mannertenvälisiä ballistisia ohjuksia. Viimeksi Pohjois-Korea teki ohjuskokeen noin kuukausi sitten.

Kim Jong-unin mukaan ohjuskoe on vahva varoitus Yhdysvalloille: Yhdysvaltojen mahdollinen hyökkäys Pohjois-Koreaan voisi johtaa Pohjois-Korean vastaiskuun. Teoriassa Pohjois-Korean ohjukset ylettäisivät ainakin Yhdysvaltojen länsirannikolle.

Jo edellisen ohjuskokeensa jälkeen Pohjois-Korea kerskui, että sen ohjukset ylettävät minne tahansa maailmassa. Kokeen jälkeen Ulkopoliittisen instituutin tutkija Elina Sinkkonen arvioi Yle Uutisille, että Pohjois-Korean mahdollinen pitkän matkan ohjus saattaisi yltää Yhdysvaltoihin, mutta ei kykenisi kuljettamaan ydinasetta.

Etelä-Korea ja Yhdysvallat jatkavat yhteisiä harjoituksiaan

Myös Yhdysvallat ja Etelä-Korea ovat tehneet ohjusharjoituksen. Harjoitus oli vastaus Pohjois-Korean ohjuskokeeseen.

Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean yhteisharjoitus tehtiin pian sen jälkeen, kun maiden armeijoiden pääesikuntien johtajat olivat keskustelleet Pohjois-Korean ohjuskokeesta. Pentagonin mukaan keskusteluissa käytiin läpi myös sotilaallisen reagoinnin vaihtoehtoja.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on ilmoittanut, että ”Yhdysvallat ryhtyy tarvittaviin toimiin Yhdysvaltojen turvallisuuden varmistamiseksi sekä suojellakseen liittolaisiaan alueella”.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, STT

Lue lisää:

BBC: North Korea conducts new intercontinental missile test (siirryt toiseen palveluun)

CNN: Trump condemns North Korean long-range missile launch (siirryt toiseen palveluun)

Korjattu klo 8.46: Ohjuksen saavuttama korkeus oli 3 700 kilometriä eikä 3,7 kilometriä, kuten jutussa aiemmin kirjoitettiin.