1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Trump hyväksyy Yhdysvaltojen uudet Venäjä-pakotteet

Trumpin kannasta pakotteisiin on ollut epätietoisuutta, koska Trump on halunnut parantaa Yhdysvaltojen suhteita Venäjään.

Donald Trump
Trump puhuu.
Donald Trump puhui jengiytymisen vastaisesta toiminnasta Suffolkin ammattikorkeakoulun oppilaille New Yorkissa perjantaina.Justn Lane / EPA

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump aikoo hyväksyä uudet Venäjää vastaan suunnatut pakotteet. Valkoisen talon mukaan uudet pakotteet ovat presidentin allekirjoitusta vailla, mutta Trump aikoo allekirjoittaa lakipaketin.

Presidentti Trumpin kannasta lakipakettiin on ollut epätietoisuutta, sillä Trump on halunnut lämmitellä Yhdysvaltojen ja Venäjän huonontuneita suhteita.

Yhdysvaltojen senaatti päätti torstaina lähes yksimielisesti kiristää Venäjän vastaisia pakotteita. Näyttää siltä, että Trump on valmis luopumaan toiveistaan lämmittää suhteita Moskovaan.

Trump olisi voinut estää lakipaketin presidentin veto-oikeudella. Veto-oikeuden käyttö olisi näyttänyt huonolta, koska Trumpin vaalikampanjan ja lähipiirin mahdollisia kytköksiä Venäjään tutkitaan.

Lakipaketin allekirjoitus rajaa presidentin valtaa, sillä lain mukaan Trump ei voi lieventää pakotteita ilman kongressin hyväksyntää.

Yhdysvallat asetti ensimmäiset talouspakotteet Venäjälle kolme vuotta sitten, koska Venäjä valtasi Krimin. Uudet, kiristetyt pakotteet pakotteet ovat Yhdysvaltojen vastaus tiedusteluyhteisön arviolle, että Venäjä olisi vaikuttanut Yhdysvaltojen viime vuoden presidentinvaaleihin.

Pakotteet ovat raivostuttaneet Venäjää, joka on vähentänyt amerikkalaisten diplomaattien määrää.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi