Hampurin epäilty veitsihyökkääjä tunnettiin islamistiksi – ja psyykkisesti epävakaaksi

Arabiemiraateissa syntyneen palestiinalaismiehen turvapaikkahakemus oli hylätty. Perjantaisessa hyökkäyksessä kuoli yksi ihminen ja haavoittui kuusi.

Saksa
Poliisi vartioi supermarketin edessä Hampurissa, Saksassa.
Poliiseja vartioimassa hampurilaista supermarketia, jossa veitsimies hyökkäsi ihmisten kimppuun.Paul Weidenbaum / Lehtikuva

Hampurin veitsi-iskusta epäilty mies oli turvallisuusviranomaisten tiedossa islamistina, kertoi kaupunkiosavaltion sisäasioista vastaava senaattori Andy Grote lauantaina.

– Hänet tunnettiin islamistina, mutta ei jihadistina, Grote sanoi tiedotustilaisuudessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Groten mukaan miehen radikalisoitumisesta oli merkkejä. Hän arvioi, että islamistinen motiivi teolle on mahdollinen, mutta epäilty oli myös kärsinyt mielenterveysongelmista.

– On edelleen epäselvää, mikä oli ensisijainen elementti.

Saksan sisäisen tiedustelun Hampurin-yksikön johtaja Torsten Voß kertoi tiedotustilaisuudessa, että viranomaiset olivat puhuttaneet miestä ja tulleet siihen tulokseen, että hän on "epävakaa persoonallisuus" mutta ei välittömäksi vaaraksi muille.

Viranomaiset: Tekijä toimi yksin

Poliisin mukaan epäilty nappasi perjantai-iltapäivänä 20-senttisellä terällä varustetun keittiöveitsen supermarketin hyllystä ja puukotti sillä kolmea miestä, yhtä tappavasti. Sen jälkeen hänen kerrotaan poistuneen kaupasta ja vahingoittaneen muita ihmisiä ulkona.

Kuollut oli 50-vuotias mies. Haavoittuneita on yhteensä kuusi. Kukaan ei ole hengenvaarassa, mutta osa sai vakavia vammoja.

Kadulla sivulliset jahtasivat epäiltyä ja saivat hänet kiinni. Grote kiitti kaupunkilaisten toimintaa tilanteessa rohkeaksi ja päättäväiseksi.

Groten mukaan 26-vuotiaan epäillyn uskotaan toimineen yksin eikä mikään viittaa siihen, että tällä olisi ollut yhteyksiä johonkin radikaali-islamilaiseen verkostoon.

Epäilty on Arabiemiraateissa syntynyt palestiinalainen, jonka turvapaikkahakemus oli hylätty viime vuoden lopulla. Miestä ei ollut karkotettu, sillä hänellä ei ollut siihen tarvittavia henkilöllisyyspapereita.

Viranomaisten mukaan uuden henkilöllisyystodistuksen hankinta oli ollut käynnissä, ja mies oli ollut siinä yhteistyöhaluinen.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue myös:

Terrorihälytys Hampurissa – veitsimies hyökkäsi siviilien kimppuun