"Saat potkut!" – Donald Trumpin hallinnossa väki vaihtuu tiuhaan

Useat avustajat ja virkamiehet ovat jättäneet tehtävänsä, kun he ovat joutuneet presidentin epäsuosioon tai sotkeutuneet Venäjä-vyyhtiin.

Varapresidentti Mike Pence, presidentti Donald Trump - ja Valkoisen talon silloinen kansliapäällikkö Reince Priebus tammikuussa Valkoisessa talossa. Nyt Priebus on saanut lähtöpassit. Kuva: Kevin Dietsch / EPA

Valkoisen talon henkilöstön mylläys jatkui perjantaina, kun Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin kansliapäällikkö Reince Priebus erosi. 

Jo aiemmin useat korkeat virkamiehet ja avustajat ovat joutuneet jättämään tehtävänsä puoli vuotta kestäneen Trumpin presidenttikauden aikana.

30. tammikuuta: Virkaa tekevä oikeusministeri

Oikeusministeri Sally Yates Kuva: Saul Loeb / AFP

Presidentti Trump erotti oikeusministerin virkaa hoitaneen Sally Yatesin kymmenen päivää virkaanastujaistensa jälkeen.

Yates oli kieltänyt alaisiaan puolustamassa oikeudessa maahantulokieltoa, jonka Trump oli määrännyt seitsemän muslimimaan kansalaisille. Yates epäili, ettei kielto ollut laillinen.

Apulaisoikeusministeri Yates hoiti oikeusministerin virkaa, koska uusi ministeri Jeff Sessions ei ollut vielä astunut virkaansa. Hän oli presidentti Barack Obaman nimittämä ja olisi luultavasti joutunut eroamaan joka tapauksessa.

14. helmikuuta: Turvallisuusneuvonantaja

Michael Flynn erosi neuvonantajan tehtävästään heti presidentti Trumpin kauden alkumetreillä. Kuva: Jum Lo Scalzo / EPA

Turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn joutui eroamaan vain 24 päivän virkakauden jälkeen, koska hän oli johtanut harhaan varapresidentti Mike Penceä.

Flynn oli jättänyt kertomatta Pencelle puhelinkeskustelustaan Venäjän suurlähettilään Sergei Kisiljakin kanssa. Lehtitietojen mukaan Flynn oli antanut ymmärtää, että Trumpin hallinto voisi perua uudet Venäjän-vastaiset pakotteet.

Erikoistutkija Robert Mueller ja kongressin komiteat tutkivat Flynnin toimia kampanjan aikana. Flynnin seuraajaksi nimitettiin kenraaliluutnantti Herbert McMasters.

9. toukokuuta: FBI:n päällikkö

James Comey Kuva: Shawn Thew / EPA

Trumpin virkakauden suurin poliittinen myrsky alkoi toukokuussa, kun hän erotti yllättäen liittovaltion poliisin FBI:n johtajan James Comeyn.

Valkoinen talo kertoi aluksi potkujen syyksi Comeyn tekemät virheet Hillary Clintonin sähköpostijupakan tutkinnassa.

Pari päivää myöhemmin Trump itse sanoi televisiohaastattelussa, että oli ajatellut omaan kampanjaansa kohdistuvaa Venäjä-tutkintaa potkuista päättäessään.

Potkuista alkanut kriisi syveni, kun Comey välitti lehdistölle tiedon, että Trump oli pyytänyt häntä lopettamaan Flynniin kohdistuneen tutkinnan. Myöhemmin hän kertoi asiasta myös senaatin kuulemistilaisuudessa. Trump on kiistänyt pyynnön.

Potkut johtivat pian Venäjä-tutkinnasta vastaavan erikoistutkijan Robert Muellerin nimittämiseen. Lehtitietojen mukaan Mueller tutkii Venäjä-vyyhdin ohella sitä, syyllistyikö Trump oikeudenkäytön estämiseen erottaessaan Comeyn.

Comeyn sijaisena on nyt FBI:n apulaisjohtaja Andrew McCabe. Seuraajaehdokas, lakimies Christopher Wray on läpäissyt senaatin lakikomitean kuulemisen ja nimitettäneen virkaansa lähiaikoina.

21. heinäkuuta: Tiedottaja

Valkoisen talon tiedottaja Sean Spicer vaatii tietovuotajille ankaria rangaistuksia. Kuva: Shawn Thew / EPA

Valkoisen talon tiedottaja Sean Spicer irtisanoutui reilu viikko sitten, koska uudeksi viestintäpäälliköksi nimitettiin newyorkilainen sijoittaja Anthony Scaramucci. Edellinen viestintäpäällikkö Mike Dubke oli eronnut jo toukokuussa.

Tiedottaja Spicerin pesti alkoi tammikuussa myrskyisästi, kun hän puolusti aggressiivisesti Trumpin paikkaansa pitämättömiä väitteitä historian suurimmasta virkaanastujaisyleisöstä.

Ura ei jatkunut sen paremmin, kun hän joutui jatkuvasti selittelemään Trumpin yllättäviä tviittejä ja alati muuttuvia mielipiteitä. Hän jäi myös nopeasti television ajankohtaissatiiriohjelmien hampaisiin.

Spicerin tehtävää hoitaa toistaiseksi apulaistiedottaja Sarah Huckabee Sanders.

28. heinäkuuta: Kansliapäällikkö

Reince Priebus. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Presidentti ilmoitti perjantaina Twitterissä kansliapäällikkö Reince Priebusin erosta. Priebus kertoi myöhemmin, että oli itse pyytänyt eroa torstaina.

Kansliapäällikkö on Valkoisen talon korkein virkamies ja presidentin oikea käsi. Republikaanipuolueen sisäpiiriin kuulunut Priebus ei saanut keskitettyä valtaa Trumpin sekavassa hallinnossa.

Priebusta arvosteltiin jatkuvista vuodoista ja siitä, että hänen vastuullaan ollut terveydenhuoltouudistus kaatui senaatissa.

Pari päivää ennen eroa uusi tiedotuspäällikkö Scaramucci haukkui Priebusia puhelimessa toimittajalle alatyylisesti ja syytti häntä tietovuodoista.

Priebusia seuraa kansliapäällikkönä John Kelly. Entinen kenraali oli toiminut kansallisesta turvallisuudesta vastaavana ministerinä.

Seuraavaksi: Oikeusministeri?

Kuva: Erik S. Lesser EPA

Donald Trump on lytännyt julkisesti oikeusministeri Jeff Sessionsia viime viikosta lähtien. Hänen mielestään Sessionsin ei olisi pitänyt jäävätä itseään Venäjä-tutkintaan liittyvissä asioissa. 

Lisäksi hänen pitäisi Trumpin mukaan jahdata tarmokkaammin Valkoisen talon tietovuotajia.

Sessions ilmoitti jääviydestään, kun hänen kaksi tapaamistaan suurlähettiläs Sergei Kisljakin kanssa kävivät ilmi maaliskuussa.

Sessions ei kuitenkaan aio erota, kertoo sanomalehti Washington Post. (siirryt toiseen palveluun) Hän on toistaiseksi saanut pysyä virassaan.

Washington Postin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Trump pohtisi Sessionsin korvaamista elokuussa, kun senaatin on määrä pitää istuntotauko.

Presidentti voi nimittää poikkeuksellisesti ministereitä ja virkamiehiä ilman senaatin hyväksyntää istuntotauon aikana. He voisivat pysyä virassaan seuraavan istuntokauden loppuun eli tässä tapauksessa vuoden 2018 loppuun saakka.