2-vuotias Eden Carlson lähes hukkui ja sai pahan aivovamman – nyt hän on "kuin kuka tahansa kolmivuotias"

Hoitavan lääkäri tulkitsee tytön toipumisen johtuneen happihoidoista. Suomalaisasiantuntija uskoo, että ratkaisevampi tekijä oli pienen lapsen aivojen ällistyttävä mukautumiskyky.

tiede
Aivovamman saanut lapsi istuu sohvalla.
Kolmivuotias Eden Carlson on parantunut aivovammastaan hämmästyttävän hyvin.Eden Carlson Miracles / Reuters

Kun 2-vuotiaan Eden Carlsonin äiti Kristal tuli suihkusta kotonaan Yhdysvaltain Arkansasissa helmikuussa 2016, tytär ei ollutkaan siellä missä piti. Eden oli livahtanut ulos turvaportin välistä ja pudonnut takapihan uima-altaaseen.

Tyttö ei hengittänyt, sydän ei lyönyt.

Eden oli ehtinyt olla altaan 5-asteisessa vedessä ainakin viisi minuuttia, ehkä jopa 15, Kristal Carlson kertoi myöhemmin uutiskanava CNN:lle (siirryt toiseen palveluun).

Hän ryhtyi elvyttämään tytärtään, ja ensihoitajat jatkoivat. Edenin sydän saatiin lyömään omillaan vasta yli puolitoista tuntia myöhemmin. Lapsen henki saatiin pelastettua, mutta vakava aivovamma oli ehtinyt syntyä.

Viisi viikkoa myöhemmin vanhemmat saivat viedä tyttärensä kotiin. Lääkärit sanoivat tuolloin, että hän ei koskaan toipuisi. Tyttö ei reagoinut ärsykkeisiin, vain vääntelehti ja puisteli päätään jatkuvasti, Louisianan osavaltionyliopiston LSU:n tiedotteessa kerrotaan (siirryt toiseen palveluun).

– Hän oli vihannes, kykenemätön tekemään mitään, Kristal Carlson kuvaili CNN:lle.

Mutta nyt, runsasta vuotta myöhemmin, Eden puhuu, kävelee ja on äitinsä mukaan "kuin kuka tahansa kolmivuotias”.

"Ennenkuulumatonta"

Vanhemmat uskovat, että Edenin paransi yksinkertainen lääke: sataprosenttinen happi, jota tyttö hengitti ensin kotonaan ja sitten painekammiossa.

Tyttärensä päästyä sairaalasta Carlsonit olivat etsineet verkosta tietoa hoidoista, joista voisi ehkä olla apua Edenille. Näin he päätyivät ottamaan yhteyttä ylipainehappihoitoihin perehtyneeseen lääkäriin Paul Harchiin, joka on työelämäprofessori LSU:ssa.

Harchin opastuksella aloitettiin hoito-ohjelma, jossa Eden hengitti puhdasta happea aluksi normaalissa ilmanpaineessa, 45 minuuttia kerrallaan kahdesti päivässä. Sitten siirryttiin ylipainehappihoitoihin. Niissä tyttö hengitti sataprosenttista happea painekammiossa 45 minuutin ajan, yhteensä 40 kertaa.

Harch ja toinen lääkäri ovat julkaisseet Eden Carlsonin hoidosta tapaustutkimuksen Medical Gas Research -lehdessä (siirryt toiseen palveluun). Artikkelin mukaan magneettikuvat osoittavat, että noin kuukausi onnettomuuden jälkeen tytön aivoissa näkyi vakavia vaurioita sekä harmaan ja valkoisen aineen surkastumista.

Happihoitojen jälkeen tehdyssä magneettikuvauksessa näkyi edelleen lievä aivovamma, mutta surkastumista ei ollut havaittavissa enää juuri ollenkaan.

– Aivot olivat kasvaneet lähes ennalleen, mikä on ennenkuulumatonta, Harch sanoi BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Hänen mielestään tulos tuo ehdottomasti toivoa muillekin aivovammapotilaille.

Suomalaisasiantuntija toppuuttelee

Tehohoitolääkäri Olli Arola Turun yliopistollisesta keskussairaalasta (Tyks) suhtautuu Harchin päätelmiin kuitenkin epäillen. Arola on Tyksiin sijoitetun valtakunnallisen ylipainehappihoitokeskuksen lääketieteellinen johtaja.

– Ensivaikutelmana on paitsi ällistyttävän positiivinen lopputulos, ja myös se, että kyseessä on ollut hyvin nuoren lapsen kasvavien aivojen ällistyttävä korjaamiskapasiteetti, jota on ehkä hieman pystytty tukemaan sopivilla hoidoilla, Arola arvioi tutustuttuaan tapaukseen Ylen pyynnöstä.

Arola arvelee, että myös kylmän veden aiheuttama hypotermia on saattanut suojata aivoja. Jäähtyminen hidastaa aineenvaihduntaa, mikä pienentää hapenpuutteen aivoille aiheuttamia vaurioita.

Hän pitää varsin rohkeana spekulointina, että magneettikuvien perusteella voisi tulkita tuhoutuneiden aivoalueiden palautuneen tai kasvaneen takaisin.

– Tässä tapauksessa kehittymässä olevat ja kasvavat aivot voivat sen ehkä kyllä tehdäkin.

Arolan mielestä tapaustutkimuksessa on muutamia outoja seikkoja, kuten se, että kirjoittajien mukaan hoidossa käytettiin 1,3 ilmakehän painetta. Suomessa ei hänen mukaansa ikinä käytetä näin vähäistä ylipainetta.

Toinen kummallisuus on se, että vaikka kirjoittajat ovat erikoisalansa ammattilaisia ja sen kansainvälisten yhdistysten jäseniä, he luettelevat ylipainehappihoitoa käytetyn esimerkiksi autismin ja traumaattisen aivovamman hoitoon. Arola sanoo, että ylipainehappihoidon ei ole osoitettu tepsivän näihin hoitoaiheisiin.

Sukeltajantauti tutuin hoidon syy

Turussa ylipainehappihoitoa annetaan useimmiten sukeltajantaudista tai vakavasta häkämyrkytyksestä kärsiville potilaille, Arola kertoo. Sillä hoidetaan myös vakavia tulehduksia kuten kaasukuoliota.

Hoidon teho perustuu siihen, että kun 100-prosenttista happea hengittää ylipaineessa, vereen liukenee huomattavan paljon enemmän happea kuin huoneilmassa. Näin kudosten hapensaanti tehostuu.

Helsingissä hoitoja tarjoaa myös kaupallinen toimija, jonka verkkosivuilla mainostetaan ylipainehappihoitoa esimerkiksi tinnituksesta kärsiville. Arolan mukaan Tyksissä tinnituspotilaita ei hoideta, koska ei ole kontrolloitua tieteellistä näyttöä, että ylipainehappihoito auttaisi tinnitukseen.