1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. oikeusturva

RKP:n Henriksson arvostelee hallituksen turvapaikkapolitiikkaa – "Nykyinen järjestelmä heikentää oikeusvaltion uskottavuutta"

Helsingin Sanomat kertoi eilen turvapaikanhakijoiden oikeusturvaan liittyvistä vakavista ongelmista.

oikeusturva
Anna-Maja Henriksson
Anna-Maja HenrikssonJarno Kuusinen / AOP

RKP:n puheenjohtaja, entinen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson suomii kovin sanoin hallituksen turvapaikkapolitiikkaa.

Helsingin Sanomat kertoi lauantaina, että turvapaikanhakijoiden oikeusturvassa on yhä vakavia ongelmia. Lehden selvityksen mukaan osa lakimiehistä hankkii asiakkaikseen paljon turvapaikanhakijoita, vaikka heillä ei ole aikaa hoitaa tapauksia.

Henrikssonin mukaan hallituksen tekemät muutokset turvapaikanhakuprosessiin ovat olleet kaikin puolin haitallisia. Tällaisia ovat olleet hänen mukaansa turvapaikka-asioiden valitusajan lyhentäminen ja avustajien käytön rajoittaminen ensimmäisessä haastattelussa.

– Nämä muutokset heikentävät turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa. Oli suuri virhe kieltää esimerkiksi Pakolaisneuvontaa ja muita pakolaiskysymyksiin erikoistuneita avustamasta turvapaikanhakijoita ensimmäisessä haastattelussa, hän sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa oikeusvaltion uskottavuus heikkenee nykyisen järjestelmän kanssa.

– Nyt hallituksen uudistus on käytännössä johtanut verovarojen väärinkäyttöön, kun rahaa laitetaan sellaisten juristien taskuihin, jotka hyötyvät ihmisten hädästä ilman, että ovat aidosti kiinnostuneita tekemään työnsä mahdollisimman hyvin.

Hänen mukaansa hallituksen pitäisi vetää takaisin haitalliset päätöksensä.

Lue seuraavaksi