Herätys: Henkilöstöravintolat nousivat ahdingosta, vinkkejä työhön palaaville, sadekuuroja koko maahan

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Lounasruokalijoita Kajaanin Osuuspankin omassa työpaikkaruokalassa.
Sanna Kähkönen / Yle

Henkilöstöravintolat kukoistavat jälleen

Työpaikkaravintolabisnes on piristynyt vuosien laskun jälkeen. Syykin on selvä: Suomen talouden elpyminen. Monessa lounasravintolassa laitettiin lappu luukulle, kun tuotantoa siirrettiin ulkomaille vuosikymmen sitten. Kilpailu henkilöstöravintola-alalla on säännöllisten kilpailutusten takia kovaa. Katteet ovat pieniä, ja kulukurin oltava tiukkaa, mutta ruuan laadusta ei saa tinkiä. Ankeista työmaaruokaloista on myös tullut ravintolakeitaita, joissa ruokailijan vatsa ja mieli on pidettävä joka kerta tyytyväisenä tai käy huonosti seuraavassa kilpailutuksessa.

Viisi vippaskonstia töihin palaajalle

Ahdistaako loman loppuminen? Onneksi mieltä ja kehoa pystyy piristämään psykologisilla vippaskonsteilla. Kerromme viisi vinkkiä, joilla voit virittää itsesi tarmokkaaseen työkuntoon. Ja ei, yksikään konsti ei edellytä liikunnan lisäämistä tai ruokavalion muuttamista.

Tyttö makaa pellolla.
Pixabay

Venezuelassa levoton vaalipäivä

Venezuelalaiset jättivät vaaliuurnat rauhaan protestina presidentti Nicolas Maduron pyrkimyksille muuttaa perustuslakia. Lisäksi useat maat ovat ilmoittaneet, että ne eivät tunnusta sunnuntain äänestystä.

Vaalipäivänä ainakin kymmenen ihmistä kuoli levottomuuksissa. Maan oppositio on ilmoittanut jatkavansa mielenosoituksia tänään maanantaina. Mielenosoitukset ovat jatkuneet luhistumisen partaalla olevassa maassa kuukausia.

Mielenosoittaja on suojautunut kilven taakse happinaamari päässään.
Cristian Hernandez / EPA

USA valittelee Venäjän karkotuspäätöstä

Yhdysvallat pitää valitettavana ja perusteettomana Venäjän päätöstä karkottaa yhdysvaltalaisdiplomaatteja.

Ulkoministeriön edustaja sanoi uutistoimisto AFP:lle, että Yhdysvallat arvioi Venäjän päätöksen vaikutuksia. Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti eilen, että kaikkiaan 755:n Yhdysvaltain diplomaatin on lähdettävä Venäjältä. Yhdysvaltain ulkoministeriöllä on noin tuhat työntekijää Venäjällä.

Putinin mukaan on myös turhaa odottaa maiden välisten suhteiden paranemista lähiaikoina.

Sadekuuroja luvassa koko maahan

Päivän aikana sade- ja ukkoskuuroalue kulkee maan etelä- ja keskiosan yli kohti koillista, kertoo meteorologi Seija Paasonen. Poutaisinta ja lämpimintä on päivällä ennen sateita vyöhykkeellä Pohjois-Karjalasta Kainuuseen ja Etelä-Lappiin. Kylmintä on pohjoisimmassa Lapissa, jossa lämpötila jää paikoin alle 10 asteen.

Tarkemmat säätiedot löytää osoitteesta yle.fi/saa.

Sääkartta maanantaille 31. heinäkuuta.
Yle