Mikko Perttula juoksi koko Suomen halki kuukaudessa – "Juon olutta, en urheilujuomaa"

Kuukauden kestäneessä Suomi 100 -juoksussa joukko kestävyysjuoksijoita pinkoi noin 1370 kilometriä Utsjoen Nuorgamista Helsinkiin.

kestävyysjuoksu
Suomi 100 -juoksun juoksijat saapuvat maaliin Helsingin Senaatintorilla.
Takana 30 päivää ja 1370 kilometriä. Urakan selättäneet juoksijat saapuivat maaliin Helsingin Senaatintorille.Berislav Jurišić / Yle

Suomalaista sisua vai sulaa hulluutta? Neljätoista juoksijaa lähti heinäkuun ensimmäinen päivä liikkeelle Utsjoen Nuorgamista mielessään hurja tavoite: juosta 30 päivässä koko Suomen halki Norjan rajalta Helsinkiin.

Tänään iltapäivällä juoksijat saapuivat koko heinäkuun kestäneen urakan maaliviivalle Helsingin Senaatintorille. Takana on etapeittain juostuna noin 1370 kilometriä. Kun kilometrimäärän jakaa kuukauden ajalle, joka päivä on saanut juosta enemmän kuin yhden maratonin verran.

– Vielä ei ole ylieuforinen olo, mutta tuntuu helpottuneelta. En aluksi uskonut pystyväni tähän, mutta jatkossa luotan itseeni varmasti entistä enemmän, kertoo lohjalainen Juha Nurmela ensitunnelmiaan.

Mikä saa ihmisen ryhtymään tällaiseen suoritukseen?

– Mulla on 12-vuotiaasta asti ollut ykköstyypin diabetes. Olen halunnut haastaa itseni, että voin tehdä tavallisia asioita. Nyt olen tehnyt myös jotain pikkuisen epätavallista. Olen tyytyväinen, että olen sairauteni kanssa pystynyt tähän, Nurmela kertoo.

Juha Nurmela Senaatintorilla Suomi 100 -juoksun maaliviivan ylitettyään.
Virvoke maistui 39-vuotiaalle Juha Nurmelalle kuukauden juoksemisen jälkeen Senaatintorilla.Berislav Jurišić / Yle

Matkalla aikaa ajattelulle

Suomen päästä päähän juostessa ehtii juoksijoiden mukaan ajatella kaikkea maan ja taivaan väliltä. Kilometrien karttuessa oli aikaa pohdiskella omaa elämäänsä ja käydä mielenkiintoisia keskusteluja.

– Ei ole semmoista aihetta, mitä ei olisi käyty matkan aikana läpi. Tuli ajateltua paljon kestävyyttä, nyt jaksaa enemmän kuin ennen. Kaikista juoksijoista tuli tämän aikana hyviä ystäviä, kertoo Heli Lehtinen Senaatintorilla.

Heli Lehtinen Suomi 100 -juoksun maalissa Senaatintorilla.
Heli Lehtisen, 51, matka Suomen halki taittui ennalta odotettua kivuttomammin.Berislav Jurišić / Yle

Mulle on helkkarin tärkeetä, että en juo urheilujuomaa. Juon olutta ja pärjään näin hyvin.

Mikko Perttula

Matkan aikana muutama juoksija joutui keskeyttämään, minkä vuoksi lopulta yhdeksän juoksijaa suoritti koko Suomen mittaisen taipaleen kokonaisuudessaan. Kuukauden päivät kestävän maratonjuoksun salaisuus on oikeanlaisessa nesteytyksessä.

– Mulle on helkkarin tärkeetä, että en juo urheilujuomaa. Juon olutta ja pärjään näin hyvin, kertoo juoksun selättänyt Mikko Perttula.

Perttulan mukaan juoksun alkuvaiheessa jalat kipeytyivät pahasti, mutta kroppa kesti koko matkan. Yksilösuorittajalle suurin haaste olikin yöpyä muiden juoksijoiden kanssa samassa asuntovaunussa.

Nuorgamista Helsinkiin juossu Mikko Perttula Paavo Nurmen patsaalla valmiina loppusuoralle.
59-vuotias Mikko Perttula Paavo Nurmen patsaalla valmistautumassa loppusuoraan Senaatintorille.Berislav Jurišić / Yle

Puhkijuostuja lenkkareita ja suomalaista sisua

Matkan pituuteen nähden maantie tärveli yllättävän vähän lenkkitossuja. Lehtinen juoksi puhki kahdet kengät, kun taas Perttulan kahdet lenkkarit kestivät koko matkan. Nurmelalla oli mukanaan jopa seitsemän paria juoksukenkiä, joista kolmea paria hän käytti aktiivisesti.

Jalka suurenee noin kaksi ja puoli kengän numeroa tällaisen retken aikana.

Juha Nurmela

– Yhdestä parista piti leikata kärjet pois, että jalat mahtuvat. Jalka suurenee noin kaksi ja puoli kengän numeroa tällaisen retken aikana, Nurmela kertoo.

Suomen läpi juoksu on opettanut juoksijoille kenties jotakin myös suomalaisuudesta.

– Tää on varmaan sitä sisua sitten, tuumii Perttula.

Nurmela kertoo nähneensä Suomea taipaleen aikana aivan uudenlaisella tavalla.

– Monta asiaa ei olisi koskaan nähnyt jos olisi mennyt matkan vaikka autolla, Nurmela sanoo.

Suomi 100 -juoksun juoksijoita saapuu Paavo Nurmen patsaalle.
Berislav Jurišić / Yle