Äidin maksuhäiriömerkintä vaikeutti asunnon hankintaa 16-vuotiaalle – Kela neuvoi lykkäämään opintoja

Vanhempien maksuhäiriömerkinnät voivat hankaloittaa alaikäisten lasten opiskelua toisella paikkakunnalla. Joskus sinnikkyys byrokratian edessä kuitenkin palkitaan.

maksuhäiriöt
Maksukehotus.
Tiina Jutila / Yle

Puhelinlinjan toisessa päässä kuuluu pitkä huokaisu. Sari Jalosella on takanaan monta raskasta viikkoa. Kelan ja kunnan sosiaalitoimiston hylkäämispäätöksiä ja pettymyksiä kerta toisensa jälkeen. Vaikka tilanteen piti olla aivan selvä, kun 16-vuotias tytär pääsi opiskelemaan pääkaupunkiseudulle unelma-ammattiaan.

– Totta kai ajattelin, että Kela tukee opiskelua. Saimmehan tukea siihen, että tytärtä lähdettiin käyttämään pääsykokeissa. Oikein toivotettiin onnea, että toivottavasti pääsee kouluun, Jalonen kertoo.

Sari Jalonen
Sari Jalonen menetti luottotietonsa viisi vuotta sitten.Yle

– Mutta kun tytär sai koulupaikan, niin tuli kylmää kyytiä. Enempää ei auteta, koska kyseessä on alaikäinen lapsi, ja laki sanoo, että alaikäisen lapsen vanhemmat ovat vastuussa lapsen elatuksesta. Mutta ei minulla ole rahaa niin paljoa, Jalonen sanoo tuskastuneena.

Palataan kuitenkin hetkeksi sinne, mistä kaikki sai alkunsa.

Vaatimuksena kolmen kuukauden ennakkovuokra

Kesäkuun alussa Jalosen perheessä Etelä-Pohjanmaalla jännitettiin, pääseekö perheen esikoinen opiskelemaan pääkaupunkiseudulle. Kun hyväksymispaperit tulivat, ilo oli suuri. Äiti ja tytär alkoivat etsiä kiireen vilkkaa asuntoa.

Pian Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasilta tipahtikin jo tarjous soluasunnosta. Ehdot olivat kuitenkin kovat: koska Jalonen on menettänyt luottotietonsa vuonna 2012 hänen yrityksensä ajautuessa vaikeuksiin, Hoas vaati vuokravakuuden lisäksi kolmen kuukauden ennakkovuokraa. Maksettavaa kertyi lähes tuhat euroa.

Jalosen tuli maksaa vuokravakuus ja ennakkovuokra kolmen päivän kuluessa asuntotarjouksen saamisesta, tai muuten tytär menettää asunnon ja joutuu takaisin Hoasin asuntojonon hännille. Tällä hetkellä Hoasin asuntoja jonottaa yli 12 000 asunnonhakijaa.

En meinannut saada happea, kun tajusin, kuinka yksin olen tässä tilanteessa. Miten voin auttaa tytärtäni?

Sari Jalonen

Jalonen pyysi Hoasilta maksun järjestämiseen lisäaikaa, jota hän saikin. Ammatillisessa kuntoutuksessa keväästä asti ollut kahden lapsen yksinhuoltaja päätti hakea Kelalta tukea tyttären vuokravakuuden ja -ennakkojen maksuun.

Vaikka perheen tulot eivät ole suuret, ne ylittävät muutamalla eurolla rajan toimeentulotuen saamiseksi. Kelan vastaus oli siis yksioikoinen.

– Ei ole oikeutettu vuokravakuuteen eikä vuokraennakoihin, koska tytär ei ole lastensuojelun asiakas ja on alaikäinen, niin vanhemmat ovat vastuussa, Jalonen kertoo.

Kelan ohjeistus: lykkää opintoja vuodella

Kelalta 16-vuotiasta tytärtä ohjattiin hakeutumaan opiskelemaan vasta vuoden päästä, sillä 17-vuotias on oikeutettu opintotukeen. Kelan toimeentulotukiryhmän lakimies Petri Lemettinen toteaa, ettei annettu ohjaus kuulosta asialliselta Kelan ohjaukselta.

– Meillä on vahva ohjausvelvollisuus, mutta se, miten ihmiset hakeutuvat töihin tai opiskelemaan, niin se lähtee aina henkilökohtaisesta tarpeesta. Kelan ohjaus liittyy siihen, että ohjataan vaikkapa kunnan sosiaalipalveluiden piiriin.

Lemettinen arvioi, että Jalosen saama päätös on virheellinen, sillä poismuuttavan lapsen tilannetta olisi pitänyt tarkastella erillään muusta perheestä.

– Jotain on mennyt pieleen. Tämän kaltaista tilannetta ei olisi pitänyt syntyä. Lapsen tilannetta olisi voitu arvioida ilman muun perheen vaikutusta niin, että lapsi hakee tukea omalla hakemuksellaan. Sitä kautta olisi voitu myöntää vuokravakuus ja huomioida ennakkovuokrat, Lemettinen selventää.

Toimeentulotukihakemuksia Kelan seinällä
Antti Kolppo / Yle

Tällaista ohjeistusta Jaloselle ei kuitenkaan tarjottu. Sen sijaan Kelalta ohjattiin ottamaan yhteyttä kunnan sosiaalitoimistoon. Myös kunnan vastaus oli kielteinen: tukea ei myönnetä, koska lapsi ei ole lastensuojelun asiakas. Sosiaalitoimistosta ohjattiin palaamaan Kelan luukulle.

Äidin maksuhäiriömerkintä ei sinällään vaikuta toimeentulotuen saamiseen, mutta merkintä aiheuttaa sen, ettei vähävaraisella perheellä ole Kelan toimeentulotuen lisäksi juuri muita vaihtoehtoja suuren vuokratakuusumman saamiseksi.

Jatkuvat kielteiset päätökset tuntuivat Jalosen mukaan lannistavilta ja epäoikeudenmukaisilta.

– En meinannut saada happea, kun tajusin, kuinka yksin olen tässä tilanteessa. Miten voin auttaa tytärtäni? Päätin, että laitan tavaraa myyntiin, jotta saan rahat kerättyä. Olisin tietenkin laittanut myös lapsilisät ja kuntoutuksesta saatavat rahat, mutta sitten meille pojan kanssa ei olisi jäänyt mitään, Jalonen toteaa.

Maksuhäiriö kaventaa liikkumatilaa

Suomen Asiakastiedon mukaan maksuhäiriöisiä oli koko maassa kesäkuun lopussa hieman vajaa 373 000 henkeä, joista noin viidennes asuu pääkaupunkiseudulla.

Velkaongelmaisia auttavasta Takuusäätiöstä todetaan, että Jalosen perheen kaltaisia tapauksia on tullut heidän tietoonsa vähän.

– Nämä ovat erityistapauksia, mutta eivät kuitenkaan aivan tavattomia. Maksuhäiriö hankaloittaa elämää tavattoman paljon, ja se hankaloittaa myös läheisten elämää, Takuusäätiön toiminnanjohtaja Juha Pantzar toteaa.

Jotain on mennyt pieleen. Tämän kaltaista tilannetta ei olisi pitänyt syntyä.

Petri Lemettinen, lakimies, Kelan toimeentukiryhmä

Maksuhäiriömerkinnän vuoksi Jaloselta pyydettiin usean sadan euron edestä vuokraennakkoa, ja saman merkinnän vuoksi hänen taloudellinen liikkumavaransa on äärettömän pieni.

– Tilanteessa, jossa vanhemmilla ei ole tarpeeksi tuloja, ja varsinkin tilanteessa, kun (vanhemmilla) on luottohäiriömerkintä, niin on todella kauheaa, että nuoret joutuvat kärsimään, ja vaaditaan suuria summia vuokraennakkoa, Jalonen pohtii.

Keinoa rahojen saamiseen ei tunnu olevan, jos yhteiskunnan tukiverkosto pettää. Monesta voi tuntua, että pikavippi on ainoa keino rahoittaa esimerkiksi takuuvuokra. Tuolloin kierre on valmis.

– Ja valitettavan usein näkyy myös sitä, että myös lapsen luottotiedot on huonossa kunnossa heti aikuisuuden alettua. Usein siinä on takana se, että on koitettu selvittää sitä perheen tilannetta, Pantzar kuvaa.

Tarinan onnellinen loppu

Sari Jalonen sai Kelalta kaksi hylkäävää päätöstä sekä yhden hylkäävän päätöksen kunnan sosiaalitoimistosta. Facebookissa hänen avoin päivityksensä perheen tilanteesta keräsi huomiota, ja myymällä tavaroita hän onnistui keräämään rahat vuokravakuutta ja -ennakkoa varten.

– Ihmiset riensivät auttamaan. Joku esimerkiksi tarjosi vanhoista ratsastushousuista 50 euroa, jotta voisi auttaa, Jalonen kiittelee.

Jalonen kertoo saanensa Facebook-päivityksensä jälkeen yhteydenottoja perheiltä, jotka ovat samanlaisessa tilanteessa kuin hän. Takuusäätiön Pantzar painottaa viranomaisten vastuuta nuoren tukemiseksi.

– Tässä koetellaan järjestelmää toimeentulotuen siirryttyä Kelalle. Kyllä aika monessa tilanteessa apu löytyy, ja nuoren tilannetta kyetään katsomaan kokonaisuutena, eikä niin, että hänenkin tehtävänsä on kantaa vanhempiensa hankalan tilanteen rasitteita, Pantzar sanoo.

Takuusäätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar
Takuusäätiön toiminnanjohtaja Juha A. PantzarAntti Haanpää / Yle

Kelan Lemettinen myöntää, että toimeentulotuen haltuun ottaminen on ollut Kelalla odotettua haastavampaa.

– Tämä on vaikea etuus ja hakemuksia on tullut enemmän, mitä kuviteltiin. Olemme opetelleet tätä kantapään kautta ja elävässä elämässä, niin kyllähän virheitä sattuu. Ei niitä tietenkään tahallaan tehdä, Lemettinen toteaa.

Tämä tarina saa kuitenkin onnellisen lopun. Äidin sitkeys kannatti ja lopulta Kelalta otettiin yhteyttä ja kerrottiin, että tytär saa tukea asunnonvuokrauskuluihin.

– Kyllä jokaisella nuorella on oikeus opiskeluun, oli sitten köyhästä tai rikkaasta perheestä. Ja oli vanhemmilla luottohäiriömerkintä tai ei, Jalonen summaa.