Maahanmuuton vastustajien aluksen piti torjua siirtolaisia Välimerellä – Osa miehistöstä hakikin turvapaikkaa

Aluksen matkassa oli joukko srilankalaisia. Defend Europe -ryhmän mukaan he olivat merimiesharjoittelijoita, ihmisoikeusaktivistien mukaan osa sanoo maksaneensa pääsystä Eurooppaan.

Välimeri
C-Star Famagustan satamassa
C-Star Famagustan satamassa Pohjois-Kyproksella torstaina. Laiva kuului aikaisemmin Suunta-nimellä Suomen Merenkulkulaitokselle.EPA

Maahanmuuttoa vastustavan Defend Europe -ryhmän vuokraama alus, jota on tarkoitus käyttää siirtolaisten torjumiseen, on päässyt taittamaan matkaa Välimerellä viivästysten jälkeen. Välipysähdyksen aikana osa kyydissä olleista haki turvapaikkaa.

Laiva pysäytettiin tällä viikolla Pohjois-Kyproksella ja miehistön jäseniä sekä aluksen omistaja otettiin kiinni. Uutistoimisto AP:n mukaan heitä epäiltiin siitä, että he olisivat väärentäneet 20 kyydissä olleen srilankalaisen asiakirjoja.

AP:n mukaan Pohjois-Kyproksen viranomaiset päästivät miehistön torstaina vapaaksi ja komensivat C-Star-laivan lähtemään, mutta laivan omistaja on toimitettu saaren eteläosaan Kyproksen viranomaisille.

C-Star on Suomen Merenkulkulaitoksen entinen alus, joka myytiin vuonna 2013 ulkomaille. Tästä voit lukea lisää aluksesta ja sen uusista vuokralaisista: Entisen suomalaisaluksen uusi elämä – maahanmuuttoa vastustava järjestö aikoo torjua siirtolaisia Välimerellä

Merimiehiä vai siirtolaisia?

20 srilankalaisen joukko poistui laivalta Pohjois-Kyproksella. Defend Europen mukaan he olivat merimiesharjoittelijoita, joiden pesti oli päättynyt ja joiden piti lentää kotimaahansa.

Viisi heistä on kuitenkin hakenut turvapaikkaa Pohjois-Kyprokselta ja sanonut maksaneensa tuhansia euroja päästäkseen Italiaan, kertovat useiden tiedotusvälineiden haastattelemat paikalliset ihmisoikeusaktivistit.

– He soittivat meille ja sanoivat, että heidän paperinsa ovat väärennettyjä, he eivät oikeasti ole merimiehiä ja että he maksoivat Sri Lankassa salakuljettajille yli 10 000 dollaria, jotta heidät vietäisiin Italiaan, pakolaisten oikeuksia ajavaa järjestöä edustava Faika Deniz Pasha sanoi Washington Postille (siirryt toiseen palveluun).

Pashan mukaan srilankalaiset olivat kertoneet lentäneensä ensin Afrikan rannikolle Djiboutiin, mistä he olivat nousseet laivaan. Pashan edustama järjestö Refugee Rights Association on kritisoinut voimakkaasti Defend Europea.

C-Starin miehistöä poistumassa laivasta Famagustassa.
C-Starin miehistöä poistumassa torstaina laivasta Famagustassa, Pohjois-Kyproksella. Oranssipukuisten srilankalaisten asemasta laivalla on ristiriitaisia tietoja.EPA

Defend Europe: Mustamaalausta

Defend Europen tiedottaja Thorsten Schmidt sanoi AP:lle, että ryhmä ei ole yrittänyt salakuljettaa siirtolaisia, vaan kyse on vasemmistoradikaalien ryhmien mustamaalauskampanjasta.

Defend Europen tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) sanotaan, että ihmisoikeusaktivistit olisivat yllyttäneet srilankalaisia hakemaan turvapaikkaa lupauksilla ja rahalla.

Washington Postin mukaan aktivisti Pasha nauroi kuullessaan lahjontasyytöksistä. Pasha sanoi, että ihmisoikeusjärjestöllä, joka toimii kansainvälisesti tunnustamattomalla alueella Pohjois-Kyproksella, ei ole kummoisia määriä ylimääräistä rahaa.

Schmidt sanoi myös, että aluksen omistaja on vastuussa srilankalaisten kanssa tehdyistä sopimuksista, eikä Defend Europella ole tekemistä asian kanssa.

Määränpäänä oletettavasti Sisilia

Meriliikennettä seuraavan Marinetraffic.com-sivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun) C-Star on nyt itäisellä Välimerellä Kyproksen ja Kreetan välissä, ja se matkaa länttä kohti.

Defend Europen takana on useissa Euroopan maissa toimiva Génération Identitaire -liike, joka vastustaa maahanmuuttoa, monikulttuurisuutta ja islamia.

Génération Identitairen Italian-osaston johtaja Lorenzo Fiato kertoi Ylelle aiemmin heinäkuussa, että C-Starin on määrä matkata Sisiliaan Catanan satamaan, jossa Fiato ja noin 15 muuta aktivistia nousevat sen kyytiin.

Fiato sanoi, että sen jälkeen aluksen on tarkoitus jatkaa Libyan rannikolle valvomaan Välimerellä toimivia kansalaisjärjestöjä ja etsimään siirtolaisveneitä. Hänen mukaansa tarkoituksena on pelastaa Eurooppan pyrkijöitä ja huolehtia, että heidät viedään takaisin Afrikkaan.

YK:n rauhanverkoston johtaja Antti Pietikäinen arvioi Ylen A-Studiossa kaksi viikkoa sitten, että alus voisi toimillaan aiheuttaa jopa lisää kuolonuhreja Välimerellä.

Viime kuukausina kritiikki Välimerellä toimivia kansalaisjärjestöjä kohtaan on voimistunut etenkin Italiassa.

Mielenosoittajia Sisiliassa
Sisiliassa, Catanian rannalla järjestettiin lauantaina rasismin vastainen mielenosoitus. Mielenosoittajien tavoitteena oli tukkia C-Starin tulo Cataniaan, mutta laiva oli vielä kaukana Sisiliasta.Orietta Scardino / EPA

Lähteet: AP, Reuters, AFP

*Lue myös: *

Välimeren vapaaehtoiset meripelastajat: Ensin olimme sankareita, nyt syntipukkeja