Venezuelan kiistelty äänestys käynnissä – Väkivaltaisuuksissa kuolleiden uhriluku kasvaa

Tämän päivän vaaleissa valitaan perustuslakia säätävä kokous. Opposition mielestä presidentti haluaa uusia perustuslain voidakseen tarrautua valtaan.

Venezuela
ihmiset jonottavat kadulla
Äänestäjät jonottavat vaalihuoneistoon Caracasissa.Ronaldo Schemidt / AFP / Lehtikuva

Venezuelassa vaalipäivää ovat varjostaneet yhteenotot vaaleja vastustavien mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen välillä.

Pääkaupungissa Caracasissa sotilaat ovat ampuneet kumiluoteja ja kyynelkaasua moottoritien tukkivia mielenosoittajia kohti, kertoo uutistoimisto AFP. Osan mielenosoittajista kerrotaan kantaneen polttopulloja.

Myös muualla maassa on ollut väkivaltaisuuksia. Syyttäjänviraston ja opposition mukaan oppositiopuolueen nuorisojohtaja Ricardo Campos on ammuttu mielenosoituksessa Venezuelan koillisosassa Cumanan kaupungissa. Vahvistamattomien tietojen mukaan myös kaksi muuta oppositiopoliitikkoa olisi kuollut mielenosoituksissa.

Ciudad Bolivarin kaupungissa on puolestaan ammuttu perustuslakia säätävään kokoukseen ehdolla ollut lakimies Jose Felix Pineda. Asemiehet olivat hyökänneet hänen kotiinsa viime yönä.

Maan viranomaisten mukaan sunnuntaina on kuollut yhteensä seitsemän ihmistä. Opposition mukaan kuolleita on jo kymmenen. Joka tapauksessa sunnuntaista on tullut yksi verisimmistä päivistä sen jälkeen, kun mielenosoitukset alkoivat huhtikuussa. Kuolleiden joukossa on uutistoimisto AFP:n mukaan kaksi alaikäistä.

Oppositio boikotoi vaaleja

Tämänpäiväiset vaalit, joissa perustuslakia säätävä kokous valitaan, järjestetään sosialistipresidentti Nicolás Maduron tahdosta. Oppositio katsoo, että epäsuosittu presidentti haluaa kirjoituttaa perustuslain uusiksi voidakseen jatkaa vallassa ilman vaaleja. Venezuelassa pitäisi järjestää presidentinvaalit ensi vuonna.

Lisäksi perustuslain säätäjät voivat ohittaa parlamentin, joka on tällä hetkellä oppositiopuolueiden hallussa.

Oppositio boikotoi vaaleja eikä ole asettanut ehdokkaita. Niinpä perustuslakia säätävään kokoukseen on ehdolla pelkästään Maduron tukijoita.

Vaalien onnistumista arvioitaneen äänestysaktiivisuuden perusteella. Uutistoimisto Reutersin mukaan esimerkiksi valtionyhtiöiden työntekijöitä on painostettu uurnille. Kahden Reutersin lähteen mukaan valtiollisen öljy-yhtiön työntekijät ovat saaneet tekstiviestejä, joissa heitä on kehotettu lähettämään henkilötunnuksensa käytyään äänestämässä.

Maduro on perustellut vaaleja sillä, että ne edistäisivät kansan sopua ja rauhaa. Vaalien pelätään kuitenkin ajavan hallituksen tukijoita ja vastustajia entistä kauemmas toisistaan.

Oppositiomielinen mielipidemittausyritys Datanalisis on tehnyt kyselyjä, joiden mukaan yli 70 prosenttia vastustaa ajatusta perustuslakia säätävän kokouksen perustamisesta.

Neljän viime kuukauden aikana yli 110 ihmistä on kuollut hallituksen vastaisissa mielenosoituksissa. Maduro kielsi mielenosoitukset vaalien aikana, mutta oppositio kutsui silti kansaa kaduille protestoimaan.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, STT

Lue myös:

YK syyttää Venezuelan poliisia laittomuuksista ja mielenosoittajien kuolemista