1. yle.fi
  2. Uutiset

Useat maat eivät tunnusta Venezuelan vaaleja

Yhdysvallat harkitsee Venezuelalle vaalien takia pakotteita.

Venezuela
Mielenosoittaja on suojautunut kilven taakse happinaamari päässään.
Cristian Hernandez / EPA

Venezuelalaiset jättivät vaaliuurnat rauhaan protestina presidentti Nicolan Maduron pyrkimyksille muuttaa perustuslakia. Lisäksi useat maat ovat ilmoittaneet, että ne eivät tunnusta sunnuntain äänestystä.

Argentiina, Kolumbia, Peru, Panama, Meksiko, Costa Rica, Yhdysvallat, Kanada sekä Espanja ovat ilmoittaneet että ne eivät hyväksy vaaleja.

Washington on tuominnut vaalit jo "huijaukseksi".

Yhdysvallat harkitsee pakotteita

Yhdysvalloissa Presidentti Donald Trumpin hallinto harkitsee säätävänsä joitakin pakotteita Venezuelan elintärkeälle öljyalalle. Pakotteet eivät odotettavasti koske Venezuelan öljytoimituksia Yhdysvaltoihin. Uutistoimisto Reutersin lähteen mukaan lopullisia päätöksiä pakotteista ei ole tehty.

Vaalipäivää varjostivat veriset yhteenotot. Venezuelan viranomaiset ovat raportoineet seitsemän ihmisen kuolemasta sunnuntain yhteenotoista. Venezuelan opposition mukaan vaaleja vastustavien mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen välisissä kahinoissa kuoli kymmenen ihmistä.

Mielenosoittajat ovat kutsuneet tapahtumia "sodaksi". Oppositio on kutsunut mielenosoittajat mukaan uusiin protesteihin jo maanantaiksi.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Päivitetty kello 5.02: päivitetty uusilla tiedoilla

Lue seuraavaksi