Yhdysvallat harkitsee vastausta diplomaattien karkotukseen Venäjältä

Entinen suurlähettiläs arvioi karkotusten vaikuttavan viisumien myöntämiseen venäläisille.

Kansainväliset pakotteet
Vladimir Putin ja Donald Trump tapaavat G20-kokouksessa Hampurissa.
Vladimir Putin ja Donald Trump tapasivat G20-kokouksessa Hampurissa perjantaina.Saul Loeb / AFP

Yhdysvaltain ja Venäjän välinen sanktiokierre saattaa saada jatkoa: Yhdysvaltain ulkoministeriö miettii nyt, miten vastata Venäjän päätökseen karkottaa 755 diplomaattia Venäjältä.

– Tämä on harmillinen ja tarpeeton päätös. Tarkastelemme nyt sen vaikutuksia ja pohdimme, miten vastaamme siihen, ulkoministeriölähde kommentoi uutistoimisto Reutersille.

Venäjän ulkoministeriö ilmoitti perjantaina, että Yhdysvaltojen tulee vähentää diplomaattiensa määrää 455:een. Sunnuntaina Venäjän presidentti Vladimir Putin totesi, että kaiken kaikkiaan 755:n diplomaatin tulisi poistua maasta.

Venäjä ilmoitti asiasta vain pari päivää sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen edustajainhuone oli hyväksynyt uudet Venäjän-vastaiset pakotteet. Uusien pakotteiden lisäksi Venäjää ovat kaihertaneet myös vuodenvaihteessa säädetyt pakotteet, joiden nojalla Yhdysvallat karkotti venäläisiä diplomaatteja ja sulki kaksi Venäjän hallussa olevaa rakennusta Yhdysvalloissa.

Moskovan Carnegie-tutkimuskekskuksen analyytikko Aleksander Baunov kirjoittaa Facebookissa (siirryt toiseen palveluun) Venäjän reaktion olevan "käytännöllisesti" ajoitettu. Baunovin mukaan kyseessä on todellisuudessa vastaus Barack Obaman hallinnon aikaisiin karkotuspäätöksiin.

– Vastaus tuli ainoaan mahdolliseen aikaan – heti kun kongressi oli äänestänyt pakotteista, mutta ennen kuin Trump allekirjoitti ne, Baunov kirjoittaa. Analyytikon mukaan tämä antaa Trumpille mahdollisuuden syyttää uusista pakotteista kongressia.

Epäselvyyttä diplomaattien määrästä

Yhdysvaltain ulkoministeriö ei ole The New York Timesin mukaan vahvistanut Venäjällä oleilevien diplomaattien todellista määrää, ja toistaiseksi on epäselvää, keitä kaikkia karkotuspäätös koskee.

Yhdysvaltain entinen Moskovan suurlähettiläs Michael McFaul kommentoi twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että Yhdysvalloilla ei ole 755:ttä diplomaattia Venäjällä.

McFaulin mukaan työntekijöiden määrän vähentyminen saattaa vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti venäläiset voivat saada Yhdysvaltain viisumeita.

– Jos nämä leikkaukset ovat todellisia, venäläisten voivat joutua odottamaan viikkoja elleivät jopa kuukausia saadakseen viisumin Yhdysvaltoihin, McFaul kirjoittaa.

Lähteet: YLE, Reuters, AFP