UM: Kabulissa siepatusta suomalaisnaisesta julkaistiin video somessa – pyytää apua kristilliseltä yhteisöltä

Viranomaiset pyytävät, että mitään sieppaukseen liittyvää materiaalia ei levitetä julkisuudessa.

panttivangit
Kabul
Kabulissa sijaitseva kansainvälinen vierasmaja, johon hyökättiin 20. toukokuuta. Suomalaisnainen siepattiin, saksalainen nainen ja paikallinen vartija tapettiin.Jawad Jalali / EPA

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa siepattiin toukokuussa suomalaisnainen. Suomalainen avustustyöntekijä siepattiin 20. toukokuuta, ja vastuu tutkinnasta on paikallisviranomaisilla. Etsinnöissä ovat olleet mukana myös poliisi ja puolustusvoimat.

Nyt sosiaalisessa mediassa on julkaistu video, joka liittyy Kabulissa siepattuun suomalaiseen, ulkoministeriö tiedottaa.

– Tuomitsemme sieppauksen, kaikenlaisen kiristyksen ja julmuuden. Vaadimme siepatun välitöntä vapauttamista, ulkoministeri Timo Soini (uv.) kertoo tiedotteessa.

Viranomaiset pyytävät, että mitään sieppaukseen liittyvää materiaalia ei levitetä julkisuudessa, sillä kaikki julkisuus vaarantaa siepatun hengen ja vaikeuttaa tilanteen hoitamista. Viranomaiset keskittyvät tekemään kaikkensa, jotta siepattu saadaan turvaan.

Nainen videolla pyytää apua kristilliseltä yhteisöltä

Facebookin julkisesta ryhmästä löytyy video, jolla suomalainen nainen pyytää apua kristilliseltä yhteisöltä.

Punaiseen päähuiviin pukeutunut nainen kertoo englanniksi tulleensa Kabuliin yli viisi kuukautta sitten työskentelemään kristilliselle järjestölle.

Hän jatkaa joutuneensa siepatuksi yli kaksi kuukautta sitten. Hän pyytää, että kristillinen yhteisö auttaisi hänen vapauttamisessaan antamalla sieppaajille rahaa.

Jos rahaa ei tule, minulle tulee tapahtumaan jotain hyvin pahaa, nainen sanoo.

Nainen kertoo myös suorittaneensa kaksi maisterintutkintoa suomalaisissa yliopistoissa.

Avustusjärjestö Operation Mercystä ei heti vahvistettu Ylelle, onko videolla näkyvä nainen sen työntekijä. Kabulissa siepattu nainen oli Ruotsissa päämajaansa pitävän kansainvälisen avustus- ja kehitysjärjestön palveluksessa.

UM ei kommentoi yksityiskohtia

Tilanteen selvittämiseen, henkilön turvallisuuteen ja yksityisyyteen liittyvistä syistä ei kerrota yksityiskohtia julkisuuteen. Tämä koskee niin henkilöitä, tapahtumia kuin viranomaistyötä.

Siepatun läheiset toivovat yksityisyyttä. Asiaa koskeva viestintä on keskitetty ulkoministeriöön Helsinkiin.

Ulkoministeriö ei kommentoi asiaa tämän enempää.

_Päivitetty 11:42: Lisätty tietoja somevideosta ja Operation Mercy -järjestön kannasta. _

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus