Hyppää sisältöön

Jättiyritykset vieneet tekoälyn mahdollisesti jo liian pitkälle – Suomessa voisi kokeilla tekniikan rajoja

Maailman suurimmat teknologiayhtiöt kehittävät kilvan tekoälysovelluksia, joiden nopeitakin muutoksia on vaikea ennakoida.

Iso osa maailman pörssikaupasta käydään jo koneiden kesken. Kuva: Marc Tirl / EPA

Tekoälyn kehitys on edennyt vauhdilla ihmisten arkeen. Edessä on iso tekninen muutos, jota pidetään sekä mahdollisuutena että uhkana. Teknologiaguru ja yritysjohtaja Elon Musk pitää tekoälyn mahdollisuuksia jopa pelottavina ja vaarallisina. Toinen teknologiajohtaja Mark Zuckerberg näkee tilanteen taas täysin toisin.

Tekoälyn kehitystä vievät vauhdilla eteenpäin maailman suurimmat teknologiajätit, kuten Zuckerbergin luotsaama Facebook. Eniten rahaa tekoälykehitykseen käytetetään tällä hetkellä sotateknologian kehittämiseen.

– Suuret yritykset ovat ottamassa rooleja, joita valtiolla on ollut. Peruspalveluiden vastineeksi annamme yrityksille valtuudet, ja niillä on myös kyky tuottaa arkipäivän palveluita, kiteyttää muutoksen tietojenkäsittelytieteen professori Hannu Toivonen Helsingin yliopistosta.

Toivonen oli keskustelemassa Muskin ja Zuckerbergin ristiriitaisesta tekoälykehityksestä Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.  

Koneet ajavat pörssit nurin

Teknologian tohtori ja kansanedustaja Jyrki Kasvi (vihr.) jopa epäilee, että olemme liian pitkälle siinä, ettemme enää hallitse itseoppivaa tekoälyteknologiaan. Esimerkiksi jo yli puolet maailman pörssikaupasta tapahtuu koneiden kesken. Hän on itse törmännyt liikesalaisuuden taakse piiloutuneeseen tekoälyyn Espoon Länsimetron suunnittelussa.

Tekoälyssä voi hyvinkin käydä niin, että edes sen kehittäjät eivät enää pysty katsomaan tietoihin

Jyrki Kasvi

– Tekoälyssä voi hyvinkin käydä niin, että edes sen kehittäjät eivät enää pysty katsomaan tietoihin, joilla koneet toimivat, maalaa myös tietotekniikasta hyvin perillä oleva Kasvi kehitystä.

Koneiden toimintaa ei professori Toivosen mukaan ole osattu ennakoida. Tämä näkyy ja tuntuu eri puolilla muun muassa pörssiromahduksina, joita Toivosen mukaan on ollut jo paljon.

Suomesta rajat tekoälylle

Teknologiayrittäjä, koodaaja Henrietta Kekäläinen uskoo, että Suomessa voisi olla hyvät mahdollisuudet kokeilla ja hakea tekoälyn rajoja. Kekäläinen painottaa, että jo nuorille pitää kertoa ja opettaa, miten koneiden sisälle päästään. 

Nyt pitäisi katsoa suuria murroksia eikä vain näperrellä kikyjen ja sote- uudistusten kanssa

Jyrki Kasvi

– Suomella on hirveän hyvät edellytykset olla avoimuuden ja keskustelun aloittaja tekoälyn rajoista, sarjayrittäjä Kekäläinen arvioi.

Kekäläisen muun muassa Yhdysvalloista saaman kokemuksen mukaan Suomea arvostetaan teknologiayritysten joukossa. Teknologiayrityksillä ei ole yhteisymmärrystä tekoälykehityksen rajoista ja sen avaamisesta ulkopuolisille. Päinvastoin yritykset kisaavat keskenään kuumeisesti pysyäkseen kehityksen vauhdissa mukana.

– Nyt pitäisi katsoa suuria murroksia eikä vain näperrellä kikyjen ja sote-uudistusten kanssa, pitkän linjan kansanedustaja Jyrki Kasvi painottaa.

Kasvi haluaisi myös tekniikan ammattilaisten koulutukseen mukaan tekniikan filosofiaa ja etiikkaa.